ADHD Café Eindhoven: Veel structuur / chaos 19 april

|

Net als in februari stroomde onze zaal in Wijkcentrum Blixems op 15 maart weer lekker vol, we hadden opnieuw 28 gasten toen we begonnen met ons ADHD Café over het thema ‘Afwijzingsgevoeligheid.’ Een onderwerp dat duidelijk veel gasten aansprak.

Anne startte de avond met de vraag waarom volgens ons afwijzingsgevoeligheid zo vaak voorkomt bij ADHD. “Door ADHD denk je anders, ben je anders en doe je anders en dat maakt je afwijzingsgevoelig,” antwoordde een jonge gast. Dat vond iedereen mooi omschreven. Vanaf jonge leeftijd worden mensen met ADHD meer dan gemiddeld afgewezen, terechtgewezen, kritiek gegeven. Het onderwijssysteem is niet ingericht op ADHD, stelt Anne. Terwijl het zo belangrijk is voor kinderen met ADHD om op school hun zelfvertrouwen te vergroten, geaccepteerd te worden, goedkeuring, bevestiging en erkenning te krijgen, gezien te worden.

We begonnen in kleinere groepen aan ons gesprek met de volgende vragen als leidraad en als je dit nu leest, ga dit dan eens bij jezelf na: In welke situatie of bij welke persoon ervaar je afwijzingsgevoeligheid? Wat voel je dan? Waar voel je dat in je lichaam? Wat zie je dat je gaat doen, wat zien anderen aan jouw gedrag, als je je afgewezen voelt? Een man zei dat hij zichzelf vaak betrapt op people pleasing om erkenning te krijgen. En iemand had nog een extra vraag: Wat doe jij als je in een nieuwe situatie bent om niet afgewezen te worden? Welke verdediging zet je op? Stof genoeg dus voor onze gesprekken.

Bij de gesprekken kwamen deze dingen boven water: Wanneer je sociaal bezig bent in een groep en niet bij kunt benen, als het gesprek te snel gaat, dan voel je je afgewezen. Dit kan ook zelfopgelegde afwijzing zijn, omdat je de situatie overanalyseert, gaf een ander aan. Ook werd gevraagd of iemand met ADD niet meer last heeft van afwijzingsgevoeligheid, omdat iemand met ADHD het misschien makkelijker (direct) uit. Daarop zei een ander dat iemand met ADHD het ook mee naar huis neemt en dan net zoveel gaat piekeren.

En dan is er het punt: Moet ik me aanpassen of pas ik mijn omgeving aan voor mezelf? Soms kan het nodig zijn om bepaalde vrienden los te laten, omdat je je vaak afgewezen voelt in het contact met hen. Je werk loslaten is moeilijk, maar kan ook gezonder voor je zijn. Een gast vertelde dat hij bij zijn sollicitaties zijn ADHD heeft gebracht als een gave, zo voelt hij dat ook, hij heeft ‘zijn handleiding’ uitgelegd. En hoewel hij verschillende afwijzingen kreeg, heeft hij nu een baan bij een werkgever die hem accepteert zoals hij is, wat hem veel energie geeft. Ook een andere man vindt dat je je niet als slachtoffer moet presenteren, maar juist je sterke kanten moet etaleren, die je aan je ADHD te danken hebt.

Op het laatst zei een vrouw heel terecht dat ze zich afwijzingsgevoelig voelde in deze ADHD Café setting: “Ik wil het heel goed doen, vroeg me af of ik wel kan opstaan, is dat niet onaardig, want het is hier zo druk en rumoerig.” Dat is het, bij Wijkcentrum Blixems. Met een volle zaal en de harde muren kan het best overweldigen en hopen we dat je het tijdens de avond kunt volhouden door de waarde van het onderlinge contact. We gaan in de zomermaanden weer wandelen en zoeken voor het najaar naar een oplossing voor het harde geluid.

Heb jij thuis heel veel structuur of heel veel chaos?

Een gast mailde ons haar verhaal en vraag: “Waar ik ‘vroeger’ heel slordig en rommelig was en makkelijk de tijd uit het oog verloor ben ik in mijn volwassen leven juist heel erg gefocust op de tijd. Ook is ons huis overwegend opgeruimd en netjes. Is het dat niet, dan is het ook meteen een enorme chaos in mijn hoofd en sijpelt die chaos overal in door en dat wil ik voorkomen. Dit heeft wel een keerzijde: ik ben niet flexibel en wil overal de controle op hebben. Ik kan zaken in het huishouden niet overlaten aan mijn man of dochter, ik wil alles zelf doen. Ook ben ik, als ik een afspraak heb, altijd te vroeg.” Ze hoort vaker dat mensen met ADHD juist veel chaos hebben thuis en de tijd vergeten. Waarin herken jij je? Ben jij ook zo hevig gestructureerd thuis of kun je daar alleen maar van dromen? En heb je er last van dat je zo ontzettend vast wilt houden aan die structuur, die controle over je omgeving en de tijd? Of raak je juist overstuur van de chaos in je huis en krijg je dat maar niet beter georganiseerd? Heb jij tips voor de hevig gestructureerden onder ons of juist voor de chaoten? Kom er met ons over praten.

19 april zien we elkaar weer bij Wijkcentrum Blixems

We zijn vanaf 19.15 uur aanwezig in de bar van Wijkcentrum Blixems op Ouverture 2 en je herkent ons aan de Impuls & Woortblind folders die bij ons op tafel liggen. Je kunt een drankje bestellen aan de bar (tegen betaling) en rond 19.30 uur gaan we naar onze zaal en beginnen we. Wil je een sfeerimpressie van Wijkcentrum Blixems, kijk dan op hun Facebook-pagina.

Graag tot dan!

ADHD Café Eindhoven
woensdag 19 april 19.30 uur
Wijkcentrum Blixems
Ouverture 2
5629 PV Eindhoven

Groeten van Linda & Claudia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.