Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam

Nieuws over dexamfetamine voor ADHD: Amfexa wordt Tentin

|
3 reacties

Voor iedereen die dexamfetamine gebruikt voor ADHD is er een belangrijke verandering. Vanaf medio juli is Amfexa verkrijgbaar onder de nieuwe naam Tentin. Er verandert verder niets, aldus de Nederlandse distributeur Medice. De tabletten zijn wat betreft vorm, werking, verpakking en producent precies hetzelfde gebleven.

Tabletten van 5 mg mag je nu wel breken

Wat wél nieuw is: de nieuwe Tentin-tabletten van 5 mg mag je volgens de registratie-autoriteit in 4 gelijke delen van 1,25 mg breken. Bij Amfexa mocht dat officieel niet. Daarmee is Tentin vanaf nu nog de enige vorm van dexamfetamine die je kunt krijgen voor je ADHD, óók als je (voor een deel) met 2,5 mg toekomt. De eventuele medische noodzaak voor apotheekbereide dexamfetamine van 2,5 mg is dan niet meer aan de orde. Dat kun je gewoon met Tentin oplossen.

Medische noodzaak voor 2,5 mg valt nu weg

Slecht nieuws voor mensen die vanwege medische noodzaak toch nog 2,5 mag dexamfetamine kregen. In de praktijk gebeurt dit vaker vanwege bijwerkingen van Amfexa dan vanwege het verbod op breken van de 5 mg tabletten. Nu Tentin in breekbare vorm op de markt is, zullen verzekeraars veel strenger kijken naar medische noodzaak bij een voorschrift voor dexamfetamine 2,5 mg. Zij geven alleen bij hoge uitzondering en echt aangetoonde schadelijke (bij)werking van Tentin nog toestemming voor een speciale magistrale ofwel ad hoc bereiding, zo begrepen wij van de KNMP.

Overgangsperiode voor dexamfetamine 2,5 mg

Er zijn nog enkele apotheken die 2,5 mg dexamfetamine aan patiënten leveren vanwege medische noodzaak en/of de issue van het breken van Amfexa. Zoals de ADD Apotheek, waarover wij eerder schreven in dit bericht. Tot maximaal einde dit jaar geldt een overgangsperiode waarin je via ADD Apotheek nog 2,5 mg dexamfetamine kunt krijgen vanwege medische noodzaak. Ace Pharmaceuticals stopt binnenkort met de productie van 2,5 mg dexamfetamine voor ADD Apotheek. Dus bij een ‘run’ op de pillen zijn ze sneller op.

Ook Regenboog Apotheek blijft 2,5 mg dexamfetamine maken. Deze worden echter NIET vergoed vanuit de verzekering. Behalve door DSW. Informeer je dus goed over de mogelijke extra kosten die je dan moet maken. Die kun je vinden via www.medicijnkosten.nl.

Terugbetalingsregeling Hevo Consult blijft bestaan

Voor Tentin blijft dezelfde terugbetalingsregeling bestaan die er nu voor Amfexa is. Deze vind je op de site van Hevo Consult. De meeste apotheken leveren voorlopig namelijk nog Amfexa tot deze voorraad op is. Daarna wordt de naam aangepast. In dit bericht vind je onze poging om je uit te leggen hoe de ingewikkelde regeling werkt. En hoe je er – als het goed is- je hele eigen bijdrage van € 250,- mee terugkrijgt die je voor Amfexa/Tentin betaalt.

Vragen of klachten? Mail ons

Mocht er voor jou hierdoor ook een einde komen aan de 2,5 mg dexamfetamine en brengt dit jou in grote problemen? Laat het ons weten. Eind 2019 kreeg Lareb al opvallend veel meldingen van bijwerkingen door omzetting van 2,5 mg naar Amfexa. Tentin snijdt vermoedelijk opnieuw voor veel mensen met ADHD de laatste route af naar de 2,5 mg, waarmee zij goed functioneren.
Mail ons dus als jij één van deze mensen bent: [email protected]. Als we veel mails krijgen is dit een signaal waar de minister niet omheen kan.

Op deze pagina van de KNMP vind je meer informatie.

Meer info over Tentin: tentin.nl

 

3 reacties. Reactie plaatsen

 • Ik word enorm depressief van Amfexa, misselijk, wazig zien, hoofdpijn, hartkloppingen, etc. terwijl het goede effect wegbleef. Het heeft me driekwart jaar gekost om erachter te komen wat er aan de hand was, ik gaf mezelf de schuld, en stress. Uiteindelijk vond ik nog een doosje magistraal bereide dexamfetamine en na een paar dagen ging het ineens weer goed met me. Nog steeds kost het me elke keer enorm veel energie om iets anders dan Amfexa te krijgen, zelfs met een verwijsbrief van de huisarts. Ondertussen moet ik maanden studie-achterstand inhalen.

  Je kan Amfexa wel omdopen tot Tentin, maar die naam gaat ook naar de haaien als ze niks aan de samenstelling veranderen. Ik vermoed dat een groot deel van de patientengroep niet tegen isomalt (E953) kan, gezien de grote relatie van ADHD en voeding (histamine-intoleranties en andere voedselintoleraties). Ik hoop van harte dat een andere fabrikant een andere variant van dexamfetamine geregistreerd krijgt. Dat Eurocept / Medice niet om de patient geeft is wel duidelijk. Ik ben helemaal voor hoge kwaliteit medicatie, maar dit middel is zowel te duur als schadelijk voor een grote groep patienten, en alles wat Eurocept / Medice doet is het aan nog meer mensen verplicht stellen en ze verder op kosten jagen.

  Alsjeblieft mensen; meld jullie bijwerkingen bij Lareb, teken elke petitie die je kan vinden, en zorg dat je van je huisarts een verwijzing voor magistraal bereide dexamfetamine met de medische noodzaak krijgt.

  Beantwoorden
 • Met de 2,5 mg dex mn leven weer terug gevonden, helaas sinds de invoering van Amfexa weer terug bij af. Dan maar weer zonder medicatie proberen, schandalig dat dit allemaal gebeurt. Of het nu Amfexa of Tentin heet, het is gewoon troep

  Beantwoorden
 • Persoonlijk wordt ik knettergek van alle onzekerheid rond medicatie. Elk jaar is het weer de vraag of en hoe lang je nog je medicatie kan krijgen die voor jou persoonlijk goed werkt. Of dat er opeens een bureaucratische regel gaat gelden waardoor je over moet stappen naar medicatie wat niet zo goed werkt als je oude medicatie. Zelfde verhaal met vergoedingen…

  Een beetje rust en stabiliteit over het gene wat er juist voor zorgt dat je overeind kan blijven zou zo fijn zijn! Ik ben een stuiterbal, maar dat betekend niet dat ik keihard heen en weer gestuiterd hoeft te worden in de medicatie en vergoedingen. Maar dat is teveel gevraagd denk ik in een sector die meer en meer draait om de markt ipv de zorg. 🙁

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam