Een unieke situatie: de rechter heeft onlangs besloten dat een middelbare school ernstig tekort is geschoten in de begeleiding van hun leerling met dyslexie. De school, het Pius X College in Bladel, moet een schadevergoeding van 4.600 euro aan zijn ouders betalen.
Vmbo advies vanwege dyslexie
De jongen had moeite met talen in 2 havo/vwo, maar kreeg hier geen ondersteuning bij zoals extra tijd voor toetsen, gesproken teksten en kaarten met taalregels. In plaats daarvan gaf de school het advies dat hij beter naar het vmbo kon gaan. Terwijl de jongen daar overduidelijk niet thuis hoorde. Zijn ouders hebben hem na dit advies van het Pius X afgehaald en inmiddels zit hij in 6 vwo.
Principekwestie
Deze pijnlijke situatie was vijf jaar geleden. De ouders kregen in 2014 al gelijk van het College voor de Rechten van de Mens, maar vonden dat de school ook na deze uitspraak onvoldoende deed met de uitspraak van het College en stapten naar de rechter. Hun zoon is goed terecht gekomen op een privéschool waar wel voldoende begeleiding is. Maar dat kunnen de meeste ouders niet betalen. De gang naar de rechter is dan ook vooral een principekwestie voor de ouders.
Eigen niveau
Inmiddels is de wet passend onderwijs ingevoerd en hebben scholen een zorgplicht voor leerlingen met een beperking, of zoals wij liever zeggen een bijzonder brein. Wij hopen dat scholen zich iets aantrekken van deze uitspraak. Hier zou anno 2018 geen rechter meer aan te pas moeten komen. Ook leerlingen met dyslexie moeten met (een beetje) ondersteuning op hun eigen niveau school kunnen afmaken.
Meer weten?
Wil je als docent of intern begeleider weten hoe je leerlingen met dyslexie passende ondersteuning kunt geven?
Mail of bel ons: [email protected] / 033 – 247 34 84.
Het hele artikel en het verhaal van de jongen, Jules, lees je in de online editie van het AD.
Lees ook het artikel van Roderik van der Plas: Inclusief onderwijs als mensenrecht.