Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam

Tentin voelt als goedkope lego. Met dexamfetamine bouwde ik kastelen.

Ik wil mijn oude vertrouwde Lego terug! Met die nieuwe Q-Bricks kan ik echt geen kastelen meer bouwen…

Lees de prachtige vergelijking van Joy over wat er met de dexamfetamine 2,5 mg gebeurt. Alsof het over speelgoed gaat in plaats van over de gezondheid en levenskwaliteit van mensen met ADHD…

Ik kreeg twee jaar geleden de diagnose ADHD. Sinds dat moment ben ik anderhalf jaar bezig geweest met ‘testen’, welk middel geschikt zou zijn voor mij. Ik heb ze geloof ik zo ongeveer allemaal gehad. Langwerkende en kortwerkende. Altijd rustig opbouwend, maar steeds pakte het niet goed uit. Steeds had ik meer last van bijwerkingen dan profijt van de werking.

Ik heb me letterlijk anderhalf jaar een experiment van de pillen gevoeld, totdat ik eindelijk de dexamfetamine 2,5mg magistrale bereiding kreeg. Er ging een wereld voor me open. Na opbouw en juiste dosering gevonden te hebben, want ook dit kan per dag verschillen en was even zoeken.

Ik onthoud dingen, hoef niet overal blaadjes/briefjes/notities voor mezelf achter te laten, die ik dan weer over het hoofd zie, omdat ze elke dag overal liggen. Ik zit meer in het nu. Het helpt me zelfs om de andere stemmen in mijn hoofd (ik heb borderline, dus niet stemmen als in psychose, maar stemmen uit het verleden die niet zulke aardige dingen tegen me zeggen), met vertrouwen te overstemmen.

Ik ben geordend en minder chaotisch, hoef niet de hele tijd aan mezelf te friemelen (als in: haren draaien, broek goed blijven trekken, mouwen omhoog/omlaag), zit stiller zonder de hele tijd met mijn voet/been te moeten tikken. Mijn pijnlijke vingers, ik dacht dat ze altijd “vast” zaten en was altijd aan het kraken, zijn niet meer pijnlijk. Mijn plaatje om mijn tanden tegen mijn eigen geknaag, geschuif en geklem te beschermen, hoef ik nu echt alleen nog maar in de nacht in. Ik krijg pas als de dexamfetamine is uitgewerkt in de avond, weer pijn in mijn kaken.

Laat ik het ook even over mijn autorijden hebben. Zonder dexamfetamine kost het me zoveel extra energie om netjes en geconcentreerd te rijden en alléén bezig te zijn met rijden. Dus niet met andere dingen tegelijk bezig zijn, of hé daar loopt een leuk gekeurde koe in de verte in de wei. Met dex gaat dit zonder moeite. Ik rij de normale snelheid, erger me niet aan alles en iedereen, rij rustig en beheerst en ben meer gefocust.

Ik kan het bijna niet in woorden vatten, hoe fijn het is om je “normaal” te voelen. En dat door zo’n simpel pilletje.

Nu bepaalt een slim clubje zakenlui dat ze geld hebben om Lego te kopen. Ze noemen het alleen niet meer Lego, maar Q-Bricks. Echt hoor, alleen een andere naam, zeggen ze. Vervolgens willen ze Q-Bricks helemaal niet produceren zoals Lego dat deed. Dat vinden ze te duur, dus ze gebruiken andere materialen en de productiewijze wordt gewijzigd. Eigenlijk is het helemaal geen Lego meer. Je zet het in elkaar en het valt meteen weer los. Niet elk stukje, maar sommige willen gewoon niet blijven zitten. Met Lego had je daar geen last van. Alle stukjes klikken in elkaar en er blijven, zelfs bij tegen de muur aan gooien, stukjes aan elkaar vast geklikt. Dus je wil weer je oude vertrouwde Lego terug.

Helaas. De firma Q-Bricks heeft Lego gekocht. Lego kan je nu nergens meer krijgen. Q-Bricks vindt nu dat zij de enige zijn die “Lego” mogen verkopen. Immers, zij hebben de naam gekocht, vastgelegd en geregistreerd. Er mag nu dus alleen nog Q-Bricks gekocht worden, vindt ook de regering. Want Q-Bricks heeft betaald, gekocht en domineert. De regering schrijft een officiële brief: dat er geen andere blokjes meer op de markt mogen komen, de Q-Bricks-versie van Lego is immers vastgelegd, gekocht en “getest”. Dat ze allang duurder zijn, dan toen ze nog Lego heetten, dat maakt ook even niet uit. Dat is het probleem van de consument.

Maar de consumenten willen met fijne blokjes bouwen. Helaas. Klagen dat de blokjes nu wel loslaten en voorheen niet, heeft geen nut. Ze zijn geregistreerd en getest, dus veilig en goed zegt de overheid. Je kunt er prima mee bouwen. Ja maar dat geldt niet voor iedereen! Sommige mensen willen kastelen bouwen en dat gaat niet als er telkens blokjes loslaten. Het kasteel blijft instorten. Andere mensen vinden het niet zo erg, die stoppen bij die stukjes wat lijm of bouwen er wat omheen en vinden dat hun kasteel of ander bouwwerk er wel mee door kan.

Dit is een hele kromme vergelijking natuurlijk. Van hoe ik de overgang zie van dexamfetamine naar Tentin. Heel fijn dat veel mensen er wel goed op gaan en (ongeveer) hetzelfde blijven ervaren als met dexamfetamine 2,5. Misschien iets meer bijwerkingen, maar te doen. Maar wat moet ik nu? Ik kan toch niet de enige zijn, die veel slechter gaat met Tentin (voorheen Amfexa)? Ik kan letterlijk beter niets nemen, dan ben ik nog beter af dan met dit middel, dat zogezegd hetzelfde moet zijn als dexamfetamine die ik via de apotheek kreeg.

Het gaat mij er niet om dat de bijwerkingen iets meer kunnen zijn, dat ze goedkoper of duurder zijn. Het gaat mij puur om de werking van de pillen. Die is -bij mij- compleet anders. Hoe kan je me nu een middel door mijn strot duwen, waar ik slechter van word dan zonder? En dat terwijl er een middel ís waar ik zo bij gebaat ben? Het is alsof ze me een bloeddrukverlager hebben gegeven die i.p.v. verlaagt, zoals bij iedereen, mijn bloeddruk verhoogt. En dat ze de bloeddrukverlager die wel werkt stiekem verstopt hebben.

Heb jij – ook na serieuze pogingen om te kijken of Tentin (Amfexa) voor jou toch goed genoeg werkt – blijvende heftige bijwerkingen en krijg je geen dexamfetamine 2,5 op medisch recept?
Meld in elk geval je bijwerkingen bij Lareb: www.lareb.nl.

Stuur ons ook een mail. Zo weten wij bij hoeveel mensen dit speelt. Grote getallen maken nu eenmaal meer indruk op de politiek…[email protected].

2 reacties.

  • Prachtige vergelijking, helemaal mee eens. Ik heb een jaar apothekers dex gebruikt en dat was een hele fijne ervaring. Enige nadeel was dat niet alle bereidingen even goed werkten, die van Ceban was voor mij het beste, de dex van dmb en pharmaline waren ook oké. Totdat Amfexa ( nu tentin) verplicht werd, wat een ramp was dat. Ben er snel mee gestopt, dan nog liever zonder medicatie verder, al hoop ik stiekem dat de oude dexamfetamine weer terugkomt..

    • Heel veel sterkte ook! Denk dat het voor mij op hetzelfde neer gaat komen. Kan niet zomaar overstappen naar een andere verzekering ivm meerdere medische zaken. Zelf betalen, gaat ook niet.

Menu
Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam