Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam

Informatie over zorgverzekering en ADHD 2022

Het is weer december. Als je ADHD hebt en hiervoor medicatie gebruikt altijd het moment om te checken of je nog de beste zorgverzekering hebt voor het komende jaar. Wij verzamelen informatie over zorgverzekering en ADHD 2022 om je hier een beetje bij te helpen.

Eigen Bijdrage weer max € 250,- en slechtere vergoeding ggz-zorg

Ook in 2o22 is de Eigen Bijdrage voor medicatie die in het GVS (geneesmiddelenvergoedingssysteem) zit weer maximaal € 250,-. Dat is fijn. Minder fijn is dat veel zorgverzekeraars in 2022 nog maar 75% of minder vergoeden van ggz-behandelingen van zorgaanbieders waarmee zij geen contract hebben afgesloten, de zogenaamde ‘niet-gecontracteerde zorg’. Voorheen was dit veel vaker 100% vergoeding.

Meer over het probleem van de teruglopende vergoeding van veel ggz-zorg door steeds meer zorgverzekeraars lees je in dit bericht van MIND. Hierin vind je ook veel andere tips om de juiste zorgverzekering te vinden.

Informatie over vergoeding van ADHD-medicatie

Het Kenniscentrum ADHD bij volwassenen van PsyQ maakt elk jaar een heldere en complete brief voor haar cliënten die ADHD-medicatie (willen) gebruiken. Deze brief ADHD-medicatie 2022 geeft een overzicht van vergoedingen van (bijna) alle ADHD-medicatie, inclusief apotheekbereidingen van dexamfetamine en zelfs melatonine. Geweldig dat wij deze schat aan informatie mogen delen via onze website.

Wat ‘highlights’ uit de brief:

  • ook in 2022 vergoedt DWS alle apotheekbereide ADHD-medicatie van Regenboog Apotheek vanuit de basisverzekering. Alle andere verzekeraars vergoeden dit niet. Omdat de medicatie NIET in het GVS zit, betaal je in dat geval alles zelf. De Eigen Bijdrage van € 250,- geldt dan namelijk ook niet;
  • Voor Elvanse en Tentin (dexamfetamine) gelden nog steeds terugbetaalregelingen waarmee in  in principe de gehele Eigen Bijdrage van € 250,- terugkrijgt;
  • Je arts mag pas dexamfetamine voorschrijven nadat eerst methylfenidaat is geprobeerd, zonder (voldoende) effect. Je arts moet dit ook op het recept vermelden, anders betaal je mogelijk zelf de rekeningen voor de dexamfetamine.
Plussen en minnen van DSW

LET OP: DSW is voor ADHD-medicatie gunstig, als je tenminste die van Regenboog Apotheek gebruikt. In het bericht van MIND staat juist weer een minpunt over DSW. Zij horen ook bij de verzekeraars die niet meer alle ggz-zorg volledig vergoeden:

Bij ons is tot nu toe bekend dat OHRA en Nationale Nederlanden in 2022 maximaal 75% van de niet gecontracteerde zorg gaan vergoeden, en in sommige gevallen zelfs nog minder. Eerder besloten de verzekeringen ONVZ, PNOzorg, VvAA, De Friesland (Achemae), Pro Life, DSW en Ditzo al om geen polis meer aan te bieden die alle zorg vergoedt. (bron: MIND)

Kortom: denk goed na over AL je zorgkosten voor 2022 voordat je een besluit neemt. Veel sterkte met de zoektocht.

Podcast met algemene tips over ‘slim verzekeren’

Luister ook naar de aflevering Zorgverzekeringen en ADHD van de podcast serie ADHD Dingen.
Daarin krijg je uitleg over het verschil tussen Eigen Risico en Eigen Bijdrage, premieverschillen bij verschillende soorten aanvullende verzekeringen etc.

De gemeentepolis:  zorgverzekering die weinig mensen kennen

De Gemeentepolis is een collectieve zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen, chronische ziekte of beperking. Als jij tot deze doelgroep behoort, is het slim om te kijken of jouw gemeente die ook aanbiedt. Ruim 300 gemeenten bieden zo’n zorgverzekering aan. Met lage premiekosten, vaak géén eigen risico en een goede aanvullende verzekering. NB: Deze verzekeringen vind je niet terug in de online-verzekeringsvergelijkers.

Lees meer over de Gemeentepolis.

Meer informatie over de beschikbaarheid, vergoedingen en terugbetaalregelingen van dexamfetamine vind je HIER.

 

Menu
Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam