Met ADHD nog steeds geen AOV

|
6 reacties

Heb jij ADHD of ADD en herken je dit?

Je bent ondernemer en de zaken gaan goed. Dus je vraagt een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) aan. Maar wat blijkt? Je krijgt een brief dat je een hogere premie moet betalen en/of dat de verzekering niet uitkeert bij ‘psychische problemen’. Hè? Iedereen kan toch psychische problemen krijgen? Waarom krijg jij dan geen uitkering?

ANTWOORD: Omdat je ADHD hebt en dat is volgens verzekeraars een verhoogd risico waarvoor je extra premie moet betalen of waardoor je minder dekking krijgt.

Mag een verzekeraar dat zomaar doen?

Wij vinden van niet. Sinds de uitbreiding van de Wet Gelijke Behandeling voor Chronisch zieken en gehandicapten (Wgbh/cz) met de terreinen ‘goederen en diensten’ in 2017 mogen verzekeraars niet meer zonder duidelijke onderbouwing mensen op grond van een diagnose ADHD anders behandelen dan mensen zonder die diagnose.

Waarom krijg ik dan toch deze brief?

Omdat verzekeraars wel hun premies of dekking mogen aanpassen als er aantoonbaar hoger risico is bij bepaalde groepen. Neem het voorbeeld van hogere premies voor opstalverzekeringen bij huizen met een rieten dak. Dat mag, want er is aantoonbaar hoger risico op grote schade bij brand.

De vraag bij ADHD is of dit echt een aantoonbaar risico is dat je bij elk individu met ADHD standaard kunt meewegen in de premie of dekking. Wij denken van niet en vinden dat verzekeraars dan maar eens met onderzoeken moeten komen die glashard aantonen: ondernemers met de diagnose ADHD hebben een aantoonbaar hoger risico op uitval dan ondernemers zonder de diagnose.

Welke onderzoeken tonen ADHD-risico aan?

Wij denken dat verzekeraars zich bij hun risico-inschattingen rond ADHD baseren op onderzoeken die niet matchen met de groep ondernemers met ADHD, zoals:
-onderzoeken over werknemers die uitvielen en waarbij daarna pas ADHD is vastgesteld (onbehandelde ADHD geeft de meeste problemen!);
-onderzoeken onder werknemers in loondienst, wat echt iets anders is dan mensen die als zelfstandige werken;
-onderzoeken naar werknemers/mensen die véél last hebben van hun ADHD en/of veel comorbiditeit hebben naast hun ADHD;
-onderzoeken uit het buitenland die niet 1 op 1 toepasbaar zijn op de Nederlandse situatie.

ADHD is goed behandelbaar

Dit geeft een vertekend beeld van de risico’s van ADHD. Want ADHD is goed behandelbaar. En reken maar dat een ondernemer met ADHD die voldoende verdient om een dure arbeidsongeschiktheidsverzekering aan te vragen zijn/haar ADHD aardig onder controle heeft. Wij denken dan ook dat ondernemers met ADHD misschien helemaal geen aantoonbaar hoger risico op uitval hebben dan ondernemers zonder ADHD.

Meldpunt ADHD en AOV

Wat we vooral nodig hebben om verzekeraars te overtuigen dat ze ADHD’ers onterecht afwijzen, is meer data. Onderzoeksgegevens maar ook ervaringen. Hoeveel mensen met ADHD vragen er een AOV aan? Worden die altijd afgewezen en/of moeten ze meer premie betalen voor minder dekking? Hoe lang runnen die aanvragers al hun onderneming zonder ziekte-uitval?

Heb jij (ooit) een aanvraag voor een AOV gedaan? Vul de korte vragenlijst in van ons Meldpunt Arbeidsgeschiktheidsverzekeringen bij ADHD.

Pas maatwerk toe!

Zolang er geen harde cijfers zijn over de specifieke subgroep ‘ondernemers met ADHD’, zeggen wij tegen verzekeraars: pas maatwerk toe. Handel in lijn met het VN-Verdrag en span je in om NIET te discrimineren op grond van -in dit geval- een diagnose ADHD. Kijk naar hoe vaak mensen ziek zijn geweest, hoe succesvol hun bedrijf is, ga in gesprek met de ondernemer. Informeer naar hoe hij/zij functioneert met ADHD. Wees inclusief in plaats van star en angstig. En zorg dat ondernemers met ADHD niet levenslang onverzekerd blijven op grond van onderzoeken die niet over hun gaan.

Wil jij met ons een klacht indienen tegen een verzekeraar?

Het lijkt erop dat ons pleidooi niet aankomt. En de wetgever wordt pas wakker als er veel klachten komen over deze verzekeringsdiscriminatie. De nieuwe WGBH/cz geeft ons de basis om hier een klacht tegen in te dienen.

Maar dan moet er wel iemand zijn die dit wil doen!
Wil jij met ons deze stap zetten?
Mail ons: [email protected]

In 2017 dienden wij samen met de kerngezonde ADHD’er Nick een eerste klacht in. Helaas bleef verzekeraar Loyalis bij zijn standpunt zónder onderzoeken te laten zien. Nick zag van een verdere procedure af. Hij had te weinig vertrouwen in een goede afloop. Wij hopen op een ’taaie strijder’ (m/v) en wie weet dat een volgende verzekeraar wel open staat voor onze oproep tot een rechtvaardiger acceptatiebeleid voor ondernemers met ADHD.

Ont-ADHD’en als enige optie?

Een andere manier om toch een AOV te krijgen hebben we in 2021 met succes toegepast: een lid van ons heeft zich laten ‘ont- ADHD’en’. Om daarna alsnog een ‘normale’ AOV aan te vragen. Maar dit moet niet de weg zijn. Een succesvolle ondernemer kan prima ADHD hebben.

6 reacties. Reactie plaatsen

  • Hoi Julie,
    Ik ga er vanuit gezien het laatste berichtje van november 2022 is, dat er niet nog iets is gewijzigd in de tussentijd en dat het ingewikkeld zal worden. Maar toch… Hier nu ook twee jaar aardig succesvol aan het ondernemen (werkt véél beter voor me dan in loondienst!) en ik wil ook graag een AOV afsluiten. Dus nu moed aan het verzamelen en ik wil in de komende weken verzekeraars gaan benaderen. Ben benieuwd of er nog mede adhd’ers ook mee bezig zijn en of we ervaringen kunnen uitwisselen – kan Impuls&Woortblind een rol spelen in ons in contact brengen?
    Bedankt!

    Beantwoorden
    • Julie Houben
      16 februari 2023 09:41

      Dag Nadine, er is inderdaad nog niets gewijzigd mbt de acceptatie van mensen met ADHD voor een AOV. Als het goed is komt er wel een verplichte AOV voor alle zelfstandigen, mét acceptatieplicht. Daar is de politiek al heel lang op aan het broeden. Dit kan (ook) voor jou een redding zijn, als het inderdaad een goede basisverzekering wordt. Mocht je niet zo lang willen wachten, misschien in een broodfonds stappen? Wat jouw vraag over ‘contactbemiddeling’ betreft: dat is AVG-technisch wat lastig. Ik raad je aan een oproepje op de FB-pagina volwassenen met ADHD/ADD te doen.

      Beantwoorden
  • Asking for a friend...
    28 november 2022 23:48

    Is hier inmiddels al iets in veranderd? Of zijn er verzekeraars die te kennen hebben gegeven ons wél als volwaardige mensen te behandelen?
    Na jaren zoeken en niet op m’n plek zitten in loondienst gaat het nu als zzp’er juist wél heel goed met werk. Dat ondernemen, de vrijheid en flexibiliteit (al is het maar het idee, in praktijk werk je toch gewoon ‘kantoor ritme’ met je collega’s mee) zijn precies wat ik nodig had als adhd’er. Maar ik vind het na bijna twee jaar succesvol ondernemen ook wel fijn om een verzekering af te sluiten (een ‘echte’ aov in plaats van een broodfonds). Maar door alle zorgwekkende berichten online durf nu de medische vragenlijst niet in te vullen of het zelf na te vragen (straks wordt het geregistreerd…) en verzekeraars zijn niet bepaald transparant over hoe ze omgaan met (o.a.) adhd.

    Beantwoorden
    • Julie Houben
      29 november 2022 08:53

      Helaas niet. Dan had het hier wel prominent op de website gestaan! Heb jij hier ook ervaring mee? Meld je bij ons! De macht der getallen doet vaak wonderen om zaken onder de aandacht te brengen.

      Beantwoorden
  • A. Schreuders
    22 april 2022 23:11

    Voor sommige ondernemers is het juist een zegen om adhd te hebben, want je hebt ook heel veel kwaliteiten die iemand zonder adhd niet heeft. Stel je bijvoorbeeld Jochem Meyer eens voor zonder adhd… Dat is toch juist zijn kracht!

    Beantwoorden
  • Ik heb hetzelfde (discriminatie) bij mijn gemeente ondervonden, De betreffende ambtenaar vond na huisbezoek “al die onzinnige psychische problemen” geen reden voor het toepassen van een wettelijk regeling op medische grondslag waarvoor de gemeente de uitvoerder is. Discriminatie ook weer overduidelijk. Bekend in de landelijke discussie-papieren, maar zonder gevolg. Die gegevens vallen onder medisch beroepsgeheim; lastig om aan te kaarten bij het Openbaar Ministerie. Wat moet je dan doen?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.