ADHD Café Eindhoven: verslavingsgevoeligheid

|
2 reacties

Voor onze wandel-editie op zaterdagmiddag 26 februari hadden we deze keer via een e-mail gevraagd wie allemaal echt van plan was om te komen, want in Eindhoven was het natuurlijk weer lekker Carnaval. Anne wou graag Carnaval gaan vieren, net als verschillende van onze bezoekers. Ik raak zwaar overprikkeld van Carnaval, dus ik ging liever wandelen. En, gezellig voor mij, er waren genoeg andere ADHD’ers die ook liever in het Philips de Jonghpark kwamen rondhangen.

Iedereen was ongewoon op tijd! We liepen rond 13.30 uur al met z’n zevenen het park in, waar nog vanalles te zien van was van de recente zware stormen. We spraken deze keer veel Engels, omdat een Engelstalige vrouw meewandelde die haar Nederlandse vriend bij zich had als tolk. Handig voor hem dat we allemaal prima in het Engels onze ervaringen konden delen. Ze had de ADHD-diagnose pas een paar maanden geleden gekregen en Anne en ik zien vaak dat bezoekers kort na hun diagnose naar ons ADHD Café komen om te horen hoe anderen met hun ADHD omgaan. Fijn was ook nu weer hoe uitgebreid iedereen vertelde over wat hen helpt. We wisselden ervaringen met medicatie uit, hoe we structuur en regelmaat aanbrengen en proberen vast te houden, en andere manieren om goed voor onszelf te zorgen. Na de wandeling dronken we gezellig thee en koffie met koekjes op de parkeerplaats en rond 15.30 uur gingen we allemaal opgevrolijkt naar huis.

16 maart: AD(H)D & verslavingsgevoeligheid

Toen Anne en ik begin deze week over een thema brainstormden, zei Anne “nog in de carnavalsstemming zijnde, denk ik: verslaving”. “Potentieel zwaar onderwerp,” zei ik. (Kijk maar eens naar de boeiende, dappere verhalen en informatie op deze pagina over ADHD & verslaving.) “Ja dat klopt,” zei Anne. “Zullen we het dan over verslavingsgevoeligheid door dopaminetekort hebben?” vroeg ik. Want prikkels of juist rust in je hoofd zoeken kan leiden tot ongezonde verslavingen. Maar het hoeft niet om teveel eten, drinken of drugs te gaan: je kunt je ook verliezen in gamen, impulsief kopen, altijd maar werken of lekker hard sporten. Een verslaving zorgt voor een directe of indirecte toename van dopamine in je hersenen. En dopamine geeft een fijn gevoel, waardoor je moeilijk van je verslaving afkomt… Anne vond het een mooi onderwerp.

Voel jij je gevoelig voor verslaving door je AD(H)D? Hoe ga je daarmee om en wat doet het met jou, je relatie en familie en vrienden? Of heb je je verslaving overwonnen zoals Tomas en Carola? Hoe heb je dat gedaan en welke tips heb je voor anderen?

Daar is de avond waarschijnlijk te kort voor, maar met deze vragen gaan we tijdens ons AD(H)D Café Eindhoven van 16 maart aan de slag. Gezellig weer binnen! In de zomer als het ’s avonds weer lang genoeg licht blijft, gaan we verder met de wandel-edities.

16 maart zien we elkaar weer op de Hurksestraat 26

We zijn vanaf 19.15 uur aanwezig op de Hurksestraat 26 en je kunt aanbellen bij De ADHDacademie. Rond 19.30 uur gaan we beginnen. Wij zorgen voor de koffie en thee. Wil je een sfeerimpressie van de ruimte waar we gaan samenkomen, kijk dan bij Foto’s op onze Facebook-pagina.

Graag tot dan!

ADHD Café Eindhoven
woensdag 16 maart 19.30 uur
Hurksestraat 26 (De Kneu)
5652 AL Eindhoven

Groeten van Anne & Claudia

2 reacties. Reactie plaatsen

 • AD(H)D Café Eindhoven
  14 maart 2022 19:03

  Beste Maikel,

  Hartelijk bedankt voor je bericht, maar voor alle duidelijkheid: het ADHD Café is geen “informatieavond”. Het is een maandelijkse bijeenkomst voor volwassenen met AD(H)D om in een veilige omgeving open te kunnen praten met anderen met AD(H)D en hun partners, ouders en andere naasten. Het is daarom niet gepast om ons te komen ‘bestuderen’ voor een project ; ) of om proefpersonen te ontmoeten. Wat wel kan is contact opnemen met Impuls & Woortblind en aangeven waar je project over gaat. Impuls & Woortblind kan dan eventueel een oproep plaatsen, zodat belangstellenden daar zelf op kunnen reageren. Waarschijnlijk heb je dan ook een grotere respons. Kijk voor de contactpersonen op: https://impulsenwoortblind.nl/vereniging/onze-vrijwillige-contactpersonen/

  Vriendelijke groeten,
  Claudia

  Beantwoorden
 • Maikel de Werd
  14 maart 2022 10:42

  Beste,

  Wij doen voor Fontys Hogeschool een project voor mensen met ADHD. Op 16 maart zijn drie van onze groepsleden aanwezig bij de informatie avond. Is er een mogelijkheid dat wij contactgegevens mogen vragen aan de mensen die komen om inzichten op te doen. Zo kunnen wij ons project maximaal optimaliseren met meer input van mensen die ADHD hebben.

  Met vriendelijke groet,

  Maikel de Werd, Fontys Hogeschool.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.