Grenswaarde dexamfetamine bij speekseltest is nattevingerwerk

|

De wetgeving rond de speekseltest ofwel drugstest hangt van aannames aan elkaar. Zo is de grenswaarde voor dexamfetamine van 50 microgram/L compleet nattevingerwerk, ontdekten wij na een duik in de totstandkoming van de speekseltest en de wetgeving eromheen. Hoe frustrerend voor o.a. mensen met ADHD die door deze drugstest in grote problemen kunnen komen.

Onverzekerd

Een jaar geleden voerde de overheid de drugstest ofwel speekseltest in: een groot probleem dat 22.000 mensen met ADHD treft en mogelijk 1 miljoen andere chauffeurs* met medicatie die de speekseltest als drugs detecteert. In feite rijden al deze mensen onverzekerd rond, want bij een positieve testuitslag zijn zij wetsovertreders.

Grenswaarde is willekeurig

Omdat we niet eeuwig kunnen wachten op de minister zijn wij zelf in de wetgeving gedoken rond de drugstest. Ontluisterende conclusie: de wet hangt aan elkaar van niet onderbouwde aannames, schrijft zelfs het SWOV in een advies aan de minister. Er is volgens het SWOV geen enkel bewijs dat de rijvaardigheid boven de 50 microgram/L verslechtert.

Draagvlak: jouw ervaring?

Hoog tijd voor een aanpassing of intrekking van deze speekseltest en bijbehorende broddelwet met verstrekkende gevolgen voor brave burgers die door medicatie juist beter functioneren.
Nu komt Den Haag meestal pas in actie als er daadwerkelijk slachtoffers vallen door hun (ondoordachte) beleid. Het is daarom belangrijk dat mensen met ADHD en dexamfetamine zich melden bij ons als ze een speekseltest hebben moeten doen die positief uitsloeg.

Mail ons! [email protected]

Meer informatie

Lees het onderzoeksartikel uit het julinummer van I & W-Magazine over de speekseltest. Daarin zijn alle kronkels rond de speekseltest te vinden met links naar wetgeving en SWOV-advies.
NB: de term mg die in dit artikel staat moet ook mcg zijn (migrocram). (mg=milligram)

Lees ook het ervaringsverhaal van Jeroen met ADHD die een speekseltest moest doen en nog steeds niet mag rijden terwijl er niets is aangetoond in zijn bloed.

Meer informatie over ADHD en rijbewijs.

*(bron: KNMP)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.