Op 21 mei 2019 was er weer een ontmoeting met onderzoekers op het gebied van ADHD. De Expertmeeting van de Wetenschapscommissie van Impuls & Woortblind was deze keer met de Universiteit te Leiden.
De Wetenschapscommissie bestaat voor een groot deel uit ‘eigenaren van de eigenschap ADHD’. Wij spraken met wetenschappers op het gebied van neurofysiologie en hadden een aantal onderwerpen voorbereid:
- ADHD en neurochemie, de pijnappelklier, noradrenaline
- De (kwaliteit van) slaap bij ADHD, dag-nacht-ritme verstoringen, slaap apneu
- Melatonine en andere medicaties voor slaap bij ADHD, bioritme
- Of een na de geboorte niet gesloten opening in het tussenschot van de boezems in het hart wellicht de neurotransmitters in de hersenen beïnvloedt
- De darmflora of het microbioom (alle bacteriën in en aan je lijf) en de relatie daarvan met het zenuwstelsel en het brein bij ADHD.
Draag bij aan onderzoek naar ADHD
Leden van Impuls & Woortblind kunnen actief bijdragen aan onderzoek. Bijvoorbeeld:
- Een enquête over darmproblemen en darmflora bij mensen met ADHD of dyslexie kan grote meerwaarde hebben.
- Universiteit Leiden heeft een groot budget gekregen voor onderzoek naar de biologische klok en verstoringen daarvan, die tot slaapstoornissen kunnen leiden. 80 % van de mensen met ADHD hebben een verlate of te trage biologische klok (avondmens), waardoor op tijd slapen en op tijd opstaan problematisch kunnen zijn. Het onderzoek gaat vooral over de rol van licht: kunstlicht in de avond is niet gunstig, daglicht in de ochtend wel. De Wetenschapscommissie stelt voor ook de verschillende ADHD medicijnen daarin mee te nemen en de verschillende uitwerking op slaap, en dus op (chronische) vermoeidheid.
- Uit de statistiek is bekend dat onder daklozen ADHD bovengemiddeld vaak voorkomt. De wetenschapscommissie bepleit dat onderzoek naar daklozen wenselijk zou zijn, zowel voor de mensen zelf als voor de hele samenleving.
- Universiteit Leiden doet veel aan onderzoek naar hormonen en neurotransmitters in het hele lichaam. De invloed op neurotransmitters door de genoemde opening in het tussenschot van de boezems in het hart, zou dus een mooi onderwerp van studie kunnen zijn.
Minder alert en creatief brein
Tenslotte werden ook andere gedachten besproken: zou je ADHD kunnen beschrijven als een aangeboren eigenschap die het brein wat minder alert maakt? Wat is de rol van noradrenaline daarbij? En van dopamine? Kan het afdwalen of ronddwalen van de gedachten misschien juist een kwaliteit zijn omdat het creatieve invallen bevordert?
Deelnemers Universiteit Leiden:
Prof. Joke Meijer, neurofysiologie, biologische klok, slaap, circadiaan ritme, licht invloed
Dr. Laura Steenbergen, microbioom-darm-brein-as, cognitieve controle, human potential
Prof. Sander Nieuwenhuis, noradrenerge systeem, psychofysiologie, temporele aandacht
Dr. Judith van de Meerakker, Leiden Universiteit
Deelnemers van de Wetenschapscommissie:
Hans van de Velde, eigenaar ADHD/dyslexie, voorzitter Wetenschapscommissie
Rob Pereira, voorzitter I&W
Elske Schreuder, partner van ADHD/dyslexie, verslag
Akke Meilink, psychiater
en verder als ‘eigenaren van ADHD’: Thijs Hakkenberg, Roelf Renkema, Karin de Jager, Wijnand van den Berg