Dyslexie Links

dyslexie links

 

 

Op deze pagina vind je allerlei links die meer informatie geven over dyslexie. 

 

 

 

 

 

 

Inspirerend

 

Film Dr Brock Eide – Neurodiversity Dyslexia in the High Tech Workforce

Inspirerende film over de vaardigheden die vaak samen gaan met dyslexie.

Presentatie van een onderzoek onder een grote groep mensen met en zonder dyslexie. Visueel in beeld gebracht met duidelijke statistieken. Echt een aanrader, volgens onze dyslexie-experts!

 

 

Leuk interview met bekende dyslectische Vlaming

Filmmaker en zanger Geert Verdickt, een bekende Vlaming, heeft dyslexie. Toch deed hij in december 2014 mee met het Groot Dictee der Nederlandse taal, dat elk jaar door de Nederlandse Publieke Omroep en het Vlaamse Canvas wordt uitgezonden. Dapper! In een radio interview hierover leest hij desgevraagd een stukje voor uit een krant. Zijn moeite met het vlot verwerken van de tekst is duidelijk te horen. ‘Lezen en schrijven is altijd keihard werken’, vertelt hij. 
 

Praktische informatie

 

www.dyslexieplein.nl

Een website voor en door mensen met dyslexie, vooral gericht op jongeren en jongvolwassen. Heel prettig opgezet via filmpjes en animaties, met tips, succesverhalen en andere nuttige informatie.

 

Steunpunt Dyslexie

Onderdeel van de belangenvereniging Balans, website met actuele informatie over regelingen en voorzieningen op het gebied van dyslexie, AD(H)D en andere leer- en gedragsproblemen. De informatie vind je in het rode menu onder de fotootjes bovenaan de pagina.

 

technischemaatjes.nl

Informatieve en goed bijgehouden website met informatie over de inzet van ICT-hulpmiddelen bij dyslexie. Met name op schoolgaande kinderen gericht maar zeker ook voor (jong) volwassenen de moeite waard.

 

www.goedekennis.nl

Goede Kennis is een online kennisplatform over toegankelijke informatie in en rondom het klaslokaal. Leerlingen, ouders, docenten en begeleiders die te maken hebben met dyslexie of visuele beperkingen kunnen hier terecht voor informatie over de educatieve producten van Dedicon en hoe je die kunt inzetten in de klas. 

Je vind er ook veel tips, bijvoorbeeld over het inzetten van dyslexiesoftware, gebruik van de voorleesfunctie van je I-phone, informatie over het Centraal Schtiftelijk Eindexamen etc.

 

www.davislearn.com

Informatie over de Davis Learning Strategies for Schools om alle leerlingen van 4 – 8 jaar op een goede manier te leren lezen.

Zie ook: http://ankerpuntcoaching.nl/nieuw-gratis-online-cursus-in-15-afleveringen – de website van Petra Pouw waarbij je kunt inschrijven voor een gratis online cursus Davis Learning Strategies for Schools.

 

www.dedicon.nl

Organisatie die voor mensen met een leesbeperking boeken en tijdschriften op verschillende manieren aanbiedt.

 

www.dyslexia-australia.com.au

Dyslexie wordt gezien als een andere manier van met informatie omgaan. Niet alleen de zwakke kanten krijgen de aandacht, maar vooral de vraag: hoe ga je ermee om vanuit je sterke kanten?

 

www.dyslexia-international.org

In 2002 werd Dyslexia International opgericht waaraan 162 landen zich hebben verbonden. De site is gericht op het scholen van docenten in het signaleren en het kunnen omgaan met dyslexie in de klas.

 

www.dyslexiefont.com

Het lettertype Dyslexie is ontwikkeld door Christian Boer, die zelf dyslectisch is. Particulieren kunnen het lettertype gratis downloaden. Dyslexie gaat er niet van over en het werkt niet voor iedereen, maar veel volwassenen en kinderen lezen er makkelijker en sneller mee. Probeer het eens uit!  

 

www.eduapps.org

Handige onderwijsapps die ook handig kunnen zijn als je dyslexie hebt.

 

www.happydyslexic.com

Een positieve blik op dyslexie en veel voorbeelden van beroemde dyslectici

 

www.interdys.org

International Dyslexia Association. De oudste internationale organisatie op het gebied van dyslexie (1948), die zich vooral richt op de Verenigde Staten en Canada en samenwerkt met 18 internationale partners. Doel is het ondersteunen van personen met dyslexie, hun families en de professionals in het veld.

 

Schrijvenmetdyslexie/verdraaid.nl

Website van Léon Biezeman, auteur, onderzoeker, dyslect en ambassadeur voor Dyslexia International.

 

www.udlcenter.org

Universal Design for Learning – Naast theorie veel praktijkvoorbeelden over hoe onderwijs geschikt gemaakt kan worden voor alle leerlingen en studenten. 

 

Handicap + Studie, UDL

Voor meer op Nederland toegespitste informatie over Universal Design for Learning (UDL), met o.a een filmpje over een aantal praktijkvoorbeelden op hogescholen.

 

www.taalpartners.nl

Rotterdams bedrijf dat trainingen geeft voor betere beheersing van de Nederlandse taal en communicatie op het werk. Voor Nederlanders en anderstaligen (Nt2), individueel of in een groep. NIET speciaal voor mensen met dyslexie en ook niet goedkoop. Maar misschien wel iets om je werkgever op te wijzen als je gerichte aandachtspunten hebt in bijv. schrijven op je werk.

 

Dyslexie en vreemde talen

Deze site is speciaal bedoeld voor ouders en leerlingen, remedial teachers, docenten en anderen die op zoek zijn naar informatie over dyslexie en het leren van vreemde talen in het VO, in het bijzonder de Engelse taal.