Vragenuurtje ADHD en ADD – elke week weer bijzonder

|
3 reacties
Het online ADHD-VRAGENUURTJE: elke donderdagavond

Elk nadeel heeft zijn voordeel. Zo heeft Impuls & Woortblind dankzij corona elke donderdagavond een online Vragenuurtje ADHD/ADD. I &W-Contactpersoon Naomi Huygen is de vaste ‘host’. Ze vertelt hoe het werkt en waarom het elke week weer bijzonder is.

Tekst: Naomi Huygen

Het begon ergens op een mooie dag in april. We zaten nog volop in de lockdown en zoom was na corona het meest gebruikte woord. Er kwamen vragen via de mail bij mij en Arda Nieboer (collega-contactpersoon) over ADHD en opvoeden, thuiszitten met je partner waar je knettergek van werd. Geen sportschool als uitlaatklep maar wel jengelende kinderen, wanhopige huisdieren die zochten naar rust en veel overvolle ADHD-hoofden die overprikkeld waren.
Het werd de hoogste tijd voor ADHD/ADD en zoom time! Arda en ik deden het een paar keer om en om, maar al snel was ik wekelijks ‘Miss Vragenuurtje’.

Jezelf zijn
“ADHD’ers onder elkaar voelt zo vertrouwd, ik kan hier zo mezelf zijn” zou ik nog vaak te horen krijgen tijdens de vele zoom-uurtjes. Soms doet er ook een partner van…. of een ouder van…. mee, met vragen over bijvoorbeeld opvoeding of om het neurodiverse brein beter te begrijpen. Hoe geweldig en liefdevol is dat. Geweldig en liefdevol zijn we sowieso, kwetsbaar soms ook. En dat allemaal tegelijk in een wat dwars maar vooral kleurrijk brein.

Iets voor mij, dat Vragenuurtje?
Ik kan me voorstellen dat je dit leest en denkt: is dat Vragenuurtje iets voor mij? Moet ik dan persé een vraag stellen? Misschien heb je wat online-drempelvrees. Daarom hieronder antwoorden van mij op alle vragen over het Vragenuurtje.

Wat voor soort vragen worden er gesteld?
Soms hele concrete vragen over rijbewijs en medicatie. En er wordt aan mij gevraagd of ik tips heb voor sites, podcasts of boeken.

Door wie dan?
Mannen en vrouwen van alle leeftijden!

Hoeveel mensen gemiddeld per Vragenuurtje?
Het is iedere week anders. De ene keer heb ik een groepje van acht mensen, de andere keer een groepje van vier.

Altijd met beeld en geluid?
Meestal wel maar je mag zelf kiezen.

20.00 stipt beginnen?
Vanaf 20.00 is iedereen van harte welkom maar later mag je ook nog inspringen. Vaak lopen we wel uit tot 21.30 of soms nog veel later.

Kun je alleen maar vragen stellen?
Nee, het concept is meer dan dat. Er worden ook veel ervaringen uitgewisseld. Ook komen er mensen uit nieuwsgierigheid langs om te kijken of het iets voor hen is.

Is er tijd voor verdieping?
Zeker, dat is juist zo mooi in zo’n klein groepje.
Voorbeelden van terugkerende thema’s?
● Moeizame relatie met tijd. Hoe leer je om op tijd te komen en in te schatten hoeveel tijd iets kost?
● Hoe organiseer je het dagelijks leven met ADHD?
Acceptatie van je ADHD en hoe doe je dat dan?
● Altijd maar aan staan en hoe leer ik mijzelf beter kennen?
Overprikkeling en wat zijn de eerste signalen?

Voorbeeld uit de praktijk:
We zijn met vier mensen. Iemand heeft net de diagnose ADHD gekregen maar heeft verder nog geen idee wat het inhoudt. We komen op het thema overprikkeling: wat is dat en hoe herken je dat?
Er wordt aan elkaar gevraagd wat de eerste tekenen van overprikkeling zijn.
Licht wat te fel is en geluid wat je niet kan verdragen kunnen de eerste tekenen zijn. De eerste signalen worden vaak niet herkend. De relatie tussen het negeren van de eerste prikkels en een woede-uitbarsting (soms uren later) zijn niet altijd bekend.

Tijdens het Vragenuurtje komen al deze thema’s aan bod en nemen we de tijd om ernaar te kijken. Zo leer je elke keer weer iets over je eigen ADHD. Ik ook! En natuurlijk ook over alle mooie en leuke kanten ervan.

Al die onderwerpen door elkaar heen…Klinkt chaotisch?
Ja soms wel maar er wordt echt naar elkaar geluisterd en mijn rol is om het gesprek te leiden en iedereen aan het woord te laten.

Deelnemers wisselen onderling ook veel tips & tricks en zelfs telefoonnummers uit. Zo fijn vinden ze dit onderlinge contact tussen mede-AD(H)D’ers. Het voelt als een voorrecht om dit contact te organiseren en begeleiden.

Hoe kun je meedoen ?
Ga naar de online agenda van Impuls & Woortblind. Daar zie je rechts de aankondiging van het Vragenuurtje ADHD/ADD staan met een link in de tekst. De link klik je aan en werkt vanaf 20.00 op donderdagavond via zoom. Ook deel ik de aankondiging op woensdag en donderdag via alle Facebook groepen die met ADHD te maken hebben.
TIP: Belangrijk om eerst zoom op je pc te installeren en wellicht even oefenen als het de eerste keer is.

3 reacties. Reactie plaatsen

 • Wouw wat een goede vraag. Zelf kamp ik hier ook mee. Mijn naam is Lidewij. Ik wist niet dat dit ook gerelateerd kan zijn aan ADD. Ik herken het dat ik vaak vastloop in intieme relaties en bij het daten, dat de ander vraagt hoe ik sta tegenover uiteindelijk gaan samenwonen. Daar moet ik niet aan denken, tenzij het een heel groot huis is, sterker ik heb nog nooit samengewoond. Dankjewel voor het aankaarten. Ik lees dat de vraag in november verleden jaar is gesteld. Ik hoop dat het een keer besproken is tijdens een van de zoom meetings.

  Beantwoorden
 • Hi,
  Ik heb add en leef er prima mee.
  Toch mis ik lotgenoten. Maar niet op t gebied van de basiszaken als agenda-op tijd komen-en waar nodig is, uitleg geven over wat ik wel en niet kan qua taken op gebied van werk.
  Mijn vraag gaat over intiemere relaties. In t begin is add geen enkel probleem maar na de verliefdheidsfase is mn add ingericht solistisch leven toch wat minder goed deelbaar. Hoe neem ik dat mee de kennismakinsgfase van een nieuwe liefde?
  Zo loop ik vaker vast in de liefde wanneer de wens is om samen een vakantie te plannen, samen een route uit te zoeken. Voor mij werkt t beter dat eentje hierin de regie neemt. En raak ik erg moe als de ander me erin wilt betrekken. De theoretische uitleg van add werkt dan niet meer goed. De ander heeft dan ervaren dat ik t wel zelf kan regelen en op zulke momenten wel opensta voor t meenemen van andersmana wensen …anyway ik draaf door in tekst …kom er dus niet uit.
  Korte vraag: is bovenstaande geschikt voor de zoommeeting?

  Beantwoorden
  • Julie Houben
   15 november 2022 08:14

   Dag Michèle, volgens mij is jouw ervaring zeker geschikt om te delen tijdens de zoom meeting van het Vragenuurtje. sluit gewoon aan!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.