Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam

ADHD en ADD bij vrouwen

Werkt ADHD bij vrouwen anders dan bij mannen? Ja, daarvoor zijn wel steeds meer aanwijzingen. Dat geldt ook voor ADD bij vrouwen. Zo gaat ADHD of ADD bij vrouwen vaker dan bij mannen gepaard met depressie of angst en is ook de hyperactiviteit bij vrouwen minder nadrukkelijk aanwezig. Daarnaast is er de impact van hormonen.

ADHD bij vrouwen – vrouwen zijn geen mannen

Vrouwen zijn geen mannen. De algemene kenmerken en symptomen van ADHD gaan daarom niet altijd op bij vrouwen en meisjes met ADHD. Zo vertonen ze ander ‘ADHD-gedrag’ dan jongens en mannen. Hun drukke gedrag uit zich bijvoorbeeld vaker als veel kwebbelen. Maar dat wordt minder snel met ADHD geassocieerd dan de ‘jongensvariant’ van fysiek druk gedrag. Gevolg: de diagnose ADHD wordt nogal eens over het hoofd gezien bij vrouwen en meisjes. Hetzelfde geldt voor Asperger, een stoornis uit het autisme spectrum. Die wordt bij vrouwen vaak verward met sociale angst en/of depressieve klachten. Lees het interview met ADHD- expert Patricia van Wijngaarden waarin zij betoogt dat we te veel met een mannen- of vrouwenbril naar ADHD/ADD maar ook naar autisme kijken. Ook in dit interview met RTL Nieuws legt Patricia van Wijgaarden uit hoe belangrijk het is om bij meisjes en vrouwen ADHD op tijd te signaleren, waarbij je oog moet hebben voor een andere uiting van de ADHD bij meisjes en vrouwen. Daarmee voorkom je nare comorbiditeit zoals angst, depressie of verslaving.

De impact van de vrouwelijke hormoonhuishouding op ADHD/ADD

De impact van hun hormonen lijkt groot te zijn bij vrouwen met ADHD. Ze hebben meer last van depressieve gevoelens en stemmingswisselingen rond de menstruatie, na de bevalling en na de overgang dan vrouwen zonder ADHD. ADHD-expert Sandra Kooij is de eerste die hier serieus onderzoek naar doet. En dat is hard nodig, want de getallen uit eerste pilotstudies spreken voor zich. Zo blijkt uit de presentatie van Sandra Kooij over hormonale stemmingswisselingen bij vrouwen met ADHD tijdens het I & W-congres van 2019.

Er moet meer onderzoek komen naar ADHD bij vrouwen, vindt Sandra Kooij. In dit interview in I & W Magazine (nr 2-2017) vertelt ze waarom dit nodig is. Vrouwen worden juist altijd uitgesloten van onderzoeken omdát ze een hormooncyclus hebben die van invloed kan zijn op de resultaten. Maar daardoor mis je dus ook de impact van die hormooncyclus. Dat is voor vrouwen met ADHD en de juiste behandeling echt een groot nadeel.

ADHD bij vrouwen – podcast door Jorna Postma met ADHD

Jorna Postma heeft ADHD en ze is ADHD coach. Ze snapt dus goed hoe ADHD bij vrouwen werkt en legt dit heel goed en rustig uit in haar podcasts over ADHD bij vrouwen. Aan de onderwerpen zie je dat ze begrijpt met welke vragen vrouwen met ADHD vaak worstelen. Op deze pagina vind je alle podcastst van Jorna Postma.

 

Menu
Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam