Ons knusse online ADHD Café

|

Hoe ging ons online ADHD Café Eindhoven op dinsdag 21 april? Het was heel knus met vier vrouwen en twee katten die langs de webcam wandelden. Net als Arnhem vonden we het waardevol. En hoewel van de vijf aanmeldingen maar twee deelnemers inlogden naast wijzelf (Anne en Claudia, organisatoren van ADHD Café Eindhoven) zorgde de intieme sfeer voor een fijn, open gesprek over de coronamaatregelen en hoe we daarmee omgingen.

Terwijl Arnhem voor Zoom koos voor hun online editie – lees het boeiende, uitgebreide verslag van organisator Ineke Masselink – kozen wij voor Skype. Vooral omdat we daar zelf de meeste ervaring mee hebben en voor drie tot zes deelnemers blijft het prettig en overzichtelijk.

We zijn nog zo nieuw

Zo vreemd, net in februari begonnen met ons ADHD Café en de tweede editie in maart al meteen moeten afzeggen vanwege de coronamaatregelen. We waren eigenlijk direct van plan om er een online editie van te maken, maar we besloten dat dat nogal ambitieus was. Waren de deelnemers daar al klaar voor? Ze hadden ons pas één keer live ontmoet. En de meeste mensen werkten 17 maart nog niet zo lang thuis en waren misschien nog niet zo gewend aan Skype, Teams en Zoom. Tegen 21 april waren we erg nieuwsgierig om te zien wat een online ADHD Café zou brengen.

Coronamaatregelen: Beperking of bevrijding?

We hadden de coronamaatregelen als thema gekozen: hoe ervaren we dat met AD(H)D? We hadden een deelnemer die we kenden van ons eerste café in februari en een nieuwe deelnemer, de moeder van een zoon met ADHD, die graag wilde weten hoe ze haar zoon goed kon ondersteunen. Anne zorgde voor een grappige invalshoek door te vertellen hoe ze het gedrag van een dier herkende in de manier waarop zij zich geleidelijk aanpaste aan de coronamaatregelen. Ze nodigde ons uit om even na te denken of we zelf ook een dier herkenden in ons gedrag, wennend aan deze coronatoestand. We gingen er serieus op in allemaal en moesten er tegelijkertijd om lachen.

We waren het er samen over eens dat het in zo’n bijzondere situatie belangrijk is om te accepteren hoe het is en erin te berusten. Want ermee blijven vechten kost zoveel energie. En we hadden ook allemaal voorbeelden van positieve ervaringen die deze coronatijd in zelf-isolatie brengt. Zoals rust, geen gehaast voor allerlei activiteiten, want alles duurt nu langer of het gaat niet door. Echt tijd voor bezinning. Bewuster zijn van je omgeving, je ziet meer gebeuren als je rustig over straat wandelt en je ervaart vaak ook meer verbinding met buren en wijkgenoten. Meer respect voor elkaar, rekening houden met elkaar. We herkennen de veerkracht van onszelf, onze kinderen en anderen in het omgaan met deze situatie. En tenslotte, creativiteit. Creatieve oplossingen voor allerlei problemen, maar natuurlijk ook gewoon tijd voor je creatieve hobbies thuis. Wat zorgt voor minder stress…

Met en zonder ADHD

Tijdens ons ADHD Café waren we dus met vier vrouwen en twee van ons hebben ADHD. Wat we heel fijn vonden is dat de moeder van de zoon met ADHD die voor het eerst meedeed aan het einde van ons gesprek aangaf dat ze het heel leerzaam had gevonden om de ervaringen van twee volwassen vrouwen met ADHD te horen. Dat gaf haar al meer inzicht dat haar gaat helpen met haar zoon, zei ze. Daar doen we het ook voor natuurlijk!

En nu?

We waren blij om de mogelijkheid om elkaar online te ontmoeten te kunnen bieden, maar het was uiteraard toch minder fijn dan elkaar live zien. We denken dat de drempel vrij hoog is voor een online bijeenkomst, het is best intensief vooral met een groter aantal deelnemers.

Daarom kiezen we ervoor om een pauze in te lassen tot we later dit jaar weer een live ADHD Café kunnen houden in Eindhoven. We houden je op de hoogte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.