Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam

Tekorten ADHD-medicatie. Wat nu?

|
5 reacties

Sinds een paar weken krijgen wij signalen over tekorten aan ADHD-medicatie. Het begon al met vaak wisselen omdat de ene fabrikant ineens niets meer had. Dan moest je het doen met een ander merk. Vaak gaat dat goed, maar soms helemaal niet. Hierna kwam er tekort aan clonidine (oa Dixarit). ‘Het is op en mijn apotheker weet niet wanneer en of het nog op de markt komt’, zo hoorden we van enkele ouders. Nu gaat het ook mis met kortwerkend methylfenidaat: veel apothekers hebben geen 10 mg of 5 mg meer.

Langwerkend = duur

Een groot probleem voor mensen die juist kortwerkende medicatie prettiger vinden of die niet tegen langwerkende pillen of capsules kunnen. Bovendien nemen veel mensen tegenwoordig geen langwerkende medicatie omdat deze niet volledig uit het basispakket wordt vergoed. Veel te duur vanwege de Eigen Bijdrage.

Overstappen op dexamfetamine

Wat nu? Als je het wel kunt betalen, kun je proberen over te stappen op langwerkende soorten in overleg met je behandelaar. Je kan eventueel ook overschakelen naar (lis)dexamfetamine. Dat is tot op heden nog wel leverbaar (Tentin en Elvanse). Hiervoor kun je een deel van de Eigen Bijdrage terugkrijgen, via een terugbetalingsregeling. Het kost je zo minder dan langwerkend methylfenidaat. Ook zijn er enkele apotheken die nog zelf dexamfetamine maken. Hiervoor is goedkeuring van je zorgverzekeraar wel een voorwaarde.

Dure pillen of stoppen?

Maar overstappen op een ander middel is ingrijpend. Hogere kosten zijn dat in deze tijden zeker ook. Deze extra kosten kunnen mensen met ADHD vaak niet ophoesten. Moeten zij dan stoppen met medicatie? Omdat wij het Nederlandse medicijninkoopbeleid zo georganiseerd hebben dat er tekorten ontstaan? Dat lijkt ons niet de manier. Zoals bekend betalen mensen met ADHD al het meeste van alle aandoeningen die met medicatie worden behandeld.

Niet overmorgen geregeld

Het einde van de tekorten lijkt nog niet in zicht. Uiteraard moeten we als Nederland aan de slag om het medicijninkoopbeleid aan te pakken. Niet meer voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. De productie terughalen naar Europa, stoppen met inkoop tegen bodemprijzen, waar farmaceuten simpelweg niet voor leveren. Daarmee stellen we uiteindelijk onze voorraden veilig. Maar dit is niet overmorgen geregeld. Tot die tijd komen steeds meer mensen met o.a. ADHD in de knel. Terwijl ze hun medicatie echt nodig hebben om goed te functioneren.

Onze suggesties zolang de tekorten blijven:
 • @zorgverzekeraars: wees coulant en zorg voor een tijdelijke vergoeding van langwerkende medicatie als mensen hier noodgedwongen op moeten overstappen
 • @farmaceutische industrie die langwerkend methylfenidaat levert: kom mensen met ADHD tegemoet met bijvoorbeeld een (tijdelijke) teruggaveregeling

Meer over het medicijnentekort en de oorzaken ervan:
https://www.knmp.nl/actueel/nieuws/schrikbarend-record-van-aantal-geneesmiddelentekorten

Meer over dexamfetamine als mogelijk alternatief: https://impulsenwoortblind.nl/adhd/informatie-over-dexamfetamine-voor-adhd/

5 reacties. Reactie plaatsen

 • Dexamfetamine van de Magistrale Bereider is ook niet meer te krijgen. Dat is het enige medicijn dat voor mij werkt en ik krijg dat ook op basis van medische noodzaak. Ik heb in januari een recept aangevraagd maar wacht nog steeds tot ze weer kunnen leveren. Ik kan echt niet zonder. Zonder dit medicijn zie ik het niet goedkomen..

  Beantwoorden
 • Mijn dosering is 60 mg per dag. Ik gebruik Methylfenidaat van Mylan, 5 mg. Bij de apotheek werd ik op ma 20-2 verrast. Vanwege leveringsproblemen kreeg ik maar 14% van mijn hoeveelheid mee. Over een kleine twee weken maar eens terugbellen en dan zouden we wel even kijken. Van mijn behandelaar kreeg ik de tip om mijn apotheek te wijzen op groothandel B-Modesto. Dat heb ik di 21-2 gedaan. Op ma 27-2 stond het restant van mijn medicatie klaar bij mijn apotheek.

  Beantwoorden
 • Julie Houben
  31 januari 2023 13:50

  Beste Nadine, Hopelijk heeft Transvaal Apotheek of Regenboog Apotheek nog wel eigen bereidingen van dexamfetamine. Let wel op de eventuele kosten! in dit bericht lees je er meer over: https://impulsenwoortblind.nl/adhd/informatie-over-dexamfetamine-voor-adhd/

  Beantwoorden
 • Bij onze apotheek is de kortwerkende tentin ook slecht leverbaar. Wij gebruiken altijd de 5 mg maar nu moeten we de 10mg of 20 mg dosering gaan gebruiken en dan moeten we ze breken en dat breken gaat vaak niet in gelijke delen (zelfs met een medicijn splijt apparaatje niet) dus krijg je niet helemaal de goede dosering.

  Beantwoorden
  • Mijn dosering is 70 mg per dag en zowel 5,10 en de 20 mg zijn niet leverbaar. Bij welke apotheek zit jij? Dan welke groothandel/ leverancier wel kan leveren..
   T is echt drama dit.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam