ADHD Café Eindhoven wandelt 26 februari

|

We hielden ons eerste ADHD Café in het nieuwe jaar op zaterdag 22 januari. Ook in februari kiezen we nog voor de vierde zaterdagmiddag van de maand. Omdat de coronamaatregelen vanaf 25 februari versoepelen en we binnenkort weer live bijeenkomsten kunnen organiseren op de Hurksestraat 26, gaan we vanaf maart terug naar de derde woensdagavond van de maand. Afwisselend houden we wandel-edities en – mocht het toch weer nodig zijn – Skype-edities.

AD(H)D & angst

Deze keer was het een Skype-editie, die Anne helaas alleen moest begeleiden, met het thema ‘AD(H)D & angst.’ Wat ook een vader en dochter uit Deventer aansprak. De angsten die zij en de vier andere, lokale ‘bezoekers’ met elkaar bleken te delen zijn vooral sociale angsten. Zo was vooral sociale onhandigheid een gedeelde ervaring die angst oproept. Dat je je niet uitdrukt zoals je zou willen en duidelijk merkt dat er een groot gat zit tussen een sociale situatie begrijpen en er iets in kunnen betekenen. Met andere woorden, iemand met ADHD ziet vaak veel en ziet ook heel erg goed wat er in het contact tussen mensen plaatsvindt, maar de vaardigheid om daarin een bijdrage te leveren ontbreekt vaak. Tegelijkertijd zagen we dat deze angst een functie heeft, want deze angst voorkomt dat je je neus stoot. En het werd duidelijk dat hieraan een diepere angst ten grondslag ligt, namelijk de angst om jezelf te zijn. De intensieve interne monoloog die veel mensen met ADHD hebben lijkt deze angst te voeden, brengt veel twijfel en onzekerheid en demotiveert uiteindelijk.

Wat ook speelt is de angst om in te boeten aan autonomie, vrijheid en onafhankelijkheid zodra je op anderen steunt. En dat de kritische en scherpe observatie van veel mensen met ADHD vaak de sociale nuance mist. Het overbrengen van dat wat je ziet is minstens zo belangrijk als dat wat je waarneemt en waarvan je denkt dat daar verandering in moet komen. Een ’tolk’ kan hierin waardevol zijn, maar dit vraagt wel dat je ziet dat je iemand nodig hebt die jouw boodschap helpt te vertalen voor neurotypische medemensen.

Anne bracht een oplossing in, de enige oplossing voor angst die keer op keer uit onderzoek naar voren komt: er doorheen gaan. Het tóch doen. Proberen, vallen en weer opstaan.

26 februari zien we elkaar weer in het Philips de Jonghpark

Het thema angst bleek nog verre van uitgeput en daarom praten we er tijdens het volgende ADHD Café al wandelend met je over door! We zien je graag op zaterdag 26 februari van 13.30 uur tot 15.30 uur bij het Philips de Jonghpark. Ben je eerder bij een wandel-editie van ons geweest, dan weet je wat je kunt verwachten. We verzamelen tussen 13.15 uur en 13.30 uur op de parkeerplaats bij het Philips de Jonghpark aan de Bezuidenhoutseweg. Na een wandeling van ruim een uur is er koffie, thee en koek. We praten dus verder over het thema angst in relatie tot AD(H)D, maar gewoonweg connecten kan ook volop. Aanmelden mag, spontaan komen opdagen mag ook.

Graag tot dan!

ADHD Café Eindhoven
zaterdag 26 februari 13.30 uur
Wandel-editie

Groeten van Anne & Claudia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.