ADHD Café Eindhoven: Acceptatie 16 november

|

Woensdag 19 oktober waren we al snel met z’n tienen en begonnen we eerst met een verslag over het evenement ‘The Power of ADHD’ dat sommigen van ons zaterdag 15 oktober hadden bijgewoond in Leiden. We vonden het behulpzaam en levendig met de panels van ervaringsdeskundigen. Jammer om in de ochtend te horen dat Sandra Kooij door ziekte niet aanwezig kon zijn, maar toch gaf ze online een kort verhaal over ADHD & Slaap en beantwoordde ze vragen uit de zaal. Bekijk ook de Oratie: Tijd voor ADHD, ADHD en Tijd van Sandra Kooij, waarbij ze haar geschiedenis vertelt: van hoe ze als een van de eerste psychiaters in Nederland ontdekte dat ADHD ook bij volwassenen voorkwam tot haar bijzonder hoogleraarschap ADHD bij volwassenen nu. Verder gaat haar oratie vooral over ADHD en tijd: de biologische klok bij mensen met ADHD. het laat chronotype, social jetlag. Niet allemaal even vrolijk nieuws als je ADHD hebt, wel verklaart het waarschijnlijk veel voor je als je slaapproblemen hebt.

We hadden een fijne avond met het thema ‘Keuzes maken’. Wat natuurlijk voor iedereen een uitdaging kan zijn. Maar mensen met ADHD kunnen impulsief zijn of juist blijven twijfelen. Daar kwamen snel wat voorbeelden van boven tafel. Linda had weer papiertjes gemaakt, deze keer met keuzes. ‘Medicatie of niet?’ Hiermee kwamen verschillende ervaringen naar boven en ook was er even de discussie over medicatie voor kinderen. Wacht daar zo lang mogelijk mee, vonden onze gasten, laat je kinderen kind zijn, zo lang als dat kan. ‘Vriendschappen: onderhouden of go with the flow?’ Dit is echt een uitdaging voor verschillende gasten, die snel overprikkeld kunnen raken door WhatsApp en mail. Een van onze gasten had een geweldige tip: de app ‘Smart Contact Reminder‘ die je helpt met het onderhouden van je relaties met belangrijke mensen in je leven die je niet wilt verwaarlozen. De app geeft regelmatig een berichtje dat het tijd wordt om die lieve vriend(in) of je favoriete neefje te bellen of een WhatsApp berichtje te sturen. Ook nog een vraag: ‘Feestje of languit op de bank?’ Daar konden we wel om lachen, want verschillenden van ons beslissen regelmatig op het laatste moment of ze naar dat feestje kunnen of niet. Heb je er mentaal nog energie voor na een werkdag bijvoorbeeld? Wie zijn er aanwezig en wie zou je het meest teleurstellen als je niet komt opdagen? Er was ook iemand die zei dat ze sowieso gaat als ze gevraagd wordt. Ze vindt haar vriendschappen en familiebanden te belangrijk. Uitrusten doet ze wel een andere keer.

Accepteren kun je leren

We stelden onze gasten de vraag of ze onderwerpen hadden waar ze graag eens over zouden praten. Een vrouw antwoordde toen: Acceptatie, want daar heeft ze het nog heel moeilijk mee. Dat kwam bekend voor bij anderen. En daarom hebben we het woensdag 16 november over acceptatie. Hoe ver ben jij met het accepteren van je ADHD? Ben je nog op weg, zoals verschillenden van ons? Waarom vind je het zo moeilijk? Wat doe jij om het jezelf makkelijker te maken om je ADHD te accepteren? En als de cirkel voor jou al rond is: wat heeft je het meest geholpen om je ADHD te accepteren? Kom het alsjeblieft vertellen, want daar help je anderen mee die nog niet zo ver zijn!

16 november zien we elkaar weer op de Hurksestraat 26

We zijn vanaf 19.15 uur aanwezig op de Hurksestraat 26 en je kunt aanbellen bij De ADHDacademie. Rond 19.30 uur gaan we beginnen. Wij zorgen voor de koffie en thee. Wil je een sfeerimpressie van de ruimte waar we gaan samenkomen, kijk dan bij Foto’s op onze Facebook-pagina.

Graag tot dan!

ADHD Café Eindhoven
woensdag 16 november 19.30 uur
Hurksestraat 26
5652 AL Eindhoven

Groeten van Anne, Linda & Claudia

(Op de foto zie je het Stadswandelpark in Eindhoven met het kunstwerk ‘Ring’ van Theo van Brunschot.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.