Thema ‘De hooggevoelige beelddenker’

|
Op 28 februari is ons thema: Hooggevoeligheid (samen met beelddenken)

georganiseerd door het AD(H)D & DYSLEXIE CAFÉ HEUSDEN

Wegens enorme belangstellig voor de lezing Beelddenken, op de vorige AD(H)D & Dyslexie Café avond, geven Natasja Esmeijer en Miranda Meijer, een vervolg op deze avond.

ADHD is een aandachtstoornis. Maar het is nog veel meer dan dat. Het merendeel van de mensen met ADHD is een beelddenker, en het beelddenkende brein is gevoelig. Gevoelig voor prikkels zoals felle lampen of labeltjes in je kleding maar ook gevoelig voor sfeer, nieuwe situaties en het gevoel van andere mensen. Die gevoeligheid is helemaal verweven met je denkproces.

Tijdens deze lezing duiken Natasja en Miranda in de wereld van de hooggevoeligheid. Hooggevoelig zijn is meer dan snel geëmotioneerd raken bij een zielige film. Hooggevoeligheid is een manier van denken die empathisch is, rekening houdt met alle facetten van een probleem en die zichzelf wegcijfert. In dienst van de ander. Het zorgt voor aanpassen aan de geldende norm en jezelf daarbij achterstellen. Maar ook opkomen voor jezelf en de ander als je weet waar je kracht ligt. Zowel bij mannen als bij vrouwen.

De combinatie ADHD en gevoeligheid vraagt om een emotionele balans, die lastig te behouden is als je met de taal denk-stroom mee vaart, maar die wel heel direct en eerlijk is. Een waardevolle aanwinst omdat we in onze maatschappij veel meer vanuit gevoel zouden moeten durven werken. Gevoel wordt veel te veel weggecijferd en veel te weinig gewaardeerd. De andere talenten van beelddenkers en mensen met dyslexie en ADHD komen veel beter tot uiting als we meer gevoel toelaten in het werkproces en de regelgeving van onze huidige maatschappij.
Als het natuurlijke leerproces van iedereen gevolgd wordt, past iedereen zich een beetje aan om samen te kunnen werken. Maakt het leven een stuk gemakkelijker.

Door het algemene beeld van hooggevoeligheid ligt dat bij mannen extra ‘gevoelig’. Als jongetje is het natuurlijk niet stoer als je niet tegen die harde ballen met voetbal kunt. Of de powertaal die gebruikt wordt om een team een stap harder te laten lopen. Je snapt niet waarom andere kinderen zo hard kunnen zijn tegen elkaar of tegen jou. Een manier om daarmee om te gaan is het gevoel dan maar afsluiten.
Veel volwassen beelddenkers hebben hun gevoel afgesloten met als gevolg dat ze er nu niet meer bij kunnen en heel hard zijn geworden. Maar ook ongelukkig. Gevoel is een belangrijk onderdeel van ons leven en van het gedachteproces van beelddenkers. Als je dat afsluit ben je niet meer ‘heel’.

Iemand met ADHD heeft vaker een vol hoofd. Vol met associaties, losse eindjes en dus ook vol met gevoel. Geen wonder dat je snel reageert op situaties. Je hoofd denkt razendsnel en voelt ook enorm veel. Dat moet allemaal verwerkt worden. Door gevoelens op de één of andere manier te uiten ben je ze kwijt. Maar daar heeft de omgeving dan wel weer last van. Zij zien iemand die het ene moment hartstikke blij is en het volgende moment in huilen uitbarst. Nogal verwarrend en storend, in hun ogen, is wat in jouw brein het beeld is dat er ontstaat. Zeker ook als je omgeving je dat teruggeeft of zelfs verwijt. Onbegrip alom.

De lezing wordt gegeven door Natasja Esmeijer en Miranda Meijer van Het Beelddenkende Brein. Natasja werkt al tien jaar met beelddenkers en heeft er twee boeken over geschreven: ‘BEELDDENKERS, Als kwartjes vallen…’ en ‘Allergisch voor Moeten’. Zij begeleidt kinderen en jongeren die vastlopen op school vanwege het anders leren maar neemt daarbij ook de hooggevoeligheid mee.
Miranda heeft een eigen coaching praktijk en werkt voor bedrijven die Burn-out bij hun werknemers willen voorkomen. Ze is zelf een hooggevoelige beelddenker die van dichtbij ervaring heeft met het wegstoppen van gevoel en het weer toelaten ervan. Zij weet uit eigen ervaring welke trauma’s het onderwijs en de maatschappij kunnen veroorzaken bij kinderen en jongeren en hoe lang dat doorwerkt in je volwassen leven.

Ook laten zij de verschillen en overeenkomsten met ADHD en dyslexie naar voren komen

Ze nemen je graag mee op reis in de wondere wereld van het neurodiverse brein.

Datum Dinsdag 28 februari 2023
Locatie: Kasteeldreef 47, Drunen
Aanvang: 19.30 TOT 21.30 UUR
Entree: € 2,00
Aanmelden via de e-mail:
[email protected] of via 0630634381.

Meld je snel aan want VOL = VOL

Activiteiten van het AD(H)D & Dyslexie Café Heusden worden mede mogelijk gemaakt door
www.impulsenwoortblind.nl. Wil je AD(H)D & Dyslexie Cafés, in Nederland steunen? Word dan lid van Impuls en Woortblind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.