Meldpunt Arbeidsongeschiktheids-verzekeringen bij ADHD

|
3 reacties

Heb je ADHD of ADD? Via dit meldpunt kun je jouw ervaringen bij ons melden over je aanvraag van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) en/of een overlijdensrisicoverzekering (ORV).

Dit doe je door deze korte vragenlijst in te vullen. Dit kun je volledig anoniem doen. Je kunt ook je gegevens achterlaten zodat we contact met je kunnen opnemen voor meer informatie. NB: positieve ervaringen zijn ook welkom.

Waarom dit meldpunt ADHD en AOV?

Wij ontvangen regelmatig berichten van mensen die vanwege hun ADHD/ADD geen volwaardige arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen afsluiten. In sommige gevallen worden ze ook geweigerd voor een overlijdensrisicoverzekering.

Al jaren lobbyen wij voor betere toegang tot deze verzekeringen voor mensen met ADHD. Wij vinden dat zij te hard ‘gestraft’ worden voor deze diagnose. Te meer omdat een diagnose en behandeling vaak juist een positief effect hebben op iemands functioneren. Wij pleiten o.a. voor meer maatwerk in het aannamebeleid. Daarnaast pleiten wij voor meer openheid over de onderzoeken waarop verzekeraars hun strenge toegangsbeleid baseren. Zijn die onderzoeken wel van toepassing op ondernemers met ADHD, die voldoende omzet halen om een AOV te kunnen betalen?

Omdat wij slechts af en toe een melding krijgen, en alleen bij een negatieve ervaring, hebben wij dit meldpunt geopend. Het is belangrijk dat wij een goed beeld krijgen van de omvang van dit probleem. Misschien worden sommige mensen met ADHD/ADD wel volledig geaccepteerd, waardoor wij een vertekend beeld hebben. Ook dat is waardevolle informatie.

Meld dus vooral jouw ervaring! Deze nemen we mee in onze lobby voor betere toegang tot een AOV en een ORV voor mensen met ADHD/ADD.

3 reacties. Reactie plaatsen

 • wat fijn dat hier aandacht voor is! Ik had onlangs een intakegesprek voor een nieuwe AOV en ik meldde bijna terloops ‘oh ja ik heb ook onlangs een diagnose AD(H)D gekregen!’. De arts trok wit weg en zei ernstig: oh… dit verandert de zaak, dat is wel een ernstig risico. Dit is een ontwikkelingsstoornis. Ik was nogal verrast want voor mijzelf voelt het alsof ik met de diagnose en de medicatie juist een new & improved versie van mezelf ben, en een lager risico dus.

  Beantwoorden
 • Onlangs is in het nieuws dat minister van Gennip de arbeidsomstandigheden wil verbeteren (wat goed is).
  Helaas heeft ze daarbij ook besloten dat zelfstandigen verplicht worden om een AOV (Arbeids Ongeschiktheids Verzekering) af te sluiten.
  Helaas gaat ook deze minister er aan voorbij dat mensen met een chronische ziekte geen goede AOV kunnen afsluiten, dus weer blijkt hoe ontzettend de groep chronisch-zieken volkomen buiten het zicht van de overheid staan net zoals dat geldt voor het aanvragen van een ORV Overlijdens Risico Verzekering. En dan te bedenken dat we het hebben over 9 1/2 miljoen mensen (cijfers RIVM).

  Beantwoorden
 • Maaike Steenland
  6 april 2023 13:45

  Goedemiddag,
  Met bovenstaande heb ik als vrouw met adhd geen ervaring. Wel met de aanvraag voor examen E-rijbewijs. Eerste extra kosten door een gezondheidsverklaring ivm adhd en daarna langere wachttijd ivm speciale examinator.
  Is dit ook een melding waard?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.