ADHD Café Eindhoven: Wandel-editie Breinpad 17 mei

|
2 reacties

We hadden 19 april onze voorlopig laatste bijeenkomst bij Wijkcentrum Blixems binnen, want van mei t/m augustus gaan we weer naar buiten. Daarover lees je verderop meer. We begonnen ons ADHD Café over het thema ‘Heb jij thuis heel veel structuur of heel veel chaos?’ met 24 gasten, die vanalles wilden vertellen over dit onderwerp.

Voor de verandering hadden we het thema uitgeschreven op het whiteboard en gingen we met de groep op zoek naar de voor- en nadelen van Veel Structuur versus Veel Chaos. De vrouw die het thema had ingestuurd liet dat de groep meteen weten en ze vertelde hoe gefocust ze is op tijd en een opgeruimd huis, tot het punt dat ze de controle hierover niet los kan laten. Ze herkent bij zichzelf dat ze hiermee controle over haar emoties wil hebben. Dit werd door verschillende mensen ook bij zichzelf herkend. Het pijnlijke is dat door haar opgeruimde huis niet (h)erkend wordt dat ze AD(H)D heeft, ‘Hoezo is er met haar iets aan de hand, moet je dat mooie huis zien?’ Andere nadelen van zoveel structuur die uit de groep kwamen zijn aan de ene kant de vraag of het opruimen zelf een soort uitstelgedrag is, ren je misschien juist voor andere taken weg? Aan de andere kant is er ook de angst om je natuurlijke spontaniteit te verliezen door je te richten op structuur in je huis. Maar er staan ook veel voordelen van Veel Structuur tegenover: rust in je hoofd en je lijf in een opgeruimd huis, minder obstakels voor je dag als je opgeruimd hebt en dingen die je in het zicht kunt leggen zodat je ze niet vergeet… En een gestructureerde agenda? Die kan erg helpen met het onderhouden van belangrijke vriendschappen en familierelaties en het goed organiseren van de activiteiten van je kinderen, daar kwamen verschillende voorbeelden van. Bij Veel Chaos kwam als belangrijkste nadeel op: het gevoel overweldigd te zijn, wat iedereen wel bezighoudt. Maar we zien als voordelen ook de spontaniteit en de vrolijkheid die we voelen als we de boel de boel kunnen laten. Als we kunnen ‘go with the flow’. Hoewel we ook echt kunnen zien aan onze naasten wanneer het voor hen niet (meer) fijn is.

We leven zonder meer met ADHD in een slingerbeweging tussen structuur en chaos, een innerlijke strijd, kwam in de groep naar boven. Zo vertelde een nieuwe gast dat hij bijvoorbeeld heel chaotisch boodschappen doet. Van dat laatste kwamen zoveel voorbeelden naar boven dat het een killer app zou zijn: Boodschappenruil voor ADHD’ers, waarbij wat jij teveel hebt gekocht geruild kan worden met een ander die dat juist vergeten was en andere dingen heeft die jij niet in je boodschappenkar had gestopt. Een man zei tegen zijn partner dat hij dit niet herkende bij haar, dat ze dit juist heel goed doet, waarbij zij reageerde dat het haar behoorlijk moeite kost.

Wat we duidelijk gemeen hebben met elkaar is dat we vaak vinden dat we dat structuur houden en tijd managen zelf moeten kunnen, een houding die ons in de weg zit. We willen zelf de regie hebben, niet betutteld worden door partners of collega’s, hoewel we kunnen zien dat ze het oprecht lief bedoelen. Aan de andere kant hebben veel van ons – die de ADHD diagnose op latere leeftijd kregen – al zolang ons best gedaan ‘om te doen zoals het hoort’ dat we niet meer weten hoe we meer bij onszelf kunnen blijven.

‘Wat is wel gelukt is veel beter om jezelf op te richten. Je krijgt al zoveel kritiek, ook van jezelf,’ zei een jonge gast. En hoe ben je lief voor jezelf? Een man antwoordde: ‘Zeg gerust eens “dat werkt niet voor mij”, dan ben je lief voor jezelf. Dingen op je eigen manier doen en andere dingen aan een ander durven overlaten.’ Jezelf managen kan ook betekenen: uit je comfortzone durven gaan en dingen uitproberen die veel beter voor je werken dan je eerst dacht. Denk aan meditatie of yoga, maar ook een duidelijke ochtendroutine of avondroutine ontwerpen voor jezelf.

Wandel-editie: Rondleiding langs het Breinpad

Op 17 mei gaan we iets anders dan anders doen: op Landgoed de Grote Beek gaan we het Breinpad bewandelen samen met Rob Lammers van GGzE. Hij neemt ons mee langs de geschiedenis van de Grote Beek en laat ons kunstwerken, follies en relicten zien met het bijbehorende verhaal. Heel interessant is welke associaties deze kunst bij onszelf oproept, dat wordt zeker onderdeel van onze tocht langs het Breinpad. Het voelt natuurlijk voor ons: mensen met ADHD die wandelen over de Grote Beek. waar GGzE zich richt op geestelijke gezondheidszorg. We hopen hier de komende zomermaanden steeds te wandelen, vanaf juni met een speciaal thema.

17 mei zien we elkaar op Landgoed de Grote Beek

We zijn vanaf 19.00 uur aanwezig bij koffiebranderij Caffeine Dealers (helaas niet open ’s avonds) dat aan de Dr. Poletlaan 23 ligt op het Landgoed de Grote Beek. Op de foto zie je hoe het gebouw Caffeine Dealers eruitziet waar we verzamelen. Je kunt het landgoed zowel vanaf de Boschdijk als vanaf Vredeoord oprijden. Volg P7 op het terrein, daar kun je parkeren vlakbij de Caffeine Dealers. Natuurlijk kun je ook je fiets in fietsrekken kwijt. Breng je eigen waterfles of thermos met koffie of thee mee om onderweg wat te kunnen drinken. Wil je een overzicht van het Landgoed, download dan Plattegrond Landgoed de Grote Beek. Breinpad boekjes krijgen we tijdens de wandeling. We vertrekken om 19.30 uur voor de rondleiding.

Graag tot dan!

ADHD Café Eindhoven
woensdag 17 mei 19.30-21.00 uur
Landgoed de Grote Beek
Dr. Poletlaan 23
5626 NC Eindhoven

Groeten van Linda & Claudia

2 reacties. Reactie plaatsen

 • AD(H)D Café Eindhoven
  11 mei 2023 17:59

  Hallo Johanna, voor ADHD Café Eindhoven zijn de wandel-edities in de zomer ook reguliere bijeenkomsten. Alleen 17 mei is wel een uitzondering inderdaad. We zullen dan samen rondwandelen met een gids op Landgoed de Grote Beek. In de maanden juni t/m augustus wandelen we ook, maar dan hebben we weer thema’s waar we wandelend over praten. Daarbij hebben we later in de wandeling een zitplaats waar we als groep kunnen praten met elkaar, zoals we ook in de maanden doen dat we binnen zijn. Groeten van Claudia & LInda

  Beantwoorden
 • Johanna Aarts
  10 mei 2023 19:45

  Ik vraag mij af of t mogelijk is koffie te drinken met n babbel, met nnmede- adhd- er, in de maanden dat reguliere cafee niet plaatsvindt. Eventueel kan dat dan bij mij.
  Gewoon behoefte

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.