Hoopvol promotie onderzoek naar partnergeweld en ADHD

|

Vrijdag 3 juli promoveert Nannet Buitelaar, als psychiater verbonden aan  de Waag – centrum voor ambulante forensische GGZ – op de relatie tussen ADHD en partnergeweld. De drie belangrijkste bevindingen van dit promotieonderzoek zijn dat ADHD samenhangt met een hogere frequentie van zowel psychologisch als fysiek partnergeweld, dat de diagnose ADHD vaak gemist wordt bij daders van partnergeweld en dat partnergeweld afneemt wanneer plegers van partnergeweld met ADHD daarvoor worden behandeld.

ADHD zien en behandelen heeft zin

Eerdere studies lieten weinig effectiviteit zien van de behandeling van partnergeweld, daarom is het belangrijk om te focussen op behandelbare risicofactoren voor partnergeweld. ADHD blijkt zo’n behandelbare risicofactor. Uit de studie van Nannet Buitelaar blijkt dat er een zeer hoog percentage (61%) ADHD-diagnoses is in de groep daders van partnergeweld. Een groot deel daarvan kreeg pas de diagnose nadat ze voor partnergeweld waren aangemeld bij de forensische ggz-instelling De Waag. Opvallende uitkomst van het onderzoek is ook dat er een direct verband bestaat tussen de mate van ADHD en partnergeweld; hoe ernstiger de stoornis, hoe meer sprake er is van geweld en gerelateerde problemen. Verder blijkt uit het onderzoek dat mede door de behandeling van ADHD het partnergeweld significant afneemt. Naar aanleiding van de bevindingen van de studie wordt aanbevolen om bij daders van partnergeweld alert te zijn op symptomen van ADHD. Herkenning van ADHD kan het verschil maken in succes van de behandeling.

Bron: De Waag Nederland.

Lees het (Engelstalige) proefschrift over ADHD en partnergeweld van Nannet Buitelaar.

Lees ook het interview in Trouw van 9 juli met Nannet Buitelaar. Over het belang van ADHD herkennen wanneer er spanningen en/of geweld binnen een relatie zijn. Behandeling van de ADHD zorgt voor afname van afname van geweld omdat daders zichzelf beter snappen en leren beheersen. Medicatie kan hierbij ook helpen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.