Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam

Dexamfetamine 2,5 mg alleen nog bij medische noodzaak

Als je ADHD hebt en dexamfetaminepillen van 2,5 mg gebruikt is de kans groot dat je bij je eerstvolgende apotheekbezoek deze medicatie niet meer krijgt. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft na onderzoek besloten dat de 2,5 mg pillen alleen bij medische noodzaak geleverd mogen worden.

Amfexa

Hiermee maakt de IGJ een einde aan het gedoogbeleid waarbij veelvouden van 2,5 mg een alternatief waren voor de 5 mg pillen van het geregistreerde Amfexa. Vervelend nieuws voor mensen die (veelvouden van) 2,5 mg gebruiken en hier prima mee functioneren. Zij krijgen nu dus verplicht Amfexa. Mocht jouw apotheek geen 2,5 mg meer leveren en kom je niet uit met de Amfexa pillen van 5 mg? Je kunt een Amfexa pil prima in 2 stukken van 2,5 mg breken.

Terugbetalingsregeling

Gelukkig is er sinds 1 januari een terugbetalingsregeling voor Amfexa. Hiermee betaalt de fabrikant de eigen bijdrage van € 250,- per jaar terug die Amfexa je extra kost bovenop je eigen risico. Het is wel een extra administratieve handeling en je moet zelf eerst het bedrag ‘voorschieten’: je betaalt eenmalig € 250,- en daarna krijg je gedurende de behandeling de € 250,- in maandelijkse termijnen terug via HEVO Consult. De apotheker vult hiervoor bij de eerste verstrekking samen met de patiënt een formulier in.

Meer over de terugbetalingsregeling van Amfexa

Meer over het nieuwe beleid rond dexamfetamine lees je in dit bericht van apothekersorganisatie KNMP.

4 reacties.

 • Sinds kort Amfexa ipv 2.5 dex. Het werkt amper ben somber niet productief. Is dit geld spelletje het echt waard om honderden of duizenden mensen hun leven af te pakken want zo is het wel! Daar gaan banen, huwelijken en levens. En nee dit is niet overdreven maar realiteit.

 • Deze week hoorde ik van mijn apotheker dat ik niet langer dexamfetamine 2,5 mg mag gebruiken. Ik ben dus verplicht over te stappen op Amfexa, hoewel ik 4 tot 6 maal daags doseringen van (zo nodig) 2,5 – 7,5 mg gebruikte. Nu moet ik op zoek naar een psychiater om op zoek te gaan naar een andere dosering. Dit is toch de omgekeerde wereld? Jarenlang zijn er nooit problemen geweest met de magistrale bereidingen van dexamfetamine en dan wordt mijn medicatie ineens ontzettend duur, omdat het geregistreerd is onder een nieuwe naam. De fabrikanten worden hier steeds rijker door.
  Verder blijkt uit onderzoek dat dexamfetamine voor volwassenen veel beter werkt dan ritalin. Daarom begrijp ik niet dat de eigen bijdrage afhankelijk is van de maximale kosten van ritalin. Wanneer komt er eens aandacht voor ADHD bij volwassenen en de meest passende medicatie?

 • Leon van den Eeden
  24 juli 2019 20:48

  Wat jammer. En bizar eigenlijk dat het kan. Je maakt van zomaar iets -dexamfetamine- een merk -Amfexa- en je neemt de markt over. Een gedeeltelijke vergoeding van de fabrikant, geen vergoeding voor je eigen risico. Dus voor de klant en de verzekeraar sowieso extra kosten.

 • Hans de Jong
  18 juli 2019 11:04

  Houd dit nou nooit eens op!

Menu
Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam