Krijg jij weleens de vraag waarom je zo heftig reageerde, of misschien vraag je jezelf weleens af waarom je plotseling zo boos kan worden? Misschien ga je soms sociale contacten uit de weg omdat je je gekwetst voelde of uit schaamte. Misschien zet een moeilijk gesprek met je baas je al aan tot het zoeken van een nieuwe baan?
De oorzaak bij volwassenen met AD(H)D heeft vaak te maken met een lager zelfbeeld of impulsiviteit. Soms krijg je naast AD(H)D ook een diagnose zoals Sociale Fobie of een stemmingsstoornis. Er is echter ook steeds meer aandacht voor Rejection Sensitive Dysphoria of ook wel Afwijzingsgevoelige dysforie. We zullen dit vanaf hier RSD noemen.
Dysforie is Grieks voor “moeilijk te verdragen”. RSD is lastig te diagnostiseren er is moeilijk grip te krijgen op waarom en wanneer het zich voordoet. In tegenstelling tot een stemmingsstoornis heeft RSD altijd een aanleiding en ontstaat het zeer snel en kan het ook snel weer weg zijn. Voor degene die het meemaakt kan het een zeer intens, overweldigend gevoel zijn, vaak geheel buiten proporties van de oorzaak. Buitenstaanders kunnen het dan ook moeilijk begrijpen.
Omdat de reactie zo heftig is kan het als gevolg hebben dat je persoonlijkheid neigt naar het ‘pleasen’ of juist terugtrekken. De pleaser zal veel energie steken in het tevreden houden van mensen om zich heen en zichzelf daarbij wegcijferen. De zichzelf terugtrekkende person zal teleurstellingen vermijden door geen actie te ondernemen. Veel mensen met AD(H)D zullen zich in beide persoonlijkheden (deels) herkennen.
Tijdens de bijeenkomst in september gaan we in op RSD. We kijken naar de oorzaken en de gevolgen en wat in de praktijk als hulpmiddelen geboden kan worden. We zullen deze bijeenkomst ook samen ervaringen uitwisselen over (het omgegaan met) teleurstelling en kritiek. Krijg jij weleens te horen dat je te gevoelig bent, te heftig reageert of merk je zelf soms dat je niet goed weet waarom je reactie buiten proportie was? Wil je hier met anderen over praten of ben je benieuwd hoe anderen hiermee omgaan?
2 reacties. Reactie plaatsen
Mijn zoon van 13 heeft net de diagnose ADD gekregen. Ik herken RSD bij hem en het zich vervolgens terugtrekken. Hij zit met zichzelf in de knoop, heeft een laag zelfbeeld en verzuimt van school.
Graag zou ik hier eens met ervaringsdeskundigen/andere ouders over van gedachten wisselen.
dag Irene. Dat klinkt pittig. Ik raad je aan eens aan te sluiten bij het Online Vragenuurtje op donderdagavond: https://impulsenwoortblind.nl/event/vragenuurtje-adhd-add-met-naomi-huygen/2022-12-15/
Daar zitten mogelijk ook ouders (die zelf ADHD/ADD hebben) bij met kinderen die vergelijkbare problemen hebben.
Of neem eens contact op met de organisator van deze avond, Werner. Die kan je wellicht in contact brengen met ouders die er die avond waren.
Je kunt hem mailen via: [email protected]
Of kijk eens bij onze contactpersonen of er iemand bij zit die jouw verhaal herkent of met je mee kan denken: https://impulsenwoortblind.nl/adhd/contactpersonen-en-clientondersteuners-adhd/
Sterkte!