ADHD-medicatie en stotteren

|
3 reacties

Kan ik gaan stotteren van mijn ADHD-medicatie? Ja, van sommige ADHD-medicatie kun je gaan stotteren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij bepaalde medicijnen die werken op het centraal zenuwstelsel, zoals methylfenidaat. Gelukkig heeft niet iedereen hier last van.

Tekst: Marijn van Es – Bijwerkingencentrum Lareb

Bij ADHD werken sommige hersendelen minder goed met elkaar samen. Voor de samenwerking van hersenen, zenuwen en spieren zijn boodschapperstoffen nodig, zoals dopamine. Bij ADHD is deze stof in bepaalde hersengebieden minder beschikbaar. Hierdoor kun je je bijvoorbeeld minder goed concentreren.

Methylfenidaat zorgt voor meer dopamine en in de hersenen. Daardoor kunnen hersendelen weer beter samenwerken. Methylfenidaat is bekend onder verschillende namen. Dit zijn: Ritalin, Concerta, Equasym XL, Medikinet (CR), Kinecteen en methylfenidaat zelf.

Stotteren door methylfenidaat

Als je methylfenidaat gebruikt en daardoor bent gaan stotteren, kan dit mogelijk komen door de grotere hoeveelheid dopamine in de hersenen. Bijwerkingencentrum Lareb ontving meldingen van stotteren bij het gebruik van methylfenidaat. Ook de wereldwijde bijwerkingendatabank van de World Health Organisation (WHO) ontving hier meldingen over. Dat stotteren werd meestal minder wanneer methylfenidaat minder of niet meer gebruikt werd. Stotteren staat nu ook als bijwerking in de bijsluiter van dit medicijn.

Minder stotteren door methylfenidaat

De optimale hoeveelheid dopamine in de hersenen is voor ieder persoon en voor iedere hersentaak anders. Het veranderen van de hoeveelheid dopamine, bijvoorbeeld door methylfenidaat, kan daardoor bij iedereen een ander effect veroorzaken. Bij mensen zonder ADHD kan methylfenidaat stotteren bijvoorbeeld juist verminderen.

Andere oorzaken van stotteren

Stotteren komt vaak voor. Bij stotteren is het vloeiend spreken verstoord. De uitspraak van klanken, lettergrepen of woorden wordt dan soms herhaald, verlengd of geblokkeerd. Als je stottert, heb je dit niet onder controle.

Naast methylfenidaat zijn er ook andere medicijnen waarbij stotteren in de bijsluiter staat. Bijvoorbeeld bij medicijnen voor psychose, depressie of epilepsie. Daarnaast is stotteren een bekende aandoening en hoeft het niet te komen door gebruik van medicatie.

Herken je deze klachten na gebruik van methylfenidaat? Bespreek dit dan met je arts. Wil je zelf een bijwerking melden? Dat kan via www.mijnbijwerking.nl

Dit artikel verscheen in Impuls & Woortblind Magazine nr 2 – 2022. Download hier de PDF van dit artikel.

3 reacties. Reactie plaatsen

 • Ik heb ADHD en ik heb altijd gestotterd. Sinds ik recentelijk met de methylfenidaat ben begonnen ben ik significant minder gaan stotteren, kan dat worden verklaard?

  Beantwoorden
  • Dag Willemijn, je zou je vraag kunnen voorleggen aan de auteurs, via Lareb.

   Beantwoorden
  • Dat heb ik ook met dexamfetamine. Dex zorgt dat stotteren verdwijnt waar ritalin bij mij zorgt dat het juist verschijnt. Inmiddels is het volledig weg door volgen van de DF-methode in amsterdam. Een verademing!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.