Stop met ADHD’ers als druggebruikers te behandelen

|
2 reacties

Op 1 juni (vandaag om 16.30!) debatteert de Kamer o.a. over het beleid rond de speekseltest. Wij hopen dat er een doorbraak komt, zodat ADHD’ers die dexamfetamine als medicijn gebruiken niet langer hetzelfde worden behandeld als druggebruikers. Lees hieronder de tekst van onze brief, die wij op 27 mei naar de Tweede Kamer stuurden. Gevolgd door de noodkreet van een bezorgde ADHD’er.

“Aan alle Kamerleden die de menselijk maat weer terug willen in ons beleid,

Hierbij doen wij namens onze achterban – ruim 40.000 mensen met ADHD die dexamfetamine gebruiken- en vele andere medicijngebruikers een laatste poging om het beleid rond de speekseltest humaner te maken. Zodat zij voortaan met een gerust hart hun medicatie op doktersvoorschrift kunnen nemen waarmee zij aantoonbaar veiliger rijden dan zonder medicatie.

Onderstaand ons voorstel hiertoe. Onze vraag aan de Kamerleden die betrokken zijn bij dit dossier is om onze standpunten en ons voorstel in te brengen tijdens het Commissiedebat I en W op 1 juni a.s.
https://www.tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/commissievergaderingen/details?id=2021A01651

Reactie van Minister Grapperhaus op onze brief

Zojuist ontvingen wij deze reactie van de minister n.a.v. de brief die wij op 15 april naar de Kamer stuurden. De SP vroeg hierom tijdens het commissiedebat van 21 april. Een te verwachten maar desondanks zeer teleurstellend antwoord. De minister staat niet open voor enige aanpassing om medicijngebruikers tegemoet te komen. Dat onschuldige mensen soms maandenlang zoet zijn met een vervolging en bijbehorende kosten tot onschuld bewezen is, is volgens de minister jammer maar helaas.

De Kamer is nu aan zet om het beleid nog bij te sturen en medicijngebruikers niet als druggebruikers te behandelen. Wij doen hierbij nog een laatste poging om het beleid in elk geval iets humaner te maken voor medicijngebruikers.

Bijna alle ADHD’ers die dexamfetamine gebruiken zitten boven de grenswaarde van 50 microgram/L.

Eerst over de noodzaak van een aanpassing voor medicijngebruikers. Uit onderzoek van het CBG blijkt dat bijna alle mensen die dexamfetamine gebruiken boven de grenswaarde van 50 microgram/L uitkomen en dus in principe strafbaar zijn! Terwijl ditzelfde medicijn aantoonbaar betere rijvaardigheid biedt -bij gebruik volgens recept- en dus ook op de checklist staat van ‘veilig gedrag’ bij de keuringsartsen van het CBR. Hoe kan de overheid dit tegenstrijdige beleid uitleggen aan haar burgers en bovendien met zulke zware consequenties!

 Grootste groep slachtoffers van dit beleid is onzichtbaar

Uit de Kamerbrief van de minister lijkt het zelden mis te gaan voor medicijngebruikers. 23 keer is medisch verweer gevoerd. Maar uit een poll op onze site blijkt dat 50% van de mensen bang is voor de speekseltest en 10 % daardoor zelfs gestopt is met de medicatie. Een enkeling is zelfs gestopt met rijden. Dat zijn de echte slachtoffers van dit beleid! En dat zijn er dus vele duizenden. Die mensen moet de overheid toch meer houvast kunnen bieden door de impact van een evt. positieve speekseltest zo laag mogelijk te maken bij vertoning van een artsenverklaring?

Loods medicijngebruikers sneller door het ‘strafproces’ heen

Uit de cijfers blijkt – gelukkig- dat er maar een handvol medicijngebruikers werkelijk in de problemen komt. Bij indiening van een recept of doktersverklaring gaan zij vrijuit als hun bloedwaarde valt binnen een therapeutische range. Dit blijkt het NFI wel te kunnen meten, maar dat doen zij niet bij een eerste ‘standaardmeting’. Dit traject duurt – mede daardoor- soms maanden tot meer dan een jaar. Kost veel geld en stress. Dat wil je onschuldige mensen niet aandoen.

Ons voorstel:
Als iemand een doktersverklaring heeft (beter dan recept, aldus besproken tijdens online meeting met ambtenaren en stakeholders), zorg dan voor een extra snelle procedure bij een te hoge bloedwaarde na een positieve speekseltest. Laat het NFI meteen de beoordeling mbt therapeutische range doen (wat nu pas in 2e instantie gebeurt, zo begrepen wij). Valt de bloedwaarde daarbinnen, dan gaat de persoon vrijuit. Daarmee kom je burgers die niets illegaals doen tegemoet en weten ze snel waar ze aan toe zijn. Omdat het per jaar maar om enkele mensen gaat, is dit stukje maatwerk realiseerbaar, menen wij.

Wij staan ook nog steeds achter de oplossingen die wij eerder voorstelden, zoals de afschaffing van die hele grenswaarde voor medicijngebruikers. Maar wij vrezen dat de Kamer dit niet aandurft.”

Rob Pereira – voorzitter Impuls & woortblind en Julie Houben – communicatie

Benieuwd naar de bespreking van de speekseltest? Volg het debat live, dinsdag 1 juni vanaf 16.30.

Lees ook deze noodkreet van ADHD’er die dexamfetamine gebruikt:

“Geachte Kamerleden,

Vier jaar geleden is de speekseltest ingevoerd in het verkeer. Drugstesten om gevaarlijke mensen uit het verkeer te halen is een goede zaak. Maar al snel verschenen artikelen dat mensen die op recept dexamfetamine voorgeschreven krijgen voor ADHD (zoals ik) ook het haasje zijn als zij gecontroleerd worden met deze speekseltest, omdat er geen uitzondering is voor medicinaal gebruik. Vier jaar later is de situatie niet veranderd, en daar heb ik zorgen over.

Uit onderzoek blijkt dat bij ADHD het rijgedrag door het nemen van dexamfetamine verbetert (voor specifieke referenties verwijs ik u naar de input van anderen). Inderdaad merk ik persoonlijk dat mijn aandacht zonder medicatie veel sneller is afgeleid, waardoor het logisch is dat medicatie de kans op ongelukken verkleint.

De huidige regeling, zonder uitzondering voor medicinaal gebruik, zet nu al jaren mensen zoals ik voor het blok:

– Neem de medicatie wel: Ik let beter op en verminder de kans op ongelukken, maar dan ben ik wel strafbaar bezig en moet ik naar de rechtbank om mijn rijbewijs proberen terug te krijgen. Dan rijd ik dus ook onverzekerd.

– Neem de medicatie niet: Ik let minder goed op dus meer kans op brokken maar ik ben niet (expliciet) strafbaar bezig. Wanneer er dan iets gebeurt, ben ik gelukkig wel verzekerd.

Onze maatschappij is gebaat bij minder verkeersongelukken, daarom is het volstrekt logisch dat rijden onder invloed van party drugs net zozeer bestreden moet worden als het rijden onder invloed van alcohol. Maar medicatie onder toezicht van een arts voor lange tijd dagelijks gebruiken is heel iets anders dan party drugs. Over gebrek aan vertrouwen in de burger van de politiek is de afgelopen tijd veel gepraat maar nu kunt u de daad bij het woord voegen door burgers, samen met de arts, het vertrouwen te geven om zelf te bepalen of en hoe dexamfetamine hun rijgedrag beïnvloedt.

(naam bekend bij Impuls & Woortblind)

2 reacties. Reactie plaatsen

 • Persoonlijk ben ik nog nooit getest onderweg., hoogtens een keer onderweg bij een alcohol steekproef.. Daar is toen niets over dexamfetamine gezegd.
  Ik heb mezelf ook nooit gerealiseerd dat ik strafbaar zou zijn omdat ik dexamfetamine gebruik. Op langere reizen viel ik in de middag bijna in slaap. en moest dan snel een parkeerplaats zoeken om mijn ogen even dicht te kunnen doen.
  Sinds ik de dexamfetamine gebruik. heb ik geen last meer van die slaap aanvallen. De vermoeidheidsklachten kwamen niet meer voor. Ik nam natuurlijk wel mijn geregelde pauzes onderweg. maar ondanks dat viel ik toch vaak in slaap en meestal in het middaguur rondom 3 uur…

  Op het ogenblik moet ik tramodol gebruiken . Ik krijg binnenkort een nieuwe heup. Op zo’n doosje staat altijd de waarschuwing dat het middel de rijvaardigheid nadelig kan beïnvloeden. Volgens mij staat het zelfs op diverse antibiotica.
  Ik heb die waarschuwing nog nooit gezien bij dexamfetamine. Dat is toch raar.
  Iedereen weet dat je geen alcohol moet drinken als je gaat rijden. Maar op geen enkele flesje staat de waarschuwing dat het de rijvaardigheid kan beïnvloeden.
  Goed , Op reclames staat dan wel dat je minstens 18 moet zijn., maar daar ook niets over de rijvaardigheid.
  maar als ik dan een medicijn gebruik dat mijn rijvaardigheid positief beïnvloed ben ik strafbaar.
  Dan ben ik crimineel.
  Hoe krom wordt er gemeten.
  Op advies van mijn pillendokter heb ik van hem een brief mee gekregen dat ik dexamfetamine moet gebruiken op medische gronden. voor bij een eventuele controle.

  Beantwoorden
 • Jessica Lankreijer
  1 juni 2021 20:55

  Sjitterdesjit…
  Ik ben dus een vette crimineel met mijn dagelijkse dosering, beheerst en blijf binnen de lijntjes😜 en geconsentreerd en gezwegen over vriendelijker🤐!
  Ik hoop zo dat ik niet gepakt word😇🙏🏼…

  En rij ik zonder meds, dan heb ik het rijgedrag van een crimineel; kijkt links om, rechts, boven en achter mij…gefokt vlucht gedrag…

  Veel, heeeel veel mensen zijn veiliger als wij onze medicijnen mogen nemen zonder in overtreding te zijn!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.