Weg met die onrechtvaardige keuring!

|

Over de lange strijd die Verenging Impuls & Woortblind heeft gevoerd om de rijbewijskeuring voor AD(H)D van de baan te krijgen. Met op twee fronten succes: de verplichte herkeuring is afgeschaft én de tarieven zijn openbaar geworden.

Lange strijd

Sinds 2010 heeft Vereniging Impuls zich hard gemaakt voor de afschaffing van de verplichte rijbewijskeuring voor iedereen met ADHD. Aanvankelijk gold deze keuring alleen voor mensen die methylfenidaat als medicatie gebruikten, maar sinds 2008 krijgt iedereen met ADHD die naar waarheid een Eigen Verklaring invult een oproep van het CBR tot een medische keuring vanwege de ADHD.

Fel tegen

Impuls & Woortblind is altijd fel tegen deze keuring geweest. Ons standpunt: er is geen overtuigend bewijs van het nut van deze keuring voor iedereen die de diagnose ADHD/ADD heeft of in het verleden heeft gekregen. Noch vanuit de wetenschap, nog vanuit de praktijk. Het CBR houdt namelijk niet bij hoeveel mensen er daadwerkelijk afgekeurd worden.

Niet thuis

Lange tijd gaf de politiek niet thuis, op onze herhaalde brieven en twee tv-optredens bij de VARA. De minister verschool zich achter het al maar uitblijvende rapport van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), dat als basis moest dienen voor een advies van De Gezondheidsraad.

10-minutengesprekjes

Impuls & Woortblind bleef echter vasthoudend. Niet vreemd. We kregen steeds meer berichten van schrijnende gevallen: 10-minutengesprekjes voor astronomische bedragen, mensen die ondanks een goedkeuring elke drie jaar opnieuw gekeurd moesten worden.

Geen herkeuring ná goedkeuring meer

Een reportage bij het invloedrijke TROS RADAR, eind januari 2013, forceerde de doorbraak. In Maart 2013 kwam De Gezondheidsraad eindelijk met haar advies:

Een eerste keuring voor het rijbewijs blijft verplicht, maar word je goedgekeurd, dan volgt er geen herkeuring meer.

Eindelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.