Ginny Ramkisoen (36) kreeg op haar 30e de diagnose ADHD. Dat verklaart haar allesbehalve vlekkeloze school- en studietijd. Inmiddels is ze bekend vanwege haar succesvolle vacaturewebsite, werkt ze als creative consultant en is ze bezig met haar tweede boek. Ze vertelt in Impuls & Woortblind Magazine ze iedere keer weer nieuwe kansen ziet en hoe ze omgaat met haar ADHD.
Tekst: Marjolein Bax / beeld: Barger & van Rooij
“De mentor van 4 mavo schudde zijn hoofd toen hij hoorde dat ik was geslaagd. Alsof het voor hem ondenkbaar was dat iemand als ik een diploma kon halen.” Als tiener met een korte spanningsboog heeft Ginny het niet altijd makkelijk op school. “Ik wist wel dat ik huiswerk moest maken, maar werd snel afgeleid. Er lag altijd wel een pen op tafel die riep om gebruikt te worden voor een tekening.”
Opgelucht door diagnose ADHD
Haar twijfels of ze misschien ADHD heeft, worden door haar moeder weggewuifd. “Twintig jaar geleden was het beeld daarbij het drukke jongetje dat niet stil kan zitten.” Daardoor krijgt Ginny, net als veel vrouwen, pas op late leeftijd de diagnose ADHD. Op haar dertigste is ze zo vaak moe, zonder aanwijsbare lichamelijke oorzaak, dat ze zich uitgebreid laat onderzoeken bij een psychosomatisch centrum, waar ze kijken naar lichaam en geest. “Daar kreeg ik de diagnose ADHD en wist ik eindelijk waarom ik mij niet goed voelde en sommige dingen voor mij lastig zijn. Ik was vooral opgelucht dat ik wist wat er aan de hand was.”
Het verklaart ook waarom ze haar eerste baantjes in kledingwinkels al snel te eentonig vond en het veel meer naar haar zin had bij het management van een muzieklabel. “Dat was een prikkelende industrie, waar je veel meemaakte.”
Werk voor iedereen
Ginny bouwt in die tijd een groot netwerk op en helpt regelmatig vrienden met het vinden van werk. Als steeds meer mensen haar vragen of ze geen leuke vacature weet, kan ze niet het bijna niet meer bijhouden. Zoals veel ADHD’ers zullen herkennen, lost ze dat creatief en impulsief op. Ze verzamelt alle vacatures op een Facebookpagina. Die pagina is zo succesvol, dat ze een bedrijf begint met de website VacatureViaGinny, een platform voor vacatures in de creatieve industrie.
Blijf niet te lang in je comfortzone hangen
Ze schrijft het boek ‘Ginny werkt’, over het vinden van een droombaan en is binnen het bedrijf verantwoordelijk voor de creatieve branding. Natuurlijk zijn er af en toe saaie meetings, maar het werk vraagt voldoende van haar creativiteit. Toch stopt ze na zes jaar met haar vacaturesite en volgt daarmee het advies uit haar eigen boek op. ‘Blijf niet te lang in je comfortzone hangen.’ Ze mist de uitdaging en er zijn nog duizend andere dingen die ze interessant vindt.
Alles zelf doen
Als je met Ginny praat, lijkt het alsof ze nergens voor terugdeinst. Al was school niet haar ding, nieuwe dingen leren des te meer. Ze weet inmiddels hoe dat voor haar het beste werkt: zelf doen. Zo leerde ze zichzelf illustreren en ontwierp ze de cover van haar nieuwe boek. Daarnaast is ze, ook helemaal ‘self made’, creative consultant. Voor de non-fictie afdeling van uitgeverij AW Bruna zoekt ze naar nieuwe auteurs en helpt vervolgens met de creatieve kant van het schrijven. Ze denkt mee over de grote lijn van een boek en geeft feedback op het manuscript. De combinatie van creativiteit en de drang om nieuwe dingen uit te proberen, komt ook hier van pas. Als de boekpresentatie van Koen Kardashian vanwege corona niet door kan gaan, bedenkt Ginny een alternatief. In plaats van een fysieke bijeenkomst lanceren ze een korte documentaire over Koen. Ginny regisseert de film helemaal zelf.
Overprikkeling en onderprikkeling
Haar creativiteit is een van de positieve kanten van ADHD, maar er zijn natuurlijk ook dingen die weleens in de weg zitten. Het werk voor de uitgeverij doet Ginny als freelancer en het leven als freelancer is niet altijd gestructureerd. Als ADHD’er kan het fijner zijn om een vaste baan te hebben, met vaste werktijden en duidelijke taken. Het nadeel daarvan is dat Ginny dan de uitdaging mist. “De grens tussen overprikkeling en onderprikkeling is bij mij erg dun.”
Lang niet iedereen begrijpt dat je als ADHD’er last kunt hebben van overprikkeling en onderprikkeling. Zo raadde een Arbo-arts haar aan om een baan te zoeken met minder prikkels, omdat hij dacht dat ze daardoor minder stress zou hebben. “Ik begrijp zijn reactie wel, maar het zou fijner zijn als artsen zich iets meer in je verdiepen. Ik heb ooit geprobeerd om als bijbaan data in te voeren bij Bol.com. Dat was werk zonder een enkele prikkel. Ik hield het nog geen maand vol.”
Overal lijstjes
Net zoals bij waarschijnlijk veel andere ADHD’ers, zijn to-do-lijstjes een van de belangrijkste hulpmiddelen van Ginny. “De lijstjes variëren van taken die ik voor werk moet doen tot boodschappen en vragen die ik nog aan mijn vrienden wil stellen. Met zo’n to-do-lijst maak ik mijn overvolle hoofd leeg.”
Een van projecten die daar regelmatig op verschijnt, is haar tweede boek met de titel ‘De dood – Een troostboekje voor mensen zoals jij en ik’. Ginny’s vader overleed in 2005 en haar moeder in 2014. Het schrijven daarover gaat moeizaam en de publicatiedatum is uitgesteld. Niet alleen omdat het een moeilijk onderwerp is, maar ook omdat het lastig is om langere tijd achter elkaar te schrijven. “Sommige schrijvers gaan zitten en beginnen gewoon. Dat kan ik niet. Ik weet wat ik moet doen, maar toch lukt het me vaak niet om me ertoe te zetten.”
Zo ben ik nu al twee dagen bezig met de gedachte dat ik mijn financiële administratie moet doen
Het niet kunnen beginnen met een taak is een kenmerk van ADHD dat haar af en toe dwars zit. “Zo ben ik nu al twee dagen bezig met de gedachte dat ik mijn financiële administratie moet doen. Het lukt me niet om er mee te beginnen. Dat geeft stress en zorgt ook voor angst. Ik denk er wel de hele tijd aan, maar lijk daardoor nog meer te bevriezen.”
Ginny’s tips voor de werkdag
Een van de belangrijkste adviezen van Ginny over ADHD en werk, is om te accepteren dat je soms ook klaar kunt zijn met een dag. “Als het er niet uitkomt, komt het er die werkdag ook gewoon niet meer uit. Dan kun je beter stoppen en een dag later verder gaan.”
Ben daarnaast niet te streng voor jezelf en vergelijk jezelf niet constant met anderen
Daarnaast heeft ze nog twee andere belangrijke tips: “Herken waar je eigen gedrag je in de weg zit. Dan kun je het ook aanpakken. Ben daarnaast niet te streng voor jezelf en vergelijk jezelf niet constant met anderen. Zij kunnen misschien dingen die jij niet kunt, maar vergeet niet dat jij dingen kunt die zij niet kunnen.”
Het verhaal van Ginny is gepubliceerd in Impuls & Woortblind nr 3 2021. Je kunt het ook als PDF lezen.
Hier lees je meer artikelen uit ons online magazine, dat alleen onze leden ontvangen. Wil je alles lezen? Steun ons dan en word ook lid van Impuls & Woortblind!