We waren nogal overdonderd op woensdag 15 februari. We gingen met z’n tienen vanuit de bar naar onze zaal in Wijkcentrum Blixems, maar eenmaal daar bleven nieuwe mensen binnenwandelen. Iedereen die er al zat schoof gezellig op om ruimte te maken in de kring. Met 28 gasten begonnen we ons ADHD Café over het thema ‘Welke coaching past bij jou?’ Zoveel waren er nog nooit.
Te gast was Mariëlle Raes, ADHD-coach bij ADHD Nederland, die zelf op haar 43ste toevallig ontdekte dat ze ADHD heeft. Ze vertelde over haar zoektocht naar begeleiding die bij haar paste, want ze herkende zichzelf niet in de standaardlijstjes met symptomen. Er ging namelijk ook heel veel goed in haar leven. Na alles stuk gelezen te hebben over ADHD en na medicatie en begeleiding van haar psychiater, bezocht ze het Congres ADHDvrouw. Daar gaf Cathelijne Wildervanck, oprichter van ADHD Nederland, een lezing. Dit vond Mariëlle zo’n frisse en heldere kijk op ADHD, hier kon ze zichzelf helemaal in vinden. “Het kan dus écht anders!” ontdekte ze. Het zaadje was geplant en ze meldde zich bij ADHD Nederland aan voor de groepstraining ‘Effectief met AD(H)D‘. Dit heeft haar heel veel gebracht. Het ontdekken van wie ze is, wat haar kwaliteiten zijn, waar ze energie van krijgt, wat er leuk aan haar is en wat haar WWW (Wat Werkt Wèl) is, maakt dat ze zelfs durft te zeggen dat ze nu geen diagnose meer zou krijgen. Ze heeft de opleiding ADHD-coach gedaan en is sindsdien trainingen blijven volgen. De visie en het gedachtegoed van ADHD Nederland neemt ze mee in haar dagelijkse werk met haar cliënten.
Wat Mariëlle belangrijk vindt is dat coaching effectief en duurzaam is. Dus geen tips en tricks, maar je eigen gebruiksaanwijzing vinden en daarmee oplossingen. Jezelf opnieuw ontdekken waardoor je weer positief naar jezelf kunt gaan kijken. Waardoor je andere keuzes gaat maken, beter voor jezelf gaat zorgen en je jezelf bovenal weer een leuk mens gaat vinden.
Verschillende gasten vertelden over hun ervaringen met coaching. Zo kreeg een vrouw haar ADHD-diagnose online en kan ze allerlei modules volgen, waarvoor ze iedere twee weken mails krijgt. Ze vond het wel typisch dat ze als sociaal pedagogisch hulpverlener niet eerder door heeft gehad dat zij zelf ADHD heeft. Een andere vrouw vertelde dat ze al heel lang van hulpverlener naar hulpverlener ‘huppelt’. Jaren heeft ze heel hard aan zichzelf gewerkt, soms ook wat minder, totdat het stukliep op haar werk of met vrienden, dan zocht ze weer hulp. Nu is ze 39, komt het nog goed met haar, vraagt ze zich hardop af. Iedereen vond haar heel dapper en had respect voor haar verhaal. Nadat er ook even ruimte was geweest voor onderlinge gesprekken vertelde een jonge gast dat hij het mooi vond om te horen dat verschillende mensen via coaching hun ADHD hebben ontdekt, terwijl hij coaching krijgt omdát hij ADHD heeft. We wezen er ook even op dat je financiële hulp kunt krijgen om coaching te kunnen betalen door een persoonsgebonden budget (pgb) aan te vragen bij de gemeente. Vraag wel eerst na bij de coach van jouw keuze of deze pgb-zorg kan bieden.
Afwijzingsgevoeligheid en ADHD: wat is RSD?
Een vaste gast stelde voor om een ADHD Café te wijden aan het onderwerp ‘Afwijzingsgevoeligheid’ en dat doen we woensdag 15 maart. Er wordt steeds vaker geschreven over Rejection Sensitive Dysphoria (RSD) dat vooral vaak voorkomt bij mensen met ADHD. Lees dit artikel maar eens op ADDitudemag.com: New Insights into Rejection Sensitive Dysphoria. Het is heel goed om te weten wat RSD is, want het kan opluchten dat er een naam is voor deze extreme gevoeligheid voor afwijzing door en kritiek van mensen die belangrijk zijn in je leven. Of die afwijzing nu feitelijk is gebeurd of je je die alleen maar zo ervaren hebt. Het kan ook zijn dat je juist jezelf afwijst doordat je (te) hoge verwachtingen hebt van jezelf. Het gevolg van RSD is vaak dat je heel erg je best doet om anderen te pleasen, of je geeft juist op en gaat vanalles vermijden. Anderen worden extreme perfectionisten. In dit artikel ‘The painful reality of rejection sensitive dysphoria‘ geschreven door een vrouw met ADHD, vind je haar persoonlijke ervaring van wat RSD met haar doet en wat de impact ervan is op haar relaties. Herken jij je in deze gevoelens? Hoeveel invloed heeft dit op je leven? Kom er met ons over praten.
15 maart zien we elkaar weer bij Wijkcentrum Blixems
We zijn vanaf 19.15 uur aanwezig in de bar van Wijkcentrum Blixems op Ouverture 2 en je herkent ons aan de Impuls & Woortblind folders die bij ons op tafel liggen. Je kunt een drankje bestellen aan de bar (tegen betaling) en rond 19.30 uur gaan we naar onze zaal en beginnen we. Wil je een sfeerimpressie van Wijkcentrum Blixems, kijk dan op hun Facebook-pagina.
Graag tot dan!
ADHD Café Eindhoven
woensdag 15 maart 19.30 uur
Wijkcentrum Blixems
Ouverture 2
5629 PV Eindhoven
Groeten van Anne, Linda & Claudia