Hoe kom ik deze corona tijd door? Tips voor iedereen met dyslexie en dyscalculie

|

Deze coronatijd is een uitdaging voor ons allemaal. Thuiswerken, thuisonderwijs, angst en stress over je baan, je gezondheid, het moeten vinden van een nieuw ritme: we worstelen ermee. Als je dyslexie of dyscalculie hebt kan dit extra pittig zijn.

Tips speciaal voor mensen met dyslexie en dyscalculie
Wij proberen tips voor jullie te verzamelen die helpen om het beste van deze rare periode te maken. Tips tegen de verveling, tegen de eenzaamheid, tegen de stress. Tips om wél je werk toe doen tussen alle hectiek door. Veel tips komen van mensen die zelf dyslexie en/of dyscalculie hebben.

Nieuwste tips bovenaan
Omdat deze tijd zijn eigen en unieke dynamiek heeft is er ook steeds behoefte aan tips met een andere insteek. We blijven daarom tips toevoegen. De nieuwste tips bovenaan. En die kunnen soms zomaar haaks op de eerdere tips staan!

Korte video’s over neurodiversiteit van ervaringsdeskundige dyslexiecoach

Dyslexie is een vorm van neurodiversiteit. Je denkt dan vaak wat meer in beelden of concepten. Hoe ga je dan om met alle veranderingen die in deze coronatijd op je af komen? Ingrid Schorsch maakte er 5 korte video’s over en geeft nog veel meer corona survivaltips voor mensen met (o.a.) dyslexie.
Bekijk de video’s en tips van Ingrid.

Website Dyslexiecentraal: over begeleiding van leerlingen met dyslexie

Hoe kun je als school of zorgprofessional een leerling met dyslexie goed blijven begeleiden in corona tijd? Hoe help je als ouder je kind met dyslexie om toch voldoende te blijven lezen. Antwoorden op deze vragen en meer info specifiek rond onderwijs en dyslexie vind je op www.dyslexiecentraal.nl.

Tips voor thuisonderwijs voor ouders en docenten

Moet je als ouder je kind belegeleiden bij thuisonderwijs? Op de website Lesopafstand.nl vind je een heleboel tips en informatie om je te helpen. Zoals didactische tips (voor je rol als ’thuisonderwijzer’), pedagogische tips, concentratietips,  ICT-tips en vrijetijdstips. Echt een aanrader. Er zijn ook pagina’s speciaal voor docenten in het PO, VO en mbo.
Ga naar lesopafstand.nl

Telefonische hulp bij o.a. stress, eenzaamheid of vragen over corona

Heb je behoefte aan een luisterend oor, concrete hulp nodig, of vragen over corona? Wij hebben paar ‘hulplijnen’voor je verzameld. De Luisterlijn is 24/7 bereikbaar, ook via lokale nummers. Die vind je via de website van de Luisterlijn.

Gratis luisterboeken

Wil je je even af te schermen van de thuis-hectiek? Of moet je een boek lezen voor school/studie en is dat een extra opgave vanwege je dyslexie? Kijk eens bij de LuisterBieb. De LuisterBieb heeft meer dan 4.000 luisterboeken. Van romans tot hoorcolleges. Een aantal titels zijn vanwege corona gratis. Die iedereen kan luisteren. Ook als je geen Bibliotheeklid bent.
Ga naar de site van de LuisterBieb.

Als je doodmoe wordt van al dat moeten in al die coronatips

Word je ook al een beetje moedeloos van al die tips (waar wij ook aan meedoen, toegegeven)? En krijg je er eigenlijk alleen maar stress en faalgevoelens van? Je bent echt niet de enige. Lees de column van Japke Bouma, grappige NRC-columniste dan even ter relativering!
Lees ‘Help! Ik word gek van al die coronatips en schoolschema’s.

Tips voor (samen) thuis werken én voor onderwijzers om kinderen bij de les te houden

Anne-Marie Hartmann begeleidt jongeren en volwassenen met school, studie of werk. Ze kent onze doelgroep als geen ander. Lees daarom haar tips om er (samen) thuis het beste van te maken rond school en werk. Ze heeft drie pagina’s vol met nuttige tips gemaakt:
Thuis van school en werk: Hoe doe je dat?
Thuiswerken: hoe doe je dat?
Tips voor het onderwijs in coronatijd

Thuis met het hele gezin – survivaltips om het samen vol te houden

In de NRC online staan 9 super tips van deskundigen om het als gezin samen vol te houden zo op elkaars lip. De tips gaan allemaal over onze drie basisbehoeften die in het gedrang komen: autonomie, verbondenheid en bekwaamheid. Bekijk ook de inzet in het artikel met 14 tips tegen verveling. Echt een aanrader!
Lees het artikel ‘Het hele gezin thuis’ in NRC online.

Ben je coach? Houd contact via Skype met cliënten

Tip van onze eigen dyslexie-expert en coach Karin Jahromi: begeleid je kinderen (of volwassenen) met dyslexie die je nu niet meer live ziet? Installeer Skype. Doe je ‘gewone’ begeleiding via Skpye en houd daarnaast eventueel korte sessies naar behoefte. Karin: “Net als de meesten heb ik nu best veel tijd over hier en daar. Ik heb al mijn cliënten een mail gestuurd dat ze mij ook los van de vaste momenten kunnen vragen om een korte Skype sessie. Zo kan ik de kinderen toch helpen met vragen die spelen rondom het thuisonderwijs en/of thuis oefenen. Vinden ze hartstikke leuk, even een kleine break met een oppepper. Ook ouders kunnen bij mij terecht voor korte vragen over hun lastige rol nu de kinderen thuis aan de bak moeten. Af en toe een kwartiertje Skypen is prima in te plannen en zo kun je mensen blijven helpen.”

Wil je dit ook maar weet je niet precies hoe dit aan te pakken? Mail Karin: [email protected]

Tips voor thuisonderwijs met dyslexie van Dedicon

Dedicon ondersteunt scholen, ouders en leerlingen met een leesbeperking zoals dyslexie bij leren en studeren. Op hun website Goede Kennis vind je veel helpende tips voor deze thuisonderwijs tijd.
https://goedekennis.dedicon.nl

Sluit je aan bij een Facebookgroep rond dyslexie of dyscalculie voor ervaringstips

Wist je dat er openbare en besloten groepen zijn van mensen met dyslexie en/of dyscalculie, of voor ouders van kinderen met? Tik gewoon ‘dyslexie’ of ‘dyscalculie’ in als zoekterm bij Facebook en meld je aan als lid bij een groep die je aanspreekt. Iedereen is nu druk om elkaar steun en tips te geven. In deze groepen vind je zeker tips speciaal voor jou en/of je kind. In elk geval vind je gelijkgestemden.

Uitleg over corona door expert Marion Koopmans in podcast

Al die informatie die op je af komt over corona: het duizelt ons allemaal. In een podcast van De Correspondent van 19 maart geeft viroloog en WHO-adviseur Marion Koopmans rustig antwoord op de vele vragen die we allemaal hebben.
Luister hier naar de podcast.

Podcast ‘Kalmte vinden in tijden van coronastorm’

Tip van een ervaringsdeskundige: een podcast die antwoord geeft op de volgende vragen: Hoe kun je je verhouden tot de coronacrisis? En hoe kun je hier kalmte in vinden? Of zelfs vindingrijkheid?
Via deze link kun je de podcast beluisteren. Je moet wel een Spotify inlog hebben of een gratis account aanmaken.

Podcast serie ‘Wat is jouw verhaal’ – Conceptuele denkers over hun leven en werken met o.a. dyslexie

Behoefte aan even helemaal geen corona-gedoe? Gewoon ontspannen met mooie en inspirende verhalen op je koptelefoon? Wij zeggen: de podcast serie ‘Wat is jouw verhaal’ van Dynamika. Gesprekken met allerlei mensen met dyslexie, AD(H)D, hoogbegaafdheid of een andere vorm van conceptueel denken.
Via deze link vind je alle Dynamika Podcasts bij elkaar.

Heb je meer tips? Mail ons! [email protected]

Bekijk ook onze corona survival tips voor mensen met ADHD/ADD

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.