Geen factuur bij rijbewijskeuring voor ADHD? Melden bij de NZA

|

Ik moest de medische keuring voor het rijbewijs contant betalen en kreeg niet eens een factuur! Mag dat zomaar?

Impuls & Woortblind krijgt regelmatig deze klacht van mensen met ADHD. Net zoals de NVA, voor mensen met autisme. Het gaat bovendien om forse bedragen van minimaal € 150,-. Meestal voor keuringsgesprekjes van gemiddeld een kwartier. Mag dat zomaar?

Wat zegt de NZA ervan?

De NZA (Nederlandse Zorg Autoriteit) bepaalt de tarieven in de zorg en heeft ook richtlijnen opgesteld over zaken als transparantie. Omdat er veel vragen en klachten komen over de hoge tarieven  voor rijbewijskeuringen en de procedure die veel mensen als ‘schimmig’ ervaren, heeft de NZA een hele pagina met Veelgestelde Vragen over de kosten van de rijrbewijskeuring opgesteld.

Daar vind je geen echt antwoord op de vraag. Wel wordt er in bijna alle antwoorden op de vragen gesproken over een factuur/rekening. Dat is namelijk hét bewijs van wat de keuringsarts aan werk en tijd rekent. Alleen op basis daarvan kun je als consument kijken of de arts zich aan de tarieven houdt en daar heb je als consument recht op.

Zo staat er bijvoorbeeld deze vraag en antwoord op de NZA-subpagina over tarieven voor rijbewijskeuringen:

Wat kan ik doen als de rekening niet klopt?

Als u vragen heeft over uw rekening, dan kunt u die stellen aan uw keuringsarts of bij de instelling waar u gekeurd bent. Komt u er met hen niet uit? Dan kunt u een klacht indienen bij de keuringsarts of een beroep doen op de klachtenprocedure van de keurende instelling.

Daarnaast kunt u een melding doen bij ons ‘Meldpunt’. Uw melding is waardevol en helpt ons bij het toezicht houden op de zorg. We kunnen een keuringsarts of instelling aanspreken en handhavingsmaatregelen nemen als zij zich niet aan de wet houden.

Doe een melding!

Wij zeggen: Sta er op dat je een factuur krijgt van de keuringsarts. Krijg je die niet, of klopt er volgens jou niets van? Doe een melding bij de NZA.

Een contante betaling is niet verboden (zie ook de NZA-website). Maar transparantie is een plicht van de zorgaanbieder. En zonder factuur is er geen sprake van transparantie.
Voor de dossiervreters: in artikel 4 van de Regeling Transparantie Zorgaanbieders vind je meer over deze transparantieplicht.

Houd ons op de hoogte

Wij blijven ook graag op de hoogte van jouw ervaringen met de procedure rond de rijbewijskeuringen.
Mail ons: [email protected]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.