Word jij ook zo blij van boeken of podcasts van mensen die zelf ADHD hebben? DRUKS van Francien Regelink (33) is een van de favorieten van Annemarie van Essen. Tijd voor een kennismaking.
Tekst: Annemarie van Essen
Francien belt me direct na mijn appje met mijn voorzichtige vraag of ze tijd heeft. “Bellen werkt veel beter voor me”, zegt ze. Ze weet goed wat werkt en niet werkt voor haar. Dat is ook precies de essentie van haar boek DRUKS (ook als luisterboek) en haar gelijknamige podcastreeks.
Feitelijk is DRUKS een gebruiksaanwijzing over zichzelf en haar ADHD. Dat het ADHD bleek te zijn dat haar maakte zoals ze is, ontdekte ze pas op haar 27e toen de diagnose officieel werd gesteld. Waarna ze vervolgens met veel enthousiasme aan de slag ging om haar eigen handleiding vorm te geven.
Heb jij je pilletje wel geslikt?
DRUKS is al Franciens derde boek. De eerste twee gaan over sexting. Hoe dat zo komt? Dat lees je in een korte kennismaking op de site van haar uitgever:
“Francien was vijftien toen de jongen waar ze verliefd op was een screenshot van haar borsten maakte en deze met de hele school deelde. Dit was nog voor de woorden ‘sexting’ en ‘shamesexting’ werden gebruikt en Francien had geen idee hoe ze ermee om moest gaan. Inmiddels heeft Francien twee boeken geschreven over het onderwerp. Haar derde boek DRUKS gaat over het (on)rustige leven met ADHD.”
Het boek begint zo: “Spoileralert: dit boek gaat niet (enkel) over drugs. Ook al doet de cover dat misschien wel vermoeden, zo op het eerste gezicht. Dat is mijn gezicht trouwens, dat op de cover. Hoi. Aangenaam kennis te maken. Ik ga door het leven als Francien Regelink. Geen xtc op mijn tong dus. Nee, die pil op mijn tong staat symbool voor de vraag die me het meest gesteld wordt als mensen me voor het eerst ontmoeten: heb jij je pilletje wel geslikt? Zeggen ze het niet hardop, dan denken ze het wel. Niet geheel ongegrond, moet ik toegeven, want ik kan inderdaad nogal ‘druk’ overkomen. En dan kan een pilletje weleens helpen.”
Op de achterflap staat: “In DRUKS legt Francien uit wat ADHD precies is en geeft ze een ongefilterd kijkje in haar leven. Van waarom boodschappen doen een uitdaging is en welke medicatie ze (soms niet) slikt, tot hoe AD(H)D werkt tussen de lakens en waarom ze op kantoor onder de brandtrap werkt. Voor iedereen die direct of indirect met AD(H)D te maken heeft”.
Mix van ervaringen en uitleg over ADHD
De bonus door het hele boek is de uitleg over ADHD, geschreven door Cathelijne Wildervanck, ADHD-coach, directeur van ADHD-Nederland en auteur van ADHD: Hoe haal je het uit je hoofd? De positieve en vlot geschreven teksten geven een bodem voor de ervaringen van Francien. Dat maakt het voor mij zo’n geslaagde mix.
Een beeld dat mij erg aanspreekt, omdat ik het zo herken, is die van je brein als een emmer. Die emmer is de hoeveelheid prikkels die je aankunt. Een te volle emmer is lastig, een te lege emmer ook. Het is een ingewikkelde balans tussen over- en onderprikkeling. Net zoals dat het antwoord voor iedereen weer anders is en er dus geen standaardmanier is die je kunt knippen en plakken op je eigen situatie. Het vergt het nodige uitzoek- en probeerwerk om te ontdekken wat het beste voor jou is. En ook: wie heb ik om mij heen nodig om mijn beste ik te zijn. Wie horen er in jouw persoonlijke dreamteam?
DRUKS – de podcastreeks over leven met ADHD
Naast het (luister)boek is er ook DRUKS de podcast (ook via Spotify te vinden). Daarin praat Francien met verschillende gasten over o.a. ADHD tussen de lakens, haar ervaring met drugs, vastlopen met AD(H)D en waarom hulp inschakelen zo goed kan zijn.
Niet bang voor de pijnpunten
Bij het lezen over en luisteren naar haar ervaringen en uitleg, krijg je de indruk dat er niets is waar ze zich niet bloot over geeft. Zo komt ook seks en ADHD uitgebreid aan bod en ze praat er niet omheen. Francien schuwt nergens de pijnpunten. Zoals de dingen die je niet afmaakte, de keren dat je overspoeld werd door prikkels en echt niet gezellig was. Of de dingen die je verhult omdat ze als niet-normaal gelden in de maatschappij.
Die verbloemtechnieken analyseert ze uitgebreid, omdat ze het belangrijk vindt dat je als lezer ook snapt hoe het werkt. Tegelijkertijd lijkt me dat ook heel heftig, om zo open over jezelf te zijn. Als we er wat over doorpraten, erkent ze dat dit inderdaad ook wel ingewikkeld is. Dat open zijn ook een keerzijde heeft. Die keerzijde komt ze nu bijvoorbeeld bij het daten tegen. Want wat weet de ander al? En in hoeverre zorgt dat voor een andere eerste ontmoeting? Een beetje googlen levert al veel informatie over haar op. Laat staan als je haar boeken leest en haar podcasts beluistert.
Superpowers en ADHD
Francien krijgt naar aanleiding van haar boek veel e-mails met persoonlijke verhalen. Openheid geeft openheid. Dat is best wel eens confronterend, vindt ze. Want lang niet iedereen heeft een gemakkelijke reis achter de rug. Veel mensen moeten echt nog ontdekken dat je met ADHD ook superpowers hebt die je kunt inzetten. Ze hoopt dan ook dat mensen iets hebben aan het laatste hoofdstuk in haar boek, over de superkracht van ADHD.
Kijk hier voor meer info over het boek (én luisterboek) DRUKS.
Kijk hier de podcastreeks DRUKS op Spotify.
(fotografie Francien Regelink: Steven Tips (podcast), Bianca Toeps (cover DRUKS)
Dit artikel verscheen in Impuls & Woortblind Magazine nr 1 -2021. Je kunt het ook als PDF lezen.
Wil je meer van dit soort leuke informatie? Word dan lid van Impuls & Woortblind! Dan ontvang je 3 keer per jaar ons digimagazine.