Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam

Hoe kom ik nog aan 2,5 mg dexamfetamine voor ADHD?

Wij krijgen nog steeds wekelijks wanhopige berichten van mensen die geen dexamfetamine 2,5 meer krijgen nu Tentin 5mg (voorheen Amfexa) er is. Wij horen niets anders dan nare bijwerkingen. Helaas kunnen wij als kleine speler de macht van de fabrikant ook niet breken. Hieronder lees je onze suggesties die je mogelijk toch helpen.

Meld ALTIJD de bijwerkingen bij Lareb!

Eerst even dit: het is belangrijk dat je de bijwerkingen van Amfexa/Tentin ook meldt bij het Bijwerkingencentrum Lareb: https://www.lareb.nl/. Als er opvallend veel vergelijkbare meldingen binnenkomen, kan dit zorgen voor een verplicht nader onderzoek naar de samenstelling en productie van Tentin.

Hoe kom ik aan dexamfetamine voor mijn ADHD?

In de zomer van 2020 heeft de IGJ alle bereiders van dexamfetamine 2,5 mg verboden om deze medicatie te maken en te leveren aan de apotheken. Ze mochten wel hun voorraden opmaken en die zijn nu overal op.

Alleen apotheken die direct aan patienten leveren mogen de medicatie nog bereiden en rechtstreeks aan de patiënten leveren.

Regenboog Apotheek


Regenboog Apotheek maakt zelf nog 2,5 mg dexamfetamine en levert dit rechtstreeks aan patiënten. Helaas wordt deze dexamfetamine niet vergoed door de zorgverzekeringen. Maar wél door de DSW-groep: DSW, StadHolland, inTwente.

TIP: Je kunt voor 2022 overstappen naar één van deze zorgverzekeraars als je de Regenboog ADHD-medicatie wilt gebruiken.

Lisdexamfetamine

Ander alternatief is lisdexamfetamine (merknaam Elvanse). Dit is langwerkende dexamfetamine. Sommige mensen hebben bij deze pillen minder last van bijwerkingen dan van Tentin/Amfexa. Het is wel een duur middel maar er is ook een teruggaveregeling voor, net als bij Tentin. Daarmee krijg je als het goed is de € 250,- Eigen Bijdrage die je moet betalen weer terug.

Blijkt één van deze tips niet zo te werken? Laat het ons weten! Via [email protected].

Deze pagina met Vragen en antwoorden dexamfetamine/Amfexa/Tentin van de KNMP is ook informatief (maar niet meer helemaal actueel).

Lees ook de mooie blog van Joy over Tentin en hoe zo’n merkpil gewoon het monopolie kan en mag krijgen, ookal storten er duizenden levens in van mensen met ADHD en wordt alleen de producent hier echt beter van.

8 reacties.

 • Drama dit. Ik had mijn leven net op de rails met dexamfetamine 2.5mg eigen bereiding en ben compleet opnieuw moeten beginnen met afbouwen en nu zonder medicatie omdat ik Amfexa niet trok. Ongelofelijk dat het allemaal zomaar kan, patient heeft geen prio meer helaas.

 • “Helaas kunnen wij als kleine speler de macht van de fabrikant ook niet breken.”

  Welke macht? De overheid heeft toch de macht?

 • DMB produceert niet meer, ze mogen dit niet meer en het is een heel rare gang van zaken.

  Ik heb hierover recent nog met Fargon het moederbedrijf over gebeld. Als je bijwerkingen hebt van Amfexa/tentin meld deze bij Lareb. Als er genoeg meldingen zijn komt het wellicht terug. Ik heb nog een redelijk grote voorraad DMB en ben ook ten einde raad.

 • Zojuist van mijn apotheker te horen gekregen dat ik van DMB niet meer dex 2.5 kan krijgen. Ik heb paraberk-allergie en reageerde extreem slecht op Amfexa (Tentin), ik vermoed door de hulpstof ‘Isomalt’ die in grote mate aanwezig is bij zowel lisdex als amfex. Dit gaf mij elke dag extreme hoofdpijn (niveau migraine), voel me redelijk hopeloos nu…

  • Julie Houben
   29 april 2021 09:12

   Dag Olaf, probeer het bij Regenboog, zoals in dit bericht staat. Of kijk of lisdexamfetamine wel werkt voor jou. of mail ons als dat allemaal echt niet lukt. Sterkte!

 • Durkje Oort
  30 oktober 2020 14:52

  Ik krijg het gewoon nog op recept bij de apotheek aan huis bij huisarts… sta hier van te kijken. Wist er ook niets van. Maar ik krijg het dus gewoon nog op herhaalrecept.

 • Ik heb met heel veel moeite een jaar geleden toch de 2,5 dexamfetamine kunnen krijgen. Het kn wellicht werken om ook even met je zorgverzekering contact op te nemen. Mijn zorgverzekering heeft mij hierin gigantisch geholpen met het contact met de apotheker…Al is het verhaal van de een niet direct ook het verhaal van de ander, werd mij duidelijk gezegd. Dus ze maken hierin individueel onderscheid in hoeverre ze je tegemoet komen denk ik.

 • Ik krijg nog steeds gewoon op voorschrift wegens medische noodzaak van mijn huisarts dexamfetamine 2,5 mg via mijn reguliere apotheek.

Menu
Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam