Hein en het Makkelijk Lezen Plein – omdat lezen ook met dyslexie leuk kan zijn

|

‘Hein en het Makkelijk Lezen Plein’: dit is de titel van het nieuwste boek van Léon Biezeman. Het boek gaat over de ontmoetingen die Hein heeft met kinderen die net als hij moeite hebben met lezen en schrijven.

Is lezen leuk? Hein weet het niet, hij snapt niets van al die lange zinnen. Als hij aan het einde van een zin is dan weet hij niet meer hoe die zin begon. Toch is Hein dol op verhalen. Hij kan uren luisteren als iemand hem voorleestuit een boek.

Maar zelf lezen? Nee, dat vindt Hein niet leuk. Totdat… Tijdens de zomervakantie met zijn ouders ontdekt Hein een bibliotheek. Hij gaat op onderzoek uit. Overal ziet hij boeken, dat ziet er spannend uit. Op het Makkelijk Lezen Plein gaat een wereld voor hem open. Er staan duidelijk zichtbare boeken met de kaft naar voren.
Hein pakt een boek en bladert erin. Al snel begint hij te lezen. Dat boek snapt hij
wel en zo ontdekt Hein dat lezen toch leuk kan zijn…

Gratis voor jeugdige bezoekers van het Makkelijk Lezen Plein

Vanaf de ‘Week van Lezen en Schrijven’ begin september ligt het boek gratis klaar voor jeugdige bezoekers van het Makkelijk Lezen Plein (MLP) in diverse bibliotheken. O.a in Rotterdam, Deventer, Doetinchem, Leiden en Valkenswaard (zolang de voorraad strekt).

Voorlees tour langs bibliotheken – kom langs!

Léon Biezeman, die vroeger zelf moeite met lezen en schrijven had, zal verschillende MLP’s bezoeken en… je raadt het nooit, maar hij leest voor…

Het tourschema tot dusver:
– 4 september Utrecht (openbaar)
– 8 september Rotterdam (openbaar)
– 11 september Deventer (openbaar)
– 22 september Doetinchem (scholen)
– 13 oktober Leiden (openbaar)
– Eind november Valkenswaard (scholen, datum volgt)
– Eind november volgt een tournee door Vlaanderen, informatie volgt.
Bibliotheken die zich bij de tour willen aansluiten zijn van harte welkom.

Boek moedigt kinderen aan tot lezen

‘Hein en het Makkelijk Lezen Plein’ moedigt kinderen aan om te gaan lezen en te speuren naar de spannende  boeken die het MLP rijk is. Dat deze aanmoediging hard nodig is blijkt wel uit het feit dat een kwart van de kinderen aan het eind van de basisschool niet goed is in lezen, dat functioneel analfabetisme dreigt. Terwijl lezen toch zo mooi en verrijkend kan zijn.

Wat is het Makkelijk Lezen Plein

Een Makkelijk Lezen Plein is een speciale voorziening op de jeugdafdeling van de bibliotheek voor kinderen die niet zo van lezen houden of daar moeite mee hebben. De boeken zijn uitgezocht op een aantrekkelijke omslag en op spannende, makkelijk te lezen tekst. Er zijn ook luisterboeken, informatieve dvd’s en soms ook verfilmde leesboeken te vinden. Het MLP is er voor kinderen die om wat voor reden ook moeite hebben met lezen en behoefte hebben aan makkelijk te lezen boeken. Maar het is er ook voor kinderen die weinig moeite hebben met lezen, maar graag ‘makkelijke’ boeken lezen ter ontspanning. Alles draait hier om leesplezier.

Meer weten? www.makkelijklezenplein.nl

‘Wat een fijne plek, ik hier wil ik schrijven!’

Het is in het voorjaar van 2018 als Léon Biezeman een bibliotheek bezoekt en daar opnieuw het Makkelijk Lezen Plein ontdekt. ‘Wat een mooie en inspirerende plaats, hier zou ik willen schrijven’. En zo rijpt het plan. In het najaar gaat Biezeman op bezoek bij verschillende Makkelijk Lezen Pleinen, met de bedoeling om er rustig aan zijn volgende boek te werken. Maar het MLP is ook een mooie ontmoetingsplek, kinderen worden uitgenodigd om langs te komen, zomaar voor een praatje, of om samen wat te lezen of te schrijven.

Van schrijven aan het boek waar Biezeman aan zou werken, komt niets terecht. Het wordt een ander boek. Alle bijzondere ontmoetingen zijn opgetekend en bewerkt tot ‘Hein en het Makkelijk Lezen Plein’. De ontmoetingen met de kinderen zijn echt, alleen ‘Hein’ is ontsproten aan de fantasie van de schrijver. Het is een verhaal over en voor het Makkelijk Lezen Plein en zijn jeugdige bezoekers. Na een jaar van vlijtig schrijven en, vanwege de Corona, weinige ontmoetingen, verheugt Biezeman er zich op om ‘oude bekenden’ te zien en nieuwe ontmoetingen aan te gaan.

Over de schrijver. die zelf dyslexie heeft

Léon Biezeman heeft dyslexie. Hij studeerde orthopedagogiek en deed onderzoek naar hoe mensen met dyslexie leren. Hij zet zich in om dyslexie en laaggeletterdheid op de kaart te zetten en schreef een aantal artikelen en boeken over dyslexie, waaronder ‘Dyslexie van a tot z’. Biezeman was jarenlang Charity Ambassador voor de onlangs opgeheven Dyslexia and Literacy International, een organisatie die nauw samenwerkte met UNESCO. www.verdraaid.nl

Over dit project

Dit project wordt mogelijk gemaakt door de ‘Vereniging Onbeperkt Lezen’ en is bedoeld om het Makkelijk Lezen Plein breed onder de aandacht te brengen van de jeugd.

Vereniging Onbeperkt Lezen behartigt de belangen van mensen die zijn aangewezen op lezen in aangepaste leesvormen, daarnaast geeft de vereniging informatie en ondersteunt en financiert activiteiten en initiatieven om het lezen in de aangepaste leesvormen te bevorderen. Vereniging Onbeperkt Lezen moedigt uitgevers aan om hun werken zo uit te geven dat ze eenvoudig voor iedereen toegankelijk zijn. Als voorbeeld verschijnt Hein en het Makkelijk Lezen Plein naast een papieren versie ook als epub3 (ebook met voorleesfunctie). www.onbeperktlezen.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.