Hoe gaat dat, een ADHD Café online? In Arnhem deden ze het en het was een waardevolle ervaring. Oké, je mist het échte contact maar het is toch fijn om van elkaar te horen hoe het gaat in deze coronatijd. Organisator Ineke Masselink over over de ZOOM editie van AD(H)D-Café Arnhem.
Maandag 4 april, onze reguliere café tijd, hadden wij onze eerste Zoom-editie. De gratis versie waarbij je maximaal 40 minuten ‘krijgt’. Wat bleek tot onze verbazing: 40 minuten is zo voorbij. Maar je kunt allemaal weer opnieuw inloggen. Er deden 4 vaste bezoekers uit Arnhem mee, één ADHD/ADD-contactpersoon van Impuls & Woortblind en en 2 organisatoren van AD(H)D café Barendrecht. Zij wilden ervaring opdoen voor hun café.
Iemand even troosten kan niet
Het was leuk en leerzaam. Ik had er gelukkig een technische topper bij, vaste bezoeker in het café. Die kon deelnemers helpen met hun technische hick-ups, die er altijd zijn, zeker als mensen voor het eerst meedoen. Er was geen thema of andere vorm van gesprek. Dat doen we normaal ook niet in het café. Iedereen mocht zijn zegje doen. Dat werkte best aardig. Fijn om in beeld in contact te zijn. Maar het is soms ook wel ongemakkelijk. Zo vertelde iemand dat hij Corona had. Daar is iedereen dan toch even heel stil van. Zo’n heftig persoonlijk verhaal vraagt van iedereen eigenlijk een reactie. Wie besluit dan om het woord te nemen? Even wegkijken en/of de tijd nemen over je eigen gevoelens na te denken, blijkt ongemakkelijk. Iedereen is zichtbaar op het scherm. Dat is raar en ook even erg wennen. Het liefst wil je iemand, die iets zo persoonlijks vertelt gewoon even aanraken, troosten en vaak ontstaat er ook spontaan een gesprek. Maar dat was nu echt anders.
Paniek in de supermarkt
Met je allen online is een bijzondere ervaring, die je zeker niet uit de weg moet gaan. Zo kwam iemand met haar ervaring, dat ze in paniek kon raken bij het eenrichtingsstraatje in haar supermarkt. Als persoon met ADHD vergeet je nog wel eens wat, maar terug tegen het verkeer in, daar maak je geen vrienden mee. Zij vond dat heel stressvol. Het was een bijzonder inkijkje in het dagelijks leven in Corona tijd. Hierin zag ik de verschillen in gedrag, die de bezoekers uit mijn café hebben en daarin ligt ook een basis voor begrip voor elkaar. Sommige ADHD’ers begrepen haar meteen. Maar de gestructureerde bezoeker met ASS herkent dit gevoel van stress om die reden helemaal niet. Met een beeld van het hele assortiment uit de supermarkt op het netvlies, maken zij hun boodschappenlijst ‘gewoon’ in de verplichte looprichting.
Vertrouwd in de groep – ook digitaal
Interessant, die verschillen waarom iemand angst, stress of rusteloosheid ervaart. Dat is echt persoonlijk maatwerk. Het café maakt deze verschillen tussen mensen scherper zichtbaar én bespreekbaar. Doordat je je vertrouwt voelt in de groep, ook digitaal, zijn deze gedeelde persoonlijk ervaringen voor ons allemaal waardevol.
Wij zijn nu de experts
Bijzonder is dat voor mensen met autisme er nu vrij weinig veranderd is in hun dagelijks leven. Weinig prikkels, veel minder sociale verplichtingen, alles op een laag pitje en vooral de afstandelijkheid, dat is nu de norm. Mensen met “special brains” kunnen goed helpen de neuro-typische meerderheid hun hulpvraag te beantwoorden: n.l. Help ik begrijp mijn leefwereld niet meer. Kun jij mij dit uitleggen?
‘Jullie zijn nu de ervaringsdeskundige experts’ zei ik. Dit is jullie specialiteit: hoe pas je je aan in een wereld , die je niet begrijpt! Vraag het iemand met ADHD en hij/zij komt beslist met creatieve oplossingen. (los van de nare aanleiding natuurlijk). De mensen met ASS hebben elk hun eigen oplossing gevonden. Samen kunnen wij de meerderheid nu heel goed adviseren.
Extra reminder
De balans opmakend: het was minder fijn dan elkaar live zien en te kunnen aanraken voor een blijk van steun en begrip. Ook de drankjes van de Taveerne de Bierlaerse te Arnhem werden gemist. Maar het is prettig elkaar zo even te ontmoeten, een waardevol contactmoment.
Maandag 4 mei organiseert Arnhem het weer. Dan stuur ik mensen ook opnieuw vlak van te voren een extra reminder. En oefenen we ’s middag even met het inloggen bij Zoom. Want er waren zeker nog vijf mensen, die mee hadden willen doen, maar het gewoon vergeten waren of de verbinding niet op orde kregen.
Volgende online ADHD café Arnhem: maandag 4 mei.
Belangstelling om mee te doen? Stuur een mail naar [email protected]
1 reactie. Reactie plaatsen
16-4-2020
Wat een leuke, inzichtgevende impressie van Ineke. Dankjewel.
Wat goed dat twee Barendrecht-vrijwilligers al meteen inhaakten 🙂
Ik had dit niet op tijd door, pas vandaag hoorde ik ervan via onze ZOOM-vergadering met vrijwilligers.
Ik wil het ook in Amersfoort gaan proberen. Even eerst contact met mijn twee medevrijwilligers.
Jan Willem