Op 10 februari 2015 is de eerste stap gezet naar een beleid om verzekeringen toegankelijker te maken voor mensen die ooit een GGZ-diagnose gekregen hebben.
Impuls & Woortblind heeft samen met het Verbond van Verzekeraars een expertmeeting georganiseerd. Daarbij ging het om twee private verzekeringen: een overlijdensrisicoverzekering (soms nodig voor de aankoop van een huis) en de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Deze expertmeeting is mogelijk gemaakt door Samen Sterk Zonder Stigma.
Kennisuitwisseling
De expertmeeting, die bij het Verbond plaatsvindt en met name bedoeld is voor medisch acceptanten en adviseurs, heeft één belangrijk doel: kennisuitwisseling.
- Namens de wetenschap spreken Impuls & Woortblind-voorzitter Rob Pereira (ADHD), prof. dr. Robert Schoevers (Depressie) en prof. dr. Ralph Kupka (Bipolaire stoornissen).
- Namens verzekeraars komen Robert Kneepkens (Achmea) en Eric Groenewegen (Nationale Nederlanden) aan het woord.
- En namens de consumenten en zelfstandigen Marcel Ruwers. Marcel Ruwers heeft eind vorig jaar ook zijn verhaal bij RADAR gedaan op tv. Door hier ook zijn verhaal te vertellen krijgt het gevoel van onterechte uitsluiting een gezicht.
Grote onderlinge verschillen
Uit de drie presentaties van de deskundigen komt duidelijk naar voren dat er grote verschillen zijn tussen mensen die ooit in hun leven een diagnose ADHD/ADD, depressie of bipolair hebben gekregen. Een groot gedeelte functioneert behoorlijk tot goed door een juiste en trouw gevolgde behandeling. Een klein gedeelte groeit uiteindelijk over de diagnose heen. De wetenschappers onderkennen echter ook dat er geen heldere handvatten zijn om deze verschillen om te zetten naar pasklare risicocalculaties, zoals verzekeraars die het liefst hanteren.
Inbreng patientenverenigingen
Toch zijn de aanwezigen doordrongen van het feit dat er meer maatwerk toegepast moet worden bij de acceptatie van mensen met een GGZ aandoening. En daarvoor is de input van patientenverenigingen en klinische experts essentieel, aldus de vertegenwoordigers vanuit de verzekeraars. Met de inbreng van deze bronnen van specialistische kennis zijn al eerder verzekeringsoplossingen verzonnen voor HIV, mensen met FH (Familiaire hypercholesterolemie) en borst- en eierstokkanker.
Knelpunten
Los van concrete cijfers komen er nog een aantal andere knelpunten voorbij, die maatwerk soms lastig maken. Zo is het bij een AOV niet altijd gemakkelijk om voldoende informatie over iemands arbeidsverleden te krijgen, of iemand heeft simpelweg nog geen arbeidsverleden.
Ander struikelblok is het opvragen van meer informatie bij een behandelaar uit de GGZ. Die geeft vaak weinig informatie, vanwege de privacy. Maar daarmee voedt hij eventueel ook de angst dat er juist wel meer speelt. Vaak is de vraag vanuit een verzekeraar echter zo algemeen dat dit ook een begrijpelijke reactie is vanuit een behandelaar. Verzekeraars zouden specifieker kunnen aangeven wat ze precies willen weten.
Kortom: er is een wereld te winnen met betere communicatie tussen verzekeraars en de experts op het gebied van een bepaalde aandoening: behandelaars én de patientenvereniging.
In gesprek blijven
Impuls & Woortblind en het Verbond van Verzekeraars zijn zeer positief over deze eerste expertmeeting. Er gaat zeker een vervolg komen op deze bijeenkomst. We gaan inzetten op eenzelfde traject zoals dat ook met bovenstaande aandoeningen gebeurd is.