Wel of geen dexamfetamine als je autorijdt en ADHD hebt?

|

Onlangs berichtte het OM dat ze blij zijn met de invoering van de speekseltest: daarmee zijn al 1250 automobilisten op drugsgebruik betrapt. Dat is mooi. Maar er is nog steeds geen oplossing voor de grote groep ADHD’ers die dexamfetamine op doktersvoorschrift gebruikt. 

Zo begint het artikel “Wel of geen dexamfetamine als je autorijdt” uit Impuls & Woortblind Magazine nr 3-2018. Hierin geeft strafrechtadvocaat Thomas Felix uitleg over de strafrechtelijke positie van mensen met ADHD die dexamfetamine gebruiken.  Wat is beter: wel of geen dex gebruiken als je in de auto stapt?

Het dilemma rond autorijden met ADHD.

Sinds de invoering van de speekseltest op 1 juli 2017 kan rijden onder invloed van (dex)amfetamine een strafbaar feit zijn. Het is een van de stoffen die de test als drugs detecteert. Zelfs als je een blanco strafblad hebt staat op dit feit doorgaans € 850,- geldboete en 6 maanden rijontzegging. Word je vaker gepakt, dan worden de straffen hoger. De beslissing om dan maar geen dexamfetamine te slikken als je in de auto stapt lijkt daardoor simpel: geen dex = geen straf. Maar dat is niet zo. Zonder medicatie heb je doorgaans meer last van je ADHD (kort gezegd: aandachtsproblemen impulsiviteit) en dat kan gevaarlijk zijn in het verkeer. En laat gevaarlijk rijgedrag  nu óók een strafbaar feit zijn.

Lees het hele artikel Wel of geen dexamfetamine als je autorijdt.

Lees ook de 10 tips van Thomas Felix, waarin hij dieper ingaat op de mogelijke gevolgen bij een eventuele aanhouding en wat je dan het beste kunt doen.

Het laatste nieuws over dexamfetamine en autorijden vind je op onze pagina ADHD en rijbewijs.

Lees meer artikelen uit Impuls & Woortblind Magazine.

Interessant? Word lid en steun ons.
Je ontvangt dan ook ons magazine met nog veel meer informatie voor mensen met ADHD, ADD, dyslexie en dyscalculie