Studie over effect van dieet op ADHD-symptomen roept vragen op

|

Een eliminatiedieet is niet beter in het verminderen van ADHD-symptomen bij kinderen in vergelijking met een gezond dieet gebaseerd op de richtlijnen goede voeding. Zo is te lezen in dit nieuwsbericht van Karakter over de kortetermijnresultaten van het TRACE onderzoek.

Geen echt eliminatiedieet

De uitkomst van deze studie zou erop wijzen dat het gebruikte eliminatiedieet, waarbij een aantal voedingsmiddelen uit het normale eten zijn gehaald, zelfs nog minder goed werkt dan een normaal gezond dieet. Het effect van het gebruikte eliminatiedieet is echter nooit eerder onderzocht bij kinderen met ADHD. Dit in tegenstelling tot het FFD (Few Foods dieet), zoals dat bij de INCA en de BRAIN studie in Wageningen werd gebruikt. Zie dit artikel in de Lancet. Een écht FFD laat in meerdere studies zien dat er een duidelijke verbetering is. Met een FFD worden er geen specifieke voedingsmiddelen weggelaten, maar worden uitsluitend voedingsmiddelen toegestaan waarvan bekend is dat ze geen intolerantie opwekken. In de TRACE studie is feitelijk een niet eerder onderzochte vorm van een (minder strikt) eliminatiedieet vergeleken met een niet eerder onderzochte vorm van een ‘gezond dieet’. Je kunt dan vraagtekens bij de resultaten plaatsen.

Geen voormeting mbt ‘gezond eten’

Verder blijkt dat in de TRACE studie een gezond dieet en medicatie bijna evengoed werken tegen ADHD. Dat zou betekenen dat de kinderen in de ‘gezond dieet groep’ een behoorlijk onvolwaardig voedingspatroon hadden. Wat onwaarschijnlijk lijkt, omdat mensen die aan dit soort onderzoek meedoen, meestal al bovengemiddeld bewust met voeding omgaan. In het artikel is helaas geen analyse van wat er dan voor aanvang van de studie niet goed was aan de voeding in deze groep.

Kortom, deze studie laat veel vraagtekens achter. Hopelijk is wel het resultaat dat ouders hun kinderen nog bewuster gezond eten voorschotelen, dat kan nooit kwaad. Maar veel ouders zullen teleurgesteld zijn dat de ADHD-symptomen van hun kind niet verbeteren door alleen gezonde voeding. Iets wat deze studie ten onrechte wel suggereert.

Lees het wetenschappelijke artikel over de TRACE studie .