Studenten massaal aan de Ritalin?

|

Hebben tegenwoordig bijna alle studenten ADHD of ADD?
Of krijgen studenten zonder diagnose hun Ritalinpillen via ‘dealers’?
Of via medestudenten mét een diagnose die een grotere voorraad hebben dan ze zelf gebruiken?
En helpt Ritalin eigenlijk wel voor de concentratie als je géén ADHD/ADD hebt?
NB: op deze laatste vraag geven wij antwoord op onze FAQ-pagina (onder ‘ADHD en medicatie’).

Wel of geen ADHD?

Allemaal vragen die in je opkomen bij het zien van deze video van het programma Drugslab van BNNVara.
Daarin gaat de presentator Bastiaan under cover op zoek naar Ritalin, in de universiteitsbibliotheek van Amsterdam. Hij vraagt aan verschillende studenten of zij een Ritalinpil voor hem hebben, omdat hij nog te veel moet leren voor een tentamen. Verrassend genoeg reageert geen enkele student verbaasd en zijn er een aantal die hem een pilletje geven of in elk geval zeggen zelf ook Ritalin of Dexamfetamine te gebruiken om te studeren. Of die studenten wel of geen ADHD hebben is niet duidelijk. En hoeveel studenten raar opkeken van die vraag ook niet. Die hebben wellicht de video niet gehaald.

Hoe zit het met werking en bijwerkingen

Wat wel opvalt is dat Bastiaan nauwelijks antwoord krijgt op zijn vraag hoe het eigenlijk werkt en of hij nog ergens op moet letten. Het lijkt allemaal niet uit te maken. En dat de pillen bedoeld zijn voor concentratieproblemen bij ADHD hoor je van niemand. Aan het einde van de video volgt daarom een korte video met tips, do’s en dont’s over werking en eventuele gevaren en bijwerkingen van Ritalin.

Waar komen al die Ritalinpillen vandaan

Uit onderzoek van het IVM (Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik) uit 2017 zou blijken dat 1 op de 4 studenten wel eens Ritalin gebruikt om beter te studeren. Dit hoge percentage is door een ‘factcheck’ van Nu.nl begin dit jaar onderuit gehaald. Toch is het wel zorgelijk dat deze pillen zo gemakkelijk te verkrijgen zijn. Waar komen al die pillen vandaan? Zouden er veel studenten en/of ‘handelaren’ met een ADHD-diagnose zijn die zelf geen Ritalin meer gebruiken maar hun recept gewoon laten doorlopen om er zo wat aan te verdienen? Je kunt je bovendien afvragen hoe effectief ze zijn bij studenten die helemaal geen ADHD hebben.

Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring of mening op dit gebied. Mail ons: [email protected]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.