ADHD en ADD bij vrouwen

|

Werkt ADHD bij vrouwen anders dan bij mannen? Ja, daarvoor zijn wel steeds meer aanwijzingen. Dat geldt ook voor ADD bij vrouwen. Zo gaat ADHD of ADD bij vrouwen vaker dan bij mannen gepaard met depressie of angst en is ook de hyperactiviteit bij vrouwen minder nadrukkelijk aanwezig. Daarnaast is er de impact van hormonen.

ADHD bij vrouwen – vrouwen zijn geen mannen

Vrouwen zijn geen mannen. De algemene kenmerken en symptomen van ADHD gaan daarom niet altijd op bij vrouwen en meisjes met ADHD. Zo vertonen ze ander ‘ADHD-gedrag’ dan jongens en mannen. Hun drukke gedrag uit zich bijvoorbeeld vaker als veel kwebbelen. Maar dat wordt minder snel met ADHD geassocieerd dan de ‘jongensvariant’ van fysiek druk gedrag. Gevolg: de diagnose ADHD wordt nogal eens over het hoofd gezien bij vrouwen en meisjes. Hetzelfde geldt voor Asperger, een stoornis uit het autisme spectrum. Die wordt bij vrouwen vaak verward met sociale angst en/of depressieve klachten. Lees het interview met ADHD- expert Patricia van Wijngaarden waarin zij betoogt dat we te veel met een mannen- of vrouwenbril naar ADHD/ADD maar ook naar autisme kijken. Ook in dit interview met RTL Nieuws legt Patricia van Wijgaarden uit hoe belangrijk het is om bij meisjes en vrouwen ADHD op tijd te signaleren, waarbij je oog moet hebben voor een andere uiting van de ADHD bij meisjes en vrouwen. Daarmee voorkom je nare comorbiditeit zoals angst, depressie of verslaving.

ADHD en de impact van hormonen, zwangerschap en de overgang

Vrouwelijke hormonen gaan aan de haal met de ADHD.  Of andersom. Dan is er nog de zwangerschap. Hoe zit het precies met die female touch van ADHD en wat zijn de oplossingen? In dit artikel van Rob Pereira (uit Impuls & Woortblind Magazine nr 2-2021) lees je over de drie meest voorkomende levensmomenten waarbij ADHD extra lastig kan zijn als je vrouw bent en wat je eraan kunt doen: de menstruatiecyclus, de zwangerschap en borstvoeding.

De impact van de vrouwelijke hormoonhuishouding op ADHD/ADD

Vrouwen met ADHD/ADD hebben meer last van depressieve gevoelens en stemmingswisselingen rond de menstruatie, na de bevalling en na de overgang dan vrouwen zonder ADHD. ADHD-expert Sandra Kooij is de eerste die serieus onderzoek naar deze hormonale impact doet. En dat is hard nodig, want de getallen uit eerste pilotstudies spreken voor zich. Zo blijkt uit de presentatie van Sandra Kooij over hormonale stemmingswisselingen bij vrouwen met ADHD tijdens het I & W-congres van 2019.

Er moet meer onderzoek komen naar ADHD bij vrouwen, vindt Sandra Kooij. In dit interview in I & W Magazine (nr 2-2017) vertelt ze waarom dit nodig is. Vrouwen worden juist altijd uitgesloten van onderzoeken omdát ze een hormooncyclus hebben die van invloed kan zijn op de resultaten. Maar daardoor mis je dus ook de impact van die hormooncyclus. Dat is voor vrouwen met ADHD en de juiste behandeling echt een groot nadeel.

‘Vrouw met ADHD komt in de overgang’

Lees ook het hilarische én informatieve ervaringsverhaal van Saarmagazine: Help! Vrouw met ADHD komt in de overgang. Heerlijk verhaal met wat kritische noten richting de ‘ADHD-hulpindustrie’. Maar het laat ook zien hoe weinig kennis er is over de impact van de overgang op vrouwen met ADHD. Tip uit het verhaal: word je rond je 50e extra chaotisch, vergeetachtig, angstig, opvliegend etc? Ga dan langs je huisarts. Soms is een andere dosering ADHD-medicatie nodig en/of hormoontherapie.

ADHD bij vrouwen – podcast door Jorna Postma met ADHD

Jorna Postma heeft ADHD en ze is ADHD coach. Ze snapt dus goed hoe ADHD bij vrouwen werkt en legt dit heel goed en rustig uit in haar podcasts over ADHD bij vrouwen. Aan de onderwerpen zie je dat ze begrijpt met welke vragen vrouwen met ADHD vaak worstelen. Op deze pagina vind je alle podcastst van Jorna Postma.

Burnout bij vrouwen met ADHD en ADD

Veel vrouwen met ADHD of ADD hebben wel eens een burnout gehad. Vaak kregen ze pas de diagnose nadat ze in een burnout waren beland. Hoe kan het dat vrouwen met ADHD meer kans maken op een burnout? Een van de redenen is dat zij zich eindeloos kunnen en willen aanpassen om het goed te doen. Dit en nog veel meer over het hoe en waarom  van burnout bij vrouwen met ADHD/ADD lees je in dit bericht over een gratis e-book Burnout & Women. Gemaakt door Saskia Elswijk, initiator van ADHD Vrouwencafe online.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.