Spoedwijziging Wegenverkeerswet nodig om problemen met drugstest voor oa mensen met ADHD op te lossen

|

De KNMP pleit voor een spoedwijziging van de Wegenverkeerswet. Dat is nodig omdat mensen die o.a. dexamfetamine gebruiken voor hun ADHD nu formeel strafbaar zijn volgens deze wet, wanneer ze bij een drugstest een positieve uitslag krijgen.

Kou uit de lucht
Zoals wij in oktober schreven heeft (toenmalig) minister Blok in antwoord op de D’66 Kamervragen de kou uit de lucht gehaald door te stellen dan mensen die kunnen aantonen dat ze hun dexamfetamine (en cannabis en morfine) op doktersrecept gebruiken, geen gevaar lopen op vervolging. Zeker niet als ze ‘normaal rijgedrag’ vertonen.

Problemen onderschat
Dit is echter een tijdelijke oplossing. De KNMP stelt in haar brief dat de minister hiermee het probleem onderschat. Volgens de huidige Wegenverkeerswet ben je strafbaar als de test positief uitslaat. Ook verzekeringen kunnen zich op deze wet beroepen als je betrokken bent bij een ongeval en dan een drugstest moet doen. Dit kan voor een verzekeraar een reden zijn om niet uit te keren, zo stelt de KNMP.

Doktersvoorschrift
Wij zijn blij met de druk die de KNMP legt op minister en Tweede Kamer om dit probleem snel écht op te lossen. Overigens pleit de KNMP ook in haar brief (opnieuw) om tot die tijd patiënten die kunnen aantonen dat ze dexamfetamine op artsenvoorschrift gebruiken niet te vervolgen. Op 14 december vergadert de Tweede Kamer over dit onderwerp.

DUS: zorg dat je altijd een doktersvoorschrift bij je hebt als je autorijdt!
NB: dit probleem geldt ALLEEN voor mensen die dexamfetamine gebruiken. De test slaat bij methylfenidaat of atomoxetine niet uit.

LEES HIER de brief aan de Tweede Kamer van de KNMP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.