ADHD Café Breda: 19 mei 2022 – Routines

|

De Van Dale zegt over routine:

Door gewoonte verkregen vaardigheid, 2. Normale gang van zaken.

Mensen met AD(H)D hebben vaak baat bij structuur, ondersteund door gezonde routines, maar tegelijkertijd klinkt het voor energieke, creatieve mensen met AD(H)D niet als muziek in de oren; de normale gang van zaken. Routines zijn vaak saai en bieden weinig ruimte voor creativiteit.
Bovendien werken de hersenen van mensen met AD(H)D net wat anders. Het deel van de hersenen wat executieve functies regelt, de prefrontale cortex, is minder actief bij mensen met AD(H)D. Deze andere werking veroorzaakt veelvoorkomende AD(H)D kenmerken zoals, een beperkt werkgeheugen, korte aandachtsspanne, uitstelgedrag, moeite met plannen/prioriteiten stellen en vergeetachtig zijn. Deze kenmerken maken het vormen en volhouden van routines niet gemakkelijk. Het maakt het lastig om zaken te onthouden of na onderbreking weer verder te gaan.

Moeite hebben met routines kan betekenen dat je afspraken vergeet, je rekeningen niet op tijd betaalt, of dingen kwijtraakt. Het kan ook betekenen dat je wel weet wat gezonder en beter voor je zou zijn in dagelijkse bezigheden, maar dat het je niet lukt dit toe te passen. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor jou en het kan invloed hebben op hoe anderen met jou omgaan. Voor andere mensen is het niet altijd gemakkelijk om te begrijpen waarom je ‘die belangrijke dingen’ niet ‘gewoon’ kunt doen of onthouden.
Wat als je meer controle over je leven wilt krijgen en minder stress wilt ervaren? Wat als je huidige routines niet zo gezond zijn en je het nu net wat anders wil doen? Of wat als je een nieuwe taak in wilt bouwen in je huidige routine?

Nieuwe routines aanleren is niet eenvoudig, maar wel heel goed mogelijk. Je bent misschien bekend met de opmerkingen: ‘als je het echt wil dan lukt het wel’ of ‘je moet gewoon wat beter je best doen’. Het heeft echter niet per se met wilskracht of je best doen te maken: Het is belangrijk de methode te vinden die bij jou past.
Tijdens deze avond gaan we het hebben over routines. Wat zijn voorbeelden van routines? Wat zijn hun voor en nadelen? Welke uitdagingen ervaren mensen met AD(H)D bij het aanbrengen van routines in hun leven? En hoe komt dat? En heel belangrijk; hoe houd je routines vast of leer je nieuwe aan?

Wil je deze avond graag bijwonen?
Meld je dan aan door te mailen naar [email protected]

Wanneer: donderdag 19 mei 2022
Hoe laat: Zaal open vanaf: start: 20.00 uur, einde: 22:00u.
(na afloop is het mogelijk om naar wens verder te kletsen en een drankje te nuttigen)
Entree: €3,- (contant of pin)
Locatie: ‘t Kraaienest, Tweeschaar 12, 4822 AT Breda (Paradijszaal)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.