Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam

ADD, is dat ADHD zonder H? Drie experts aan het woord

|

Wat is ADD? Is het simpelweg ADHD zonder de H?

Tirtsa Ehrlich, GZ psycholoog, coördinator ADHD poli en auteur van boeken over ADD:

Volgens mij zijn ADD en ADHD een twee-eiige tweeling. Ze delen de A van aandachtstekort, maar verschillen in de mate van H (hyperactief en impulsief gedrag). Dus ja, enerzijds zijn ADD en ADHD hetzelfde, in beide gevallen hebben mensen met deze diagnoses veel last van aandachts – en concentratieproblemen. Maar anderzijds is het ook iets anders, want het is een twee-eiige tweeling, geen eeneiige.

ADD’ers komen in conflict met hun binnenwereld

Het verschil zit hem volgens mij in de gevolgen. Mensen met ADHD hebben aandachtsproblemen, maar zijn ook overbeweeglijk en impulsief. Hierdoor komen ze sneller in conflict met de buítenwereld, of de buitenwereld met hen (die vindt hen storend). Mensen met ADD komen juist sneller in conflict met hun bínnenwereld, want zij hebben vooral zelf last van hun klachten en de omgeving erkent hun moeilijkheden juist niet of veel te laat. Wat zorgt voor meer onzekerheid en naar binnen gerichte problemen. Wat niet wil zeggen dat mensen met ADHD niet ook onzeker kunnen zijn, maar de botsingen met de omgeving trekken vaak meer aandacht.

Lees ook de visie van drie andere experts op het verschil tussen ADD en ADHD: Sandra Kooij (PsyQ), Marian van Geest (PsyQ) en Sarah Durston (UMCU).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam