Dyslexie

Heeft niets met intelligentie te maken

VOORLICHTING & INFORMATIE DYSLEXIE

Zo’n 5 procent van de mensen heeft dyslexie. Maar wat is dyslexie nu precies? En wat zijn de kenmerken van dyslexie? En is dyslexie erfelijk? Wij zien dyslexie niet als stoornis maar als een vorm van neurodiversiteit. Gelukkig komt er steeds meer oog voor deze visie en daarmee ook voor de sterke kanten van dyslexie.  Toch kun je ook flink last hebben van dyslexie. Lees daarom meer over het doen van een dyslexietest. Ook hebben we tips voor studeren met dyslexie en de inzet van dyslexiehulpmiddelen. Meer over dyslexie vind je hieronder.

Dyslexie wordt niet bij iedereen op school geconstateerd.

Als je dyslexie hebt, heb je moeite met lezen en/of schrijven. Veel meer dan op grond van je intelligentie te verwachten is. Maar er komt vaak meer bij kijken. Dat weten veel mensen niet. Soms is daar te weinig aandacht voor in de diagnostiek en begeleiding.

Duidelijkste kenmerken van dyslexie zijn problemen met taal en sterke voorkeur voor beelddenken.

Moeite met lezen en/of schrijven is niet het enige kenmerk van dyslexie. Er zijn meer dingen waar mensen met dyslexie soms moeite mee hebben. Maar ook dingen waar ze juist beter in zijn dan mensen zonder dyslexie.

Als je dyslexie hebt, herken je vast ook sommige van de volgende dingen:

-Faalangst en/of onzekerheid;
-Moeite met hoofdrekenen of getallen onthouden;
-Concentratieproblemen;
-Moeite hebben met persoonlijke organisatie, dat wil zeggen moeite met ordenen van bijvoorbeeld je gedachten, je dag, je agenda en met timemanagement

Als je Dyslexie hebt kan de diagnose je helpen om inzicht te krijgen.

Je krijgt meer begrip voor de dingen die niet goed gaan en hoe je daar mee aan de slag kunt. Ook krijg je meer inzicht in hoe je de sterke kanten van jouw dyslexie-brein zo goed mogelijk kunt benutten.

Heb je vragen over Dyslexie?

LEDENVOORDEEL DYSLEXIE