Het besluit van OC&W om de productie van digitale schoolboeken voor dyslexiesoftware niet langer te bekostigen gaat nadelige gevolgen hebben voor scholieren met dyslexie. Het bedrijf Dedicon dat tot nu toe zorg droeg voor de productie van deze schoolboeken luidt terecht de noodklok. Als belangenorganisatie werd Impuls & Woortblind op 29 juni jl. uitgenodigd voor een gesprek hierover, want uiteraard baart dit besluit ons ook grote zorgen.
Dyslexieverklaring
Sinds 2009, het jaar waarin de diagnose en behandeling van dyslexie werd opgenomen in de basisvergoeding vanuit de zorgverzekering, werd door subsidiëring vanuit OC&W de productie van digitale schoolboeken geregeld. Leerlingen uit het primair- en voortgezet onderwijs die gebruikt maakten van deze boeken voor programma’s als o.a. Kurzweil, Sprint en Claroread, kregen met hun dyslexieverklaring toegang tot deze faciliteit.
Geldkraan dicht
Sindsdien is er e.e.a. veranderd. Was het in 2017 nog een aanbesteding, nu heeft het ministerie besloten de geldkraan dicht te draaien. Men had waarschijnlijk gehoopt dat ‘de markt’ dit zou gaan oppakken. En dat is niet gebeurd, want zo simpel ligt het niet. We hebben hier namelijk ook te maken met uitgeversrechten en niemand schijnt zich hier echt verantwoordelijk voor te willen maken.
Passend onderwijs
Wat ons als belangenorganisatie ook dwars zit, is dat de toegang voor deze digitale ondersteuning altijd was voorbehouden aan leerlingen met een dyslexieverklaring. Leerlingen die ‘gewoon’ last hadden met lezen of leren vielen buiten de boot. We hadden gehoopt dat met de invoering van de wet Passend Onderwijs (ondersteuning bieden aan leerlingen op basis van een individuele ondersteuningsbehoefte en niet een diagnose) dit voor alle leerlingen zou gaan gelden. Wat ons betreft schuurt hier de wet Passend Onderwijs en de dagelijkse praktijk behoorlijk.
Oplossing nodig
Nu het ministerie de handdoek in de ring heeft gegooid, lijkt het een goed moment om belanghebbende en betrokken organisaties bij elkaar te krijgen om hier een oplossing voor te vinden. Misschien is hier ‘ergens’ een wetswijziging of aanpassing voor nodig. Maar als deze discussie nooit wordt gestart, zal er ook niets gebeuren. Dan hebben binnenkort kinderen met een dyslexieverklaring een groot probleem en met hen vele andere kinderen die met een extra zetje van digitale boeken op hun eigen niveau hun school kunnen afmaken.
Wij gaan dit onderwerp actief volgen.
Door: Karin Jahromi – Werkgroep Onderwijs Impuls & Woortblind
1 reactie. Reactie plaatsen
Dit is zeker geen goed nieuws en niet alleen voor leerlingen met dyslexie. Ook leerlingen met leesproblemen als gevolg van AD(H)D en andere oorzaken, konden via Dedicon gratis gebruik maken van gesproken schoolboeken.. Heel ernstig!