Steeds meer mensen met ADHD in de problemen door drugstest

|
6 reacties

Dagelijks krijgt Impuls & Woortblind meldingen van mensen die dexamfetamine gebruiken voor hun ADHD. Door de drugtest die hen als strafbare druggebruiker kan neerzetten durven ze de weg niet meer op. Of ze mogen niet meer rijden van hun werkgever.
Noodgedwongen stoppen met de medicatie maakt hen ironisch genoeg tot een groter gevaar op de weg én zorgt voor meer problemen in hun dagelijks functioneren rond planning en concentratie. Daar gebruiken ze juist de dexamfetamine voor.

I & W-lid met haar verhaal bij Editie NL
Gisteren deed I & W-lid Wenda haar verhaal in Editie NL van RTL 4. Daarin werd aandacht besteed aan het effect van deze ondoordachte maatregel van Justitie op naar (onze) schatting zeker 20.000 volwassenen die dexamfetamine gebruiken. “Ik stap elke keer met stress in mijn auto”, vertelt ze. “Terwijl ik juist geen bumperklever meer ben sinds ik deze medicatie gebruik”.
Ook een apotheker vertelde daarin dat hij dagelijks ongeruste mensen aan zijn balie krijgt die graag willen weten waar ze aan toe zijn.

KNMP schudt ministeries wakker
Goed nieuws is dat ook Apothekersorganisatie KNMP de noodklok heeft geluid. In een bericht op hun website dringen zij aan op een snelle oplossing voor gebruikers van medicinale opiaten, amfetaminen en cannabis die gedupeerd worden door de sinds 1 juli ingevoerde drugstest.

In het bericht staat een concreet en wat ons betreft zinnig voorstel:
De KNMP wil dat er een uitzondering wordt gemaakt voor patiënten die de voornoemde stoffen om medische redenen, dus als geneesmiddel gebruiken. En dat handhaving wordt uitgesteld totdat een structurele oplossing is gevonden. De KNMP heeft daarnaast haar zorgen uitgesproken over de kwaliteit van de test, die een groot aantal fout-positieven zal opleveren.

Niet per definitie strafbaar
Net als in andere berichtgeving lees je ook in het bericht van de KNMP dat je op dit moment strafbaar bent als je met dexamfetamine de weg op gaat. Dat is -volgens ons- niet waar. Je bent niet per definitie strafbaar. Maar omdat niemand op dit moment kan inschatten of jij met jouw dosering positief zou testen bij een speekseltest, is de kans aanwezig dat je strafbaar bent.

Meld je ervaring!
Impuls & Woortblind is blij met de verdiende aandacht die dit probleem eindelijk krijgt in de media en ook vanuit de professionals. Blijf ons vooral mailen en bellen als je ervaring hebt met deze test. Het zij omdat je een test hebt moeten ondergaan, het zij omdat je door deze nieuwe regel in de problemen bent gekomen omdat je niet meer mag of durft te rijden! [email protected] / 033 – 247 34 84

LEES HIER onze eerdere berichtgeving over de drugstest.

6 reacties. Reactie plaatsen

 • Beste Willem,

  Hoe kom jij aan deze informatie? Ik heb namelijk een ander antwoord gekregen. Btw ritalin is de merknaam voor de werkzame stof methylfenidaat. De langwerkende variant is concerta. Farmacoceutisch lijkt dit op amfetamine. Op dit moment kan niemand de garantie geven dat deze niet reageert op de drugstest. “Men” is hard bezig snel duidelijkheid te krijgen. Tot dat moment “Fingers crossed”

  Beantwoorden
  • Beste Erna,

   Volgens onze informatie is de chemische samenstelling van wat er aan amfetamine in methylfenidaat zit (Ritalin, Concerta, etc) dusdanig dat dit NIET in de speekseltest naar voren komt.

   Beantwoorden
 • Mijn ervaring is dat wanneer op reis ga en vergeten ben mijn dex in te nemen merk ik dat al rond het middaguur Dan kijk ik op mijn klokje en zie dan dat ik de medicijnen vergeten ben Dan rest mij niets anders dan aan de kant te gaan op een parkeerplek zo gauw mogelijk Alsnog de dex in te nemen en dan voor de zekerheid maar even met de hond gaan wandelen. daarna is de vermoeidheid weg en komt ook niet meer terug in de middag Ik blijf alerter op alles wat er rond mij gebeurt en kan dan weer goed reageren . Ik weet alleen dat je in Frankrijk verplicht bent je eigen alcoholtester bij je te hebben .

  Beantwoorden
 • Na eerst 3 x gekeurd te zijn voor mijn adhd met gebruik van medicatie a € 250,00 voor 10 minuten is er weer een nieuwe melkkoe gevonden .
  Dus na de extra kosten van onvergoede medicatie , keuringen en na de goedkeuring van concerta ben ik bij de laatste keuring voor 5 jaar gevrijwaard van de volgende keuring .
  Nu heeft het cbr besloten dat ik voor mijn gebruik seroxat ” onder controle blijf “.( dat slikt 1/3 van NL )
  Na dat ik 1,2 miljoen km heb gereden met eenmaal lichte blikschade moet ik bewijzen dat ik kan rijden .
  Nu afwachten hoeveel geld ik kwijt ben voor juridische stappen bij een aanhouding voor dit geneuzel en of ik mijn baan mag houden .
  Ik was ooit 80 % afgekeurd maar zo stom om weer te gaan werken ……
  De wereld op zijn kop , ” mensen met een aandoening ” discrimineren , daar is dit verhufterde land goed in .
  Ben “te dom ” om me weer af te laten keuren door een stel criminelen van cbr , uwv, en straks misschien ook de politie ……
  Hoop op een sterke tegenbeweging van onze belangenbehartigers , helaas nodig in een land waar de ” gezonden ” de zieken als melkkoe zien .
  Ronald

  Beantwoorden
 • Ik ben niet bang om met Concerta een auto te besturen. Mijn medicijngebruik staat geregistreerd bij het CBR, dus rij ik legaal. Mocht de speekseltest positief uitwijzen en ik daarom een bekeuring krijg, dan laat ik het voor komen. Het zou toch van de gekke zijn dat nu mijn medisch rijbewijs omgezet is naar een gewoon rijbewijs, ik ineens strafbaar ben geworden!

  Beantwoorden
  • Goedemorgen Gemma,
   Concerta is een methilfenidaat en is een andere stof dan amfetamine wat in Dex, zie hieronder een citaat
   Ritalin geeft tot zover bekend geen positieve amfetamine uitslag geeft op speekseltesters. Methylfenidaat (werkzaam bestanddeel ritalin) lijkt chemisch gezien ook niet zo op amfetaminen. Het onderzoekende instituut (NICC) heeft aangegeven dat Ritalin niet positief testte op de in België gebruikte speekseltester.
   De Drugs Infolijn vind je meer informatie maar geheel volledig is deze nog niet. https://www.drugsinfo.nl/publiek/nieuws/bericht/?bericht=1875

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.