Kamervragen D’66 over drugstest en ADHD-medicatie

|
4 reacties

D’66 Kamerlid Vera Bergkamp vindt het, net Impuls & Woortblind, onaanvaardbaar dat er een drugstest in gebruik is die mensen met ADHD mogelijk ten onrechte als overtreders kan neerzetten. Ze heeft daarom contact met ons gezocht en we hebben haar van de nodige informatie voorzien.

Kamervragen
Zij pleit vandaag (14 aug) in een aantal schriftelijke Kamervragen om opheldering. Dexamfetamine is opgenomen in de Richtlijn ADHD bij volwassenen als 1e keuzemiddel, samen met methylfenidaat, zo stelt zij terecht. Het kan toch niet zo zijn dat mensen die dit middel volgens artsenvoorschrift gebruiken, in de problemen komen door een speekseltest? Los van het feit dat uit onderzoeken blijkt dat bij therapeutisch gebruik van dexamfetamine voor ADHD de rijvaardigheid juist verbetert.

Helaas laat antwoord altijd enige tijd op zich wachten. Wij houden jullie op de hoogte.

Artikel in de Trouw
Op zaterdag 19 augustus besteedde Trouw ook aandacht aan de drugstest. Onze voorzitter Rob Pereira stelt in het artikel dat mensen met ADHD die medicijnen slikken voor hun concentratie gestraft worden. Hij pleit voor een doktersverklaring als oplossing.

Mail ons jouw ervaring
Ondertussen zijn wij benieuwd of iemand al ervaring heeft en de test heeft moeten doen. De eerste ervaring hebben we al binnen en dat was geen positieve: mee naar het bureau na een positieve uitslag! Terwijl de bestuurder gewoon dexamfetamine voor zijn ADHD gebruikte.

Ook horen we graag ervaringen met de drugstest in België betreffende ADHD-medicatie.
Daar is de test al enkele jaren in gebruik en werden in de beginfase ook mensen met ADHD onterecht positief getest. Wie hierover meer weet en/of ervaring hiermee heeft: mail ons! [email protected]

4 reacties. Reactie plaatsen

 • Ik ben op latere leeftijd pas gediagnosticeerd met ADD. Wat voelde als erkenning en een ‘verklaring’ voor veel dingen in mijn leven. Na verschillende soorten medicatie te hebben uitgeprobeerd, zonder succes, gestart met dexamfetamine. Wat een wereld van verschil was dat. Eindelijk het gevoel grip op mijn leven te hebben, actief en oplettend mijn werk te kunnen doen etc. Tot vorige maand. Voor mijn werk als verpleegkundige zit ik dagelijks op de weg naar patiënten toe. Aangezien ik geen risico wil lopen ben ik gestopt met dexamfetamine. Terug bij af. Ik voel me rot en het ritme wat ik eindelijk had in mijn dagelijks leven is weer volledig weg. Ik voel me machteloos en boos dat dit mij en met mij nog veel meer mensen zo zonder pardon wordt afgenomen.
  Dankbaar dat jullie als organisatie je hier hard voor willen maken! Ik heb nog hoop 🙂

  Beantwoorden
 • Geweldig dat jullie hiermee bezig gaan. Ik heb nu de keuze tussen stoppen met medicatie tijdens deelnemen in het verkeer of veiliger rijden/fietsen en het risico lopen op een onbevogedheidsverklaring. Heb ik eindelijk het idee dat ik kan werken, dankzij de medicatie, wordt me het weer afgenomen. Ik ben echt heel teleurgesteld in de minister van Justitie over zijn kortzichtige en, zoals het lijkt, achterhaalde reactie. Via het CBR zijn rapporten te vinden (Rijgeschiktheid van mensen met ADHD die behandeld worden met methylfenidaat, CBR.nl, van: schrik niet: 1 april 2013) over advies aangaande rijtesten voor ADHD’ers die medicatie gebruiken die volledig ingaan op deze problematiek en hier ook een passende oplossing in noemen. Ik kan me niet voorstellen dat de minister hier aan voorbij gaat en ook vreemd dat hier niet eerder aan gedacht is. Voor mezelf heb ik besloten dat ik liever die rijontzegging riskeer dan dat ik met mijn kinderen in de auto het overzicht sneller verlies zonder medicatie en daardoor een verhoogde kans heb op ongelukken krijg. Graag zou ik het CBR bellen voor advies of een extra rijtest, maar ik wil de kans op rijontzegging bij voorbaat graag voorkomen. Hopelijk wordt dit snel opgelost.

  Beantwoorden
 • Aswin van Berkom
  22 augustus 2017 16:46

  Vandaag contact gehad met het CBR. Deze vertelde mij dat ik nu geen auto meer mag rijden gezien wanneer ik een aanrijding zou veroorzaken ik te maken krijg met de drugstest.

  Ik heb een eigen koeriersbedrijf, oftewel de regering maakt mij nu theoretisch gezien arbeidsongeschikt. Maar een oplossing is er nu niet.

  Beantwoorden
 • Jolanda Fortuyn
  14 augustus 2017 20:13

  Fantastisch dat jullie je allemaal inzetten voor deze zaak. Onrechtvaardigheid in de puurste vorm. Dank voor jullie hulp!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.