Lareb: opvallend veel bijwerkingen van Amfexa en Tentin

|
1 reactie

Opvallend veel mensen die dexamfetamine gebruiken voor hun ADHD melden last van bijwerkingen als ze overstappen van de apotheekbereiding naar Amfexa of Tentin. Zo meldt Bijwerkingencentrum Lareb in dit nieuwsbericht.

Wake up call voor CBG en IGJ

Sinds 2020 is het aantal meldingen bij Lareb gegroeid tot meer dan 355. Dat getal is zo hoog dat Lareb het nieuwswaardig vindt en ook het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hierover heeft geïnformeerd. Mensen moeten verplicht overstappen van de apotheekbereide dexamfetamine 2,5 mg naar het merkpreparaat (nu onder de naam Tentin, sinds het nieuw breuklijntje heeft). Reden is dat deze preparaten veiliger, want ‘gecontroleerder’ geproduceerd worden.

Over dexamfetamine 2,5 mg nooit klachten over bijwerkingen

Impuls & Woortblind is blij met het bericht van Lareb. Wij ontvangen wekelijks soms meerdere meldingen van radeloze mensen die hun vertrouwde dexamfetamine 2.5 mg niet meer krijgen en die hele nare bijwerkingen van Tentin/Amfexa hebben. Zij zijn duidelijk niet alleen in die ervaring. Wij hopen dat CBG en IGJ eindelijk aanleiding zien om toch eens nader onderzoek te eisen naar de samenstelling van die ‘veilige’ Tentin/Amfexa. Nog beter: dat ze de apotheekbereidingen weer gedogen, want daar kwamen nooit klachten over en die zijn nog goedkoper ook.

Lees hier het bericht van Lareb en meld je bijwerkingen bij Lareb als je dat nog niet gedaan hebt!
Dat kan  via het meldingsformulier dat boven het bericht op de site van Lareb staat.

Meer over dit onderwerp vind je op onze pagina ADHD en medicatie.

1 reactie.

  • Ik heb jaren dexamfetamine gebruikt. Ik kreeg het off label merk, en ging hier erg goed op. Sinds de verplichte overstap kreeg ik enorm veel klachten. Ik kreeg hartkloppingen met een hartslag van 150 tot 190 per minuut. Ik had constant trillende handen en voelde me zeer beroerd. Volgens de apotheek en huisarts waren deze klachten zogenaamd van tijdelijke aard. Ik ben na 4 maanden volledig gestopt omdat er niets veranderde en ik niet goed meer kon functioneren. Het heeft dus niks met de verpakking te maken dat “emotionele reacties” op kan wekken, maar met de samenstelling dat een heel ander effect op je lichaam heeft!

Reacties zijn gesloten.