Eind september was er mooi nieuws voor (ex)kankerpatiënten: zij moeten gewoon toegang krijgen tot een overlijdensrisicoverzekering net als ieder ander. En terecht. Voor ons wat dit nieuws ook een beetje wrang, want ondernemers met ADHD die een AOV willen afsluiten worden net zo hard gediscrimineerd. Daarom stuurden wij onderstaande brief naar een aantal landelijke (nieuws)media. Op 4 oktober heeft (iets ingekort, linksonder op de pagina in de PDF) het Algemeen Dagblad de brief gepubliceerd.
Dit is de complete brief:
Ook met ADHD levenslang onverzekerd
Goed nieuws dat minister Wopke Hoekstra en Richard Weurding, directeur van het Verbond van Verzekeraars, vinden dat ex-kankerpatiënten recht hebben op een betaalbare overlijdensrisicoverzekering vinden dat ex-kankerpatiënten recht hebben op een betaalbare overlijdensrisicoverzekering.
Misschien willen beide heren dan ook meteen de discriminatie van ondernemers met ADHD aanpakken. Deze groep wordt namelijk ook uitgesloten of krijgt te maken met een forse premieopslag, maar dan voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Waarom? ADHD geeft een verhoogd risico op arbeidsuitval, zo beweren verzekeraars. Zij baseren zich daarbij op onderzoeken, zeggen ze. Dat zal best. Maar welke onderzoeken gebruiken verzekeraars eigenlijk voor hun risicoanalyses? Daar hoeven ze –vanuit concurrentieoogpunt- geen openheid over te geven. Maar wij zijn ervan overtuigd dat die onderzoeken niet representatief zijn voor ondernemers met ADHD. Er ís namelijk geen onderzoeksliteratuur over deze specifieke groep binnen de heterogene ADHD-populatie.
De meeste onderzoeken die het verhoogde risico van arbeidsuitval door ADHD laten zien gaan ófwel over mensen die nog geen ADHD-diagnose hadden toen ze uitvielen ófwel over mensen die zoveel last hebben van hun ADHD dat ze als ADHD’er meedoen aan een onderzoek over de impact ervan. Over die eerste groep: veel mensen lopen vast in hun werk door niet-herkende ADHD. Ze krijgen een burn-out en daarna volgt vaak de diagnose ADHD. In onderzoeken komen deze mensen vervolgens naar voren als ‘iemand met ADHD’. Maar ónbehandelde ADHD gaf in dit geval de problemen, níet de gediagnosticeerde ADHD. Dat is een cruciaal verschil. ADHD is namelijk goed behandelbaar. Zeker als je er op tijd bij bent voorkóm je juist dat mensen uit het lood slaan. Dan die tweede groep: mensen met ADHD die willen meedoen aan een onderzoek over ADHD hebben doorgaans veel last van hun symptomen en zullen dat op werkgebied ook hebben.
Waarom gaan deze onderzoeken niet over ondernemers met ADHD? Een ondernemer die bij zijn AOV-aanvraag netjes zijn ADHD meldt, kan kennelijk prima leven met zijn ADHD. Misschien neemt hij medicatie of heeft hij andere ondersteuning (gehad) voor zijn zwakke kanten. Maar hij doet ondertussen wel waar hij goed in is en wel zodanig dat hij er een flinke boterham aan verdient. Anders kan hij helemaal geen AOV betalen. Als hij al ooit door onbehandelde ADHD is vastgelopen heeft hij zich daar duidelijk van hersteld en runt inmiddels een goedlopende onderneming. Hij zou ook nooit meedoen aan een onderzoek over de impact van ADHD op zijn leven, want hij functioneert prima.
Verzekeraars rekenen ondernemers met ADHD risico’s toe die niet op hen van toepassing zijn, door met onderzoeken te schermen die niet over deze mensen gaan. Wij onderschrijven het belang van gedegen onderzoek als onderbouwing van beleid. Maar dan moet het er wel zijn. Wij kennen het niet en lopen al heel wat jaren mee in de wereld van onderzoek naar ADHD. Kom dus met bewijzen of stop met deze discriminatie. Ondernemers met ADHD hebben het recht om zichzelf gewoon te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, net als ieder ander.
Rob Pereira en Julie Houben, Vereniging Impuls & Woortblind – voor mensen met AD(H)D, dyslexie en dyscalculie.
Vanaf 2020 verplichte AOV voor álle werkenden?
Er is een kans dat de politiek dit probleem voor ons gaat oplossen. In het Pensioenakkoord staat namelijk dat er vanaf 2020 een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor alle werkenden moet komen, inclusief ZZP’ers. Mét accepatieplicht voor iedereen. Dus geen vragenlijsten waar je ADHD moet invullen. Met name veel ZZP’ers zijn erg tegen. Dus of en hoe die AOV er werkelijk in deze vorm komt, en zoja wanneer? En hoe betaalbaar dan?
Allemaal vragen. Wel reden genoeg voor Eén Vandaag om er geen uitzending over te maken, zoals ze aanvankelijk wilden. Want aldus de redactrice: ‘Het wordt dus al opgelost’. Zo makkelijk gaat dat in tv-land.
Maar dit kan nog jaren duren en ondertussen zijn er vele ondenemers met ADHD met goedlopende bedrijven die zonder enige goede onderbouwing geen verzekering krijgen.
Ben jij zo’n ondernemer? Meld je! [email protected]
Meer over ADHD en onze lobby voor normale toegang tot een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
1 reactie. Reactie plaatsen
Echt enorm goed dat jullie je zo inzetten voor dit soort zaken.