We waren blij met de opkomst op woensdag 16 november, we moesten extra stoelen gaan zoeken en begonnen de avond met vijftien gasten, waaronder weer een nieuweling. Iedereen was al druk met elkaar in gesprek. Zo vertelde een man dat hij graag open vertelt over zijn ADHD bij sollicitaties, maar dat hij afwijzingen krijgt. Verschillende anderen vonden het heel dapper dat hij er open over is, maar zouden zelf wachten met erover praten met een werkgever. Als je ADHD je niet belemmert in je werk, is het zelfs helemaal niet nodig om het je werkgever te vertellen. Dat was ook het advies van een bedrijfarts bij het event The Power of ADHD.
Ons thema was ‘Acceptatie’ en daarbij kwamen zowel positieve als negatieve ervaringen naar boven. Een vrouw vertelde dat ze veel humor heeft en goed om zichzelf kan lachen op haar weg naar acceptatie. Een man zei heel wijs: ‘Sommige lessen moet je meerdere keren leren’. We kunnen moeite hebben consequent te zijn na een geleerde les. Duidelijk is dat we vaak een negatief zelfbeeld hebben dat ontstaan is uit ervaringen in onze jeugd: mensen die je ’teveel’ vonden en vaak ‘doe eens rustig’ moeten horen. Dat doet iets met je en laat sporen achter. Een andere man vertelde dat hij bewustwording heel belangrijk vindt, bewust worden van je eigen gedrag en wat de impact daarvan is op anderen. Hij vraagt gericht feedback aan de mensen om hem heen en probeert daarnaar te leven. Dat helpt hem zijn ADHD beter te accepteren. Wat betreft de chaos in zijn hoofd: daar heeft hij nu minder last van, omdat hij daar zowel zijn werk als privéleven anders voor heeft ingericht. Een vrouw zei dat ze veel vertrouwen heeft in haar psychiater die haar op medicatie instelt. Het was haar mindfulness instructrice die haar als eerste de tip had gegeven dat ze wel eens ADHD kon hebben door haar een artikel over ADHD mee te geven. Dat was een openbaring voor haar. Ze was een dromer, ook als kind, maar nooit echt druk.
Oversharing is caring
Een van onze gasten mailde ons over een onderwerp dat ze interessant vond waar we het al eens kort over hadden vorige keer. Teveel delen. “Misschien leuk om eens te kijken of meer mensen dit herkennen en wat er gebeurt. Het voelt bij mij alsof het me overkomt. Ik zou graag handvatten krijgen hoe je dat ter plekke kan aanvliegen in jezelf tijdens een gesprek wanneer dit ontstaat. Ik herken het, maar ben niet in staat om het meteen te stoppen.” Ze stuurde ook dit boeiend blog mee op ADDitudemag.com: “Oversharing Is My Default Mode. So is the RSD-Induced Shame I Feel Afterward”. Zo net voor de feestdagen een handig thema, zodat we elkaar tips kunnen geven om onze familie en vrienden niet teveel te overladen met verhalen bij het kerstdiner en Oud & Nieuw.
Kun jij jezelf stoppen als je teveel aan het vertellen bent? Wat gebeurt er met je wanneer je ziet aan je gesprekspartner(s) dat je ze kwijt bent of dat je ongemerkt iets verkeerds hebt gezegd? Wordt je overspoeld door schaamtegevoelens? Het is waarschijnlijk iets waar je je al langere tijd van bewust bent, als volwassene met ADHD. Heb je een strategie bedacht om jezelf in bepaalde gesprekken in bedwang te houden? Hoe goed werkt dat voor je? Kom er met ons over praten. En bij ons kun je natuurlijk zoveel vertellen als je wilt… : )
21 december zien we elkaar weer op de Hurksestraat 26
We zijn vanaf 19.15 uur aanwezig op de Hurksestraat 26 en je kunt aanbellen bij De ADHDacademie. Rond 19.30 uur gaan we beginnen. Wij zorgen voor de koffie en thee. Wil je een sfeerimpressie van de ruimte waar we gaan samenkomen, kijk dan bij Foto’s op onze Facebook-pagina.
Het wordt de laatste keer op deze locatie, dus houd deze website en onze e-mails in de gaten voor de nieuwe locatie vanaf januari!
Graag tot dan!
ADHD Café Eindhoven
woensdag 21 december 19.30 uur
Hurksestraat 26
5652 AL Eindhoven
Groeten van Anne, Linda & Claudia