Nieuwe dyslexie test doorbreekt tunnelvisie

|

Dyslexie is een natuurlijke variatie in het brein en geen stoornis.

Dit is een van de prikkelende stellingen van Peter Tamboer, die op 21 maart aan de UvA promoveert op zijn baanbrekende onderzoek naar het vaststellen van dyslexie. Zijn dyslexie test heeft oog voor nuance vanwege de bredere kijk op wat dyslexie is.

Dyslexie test op basis van zelfrapportage

Tamboer ontwikkelde als eerste ter wereld een dyslexie test op basis van zelfrapportage. Zijn onderzoeksgroep om deze test te kunnen ontwikkelen bestond uit twee groepen studenten, waarvan deelenemers in de ene groep overduidelijk dyslexie hadden. Op deze manier vergelijken mensen zichzelf met hun eigen sociale omgeving, met vaak een vergelijkbaar opleidingsniveau. Daarmee krijg je volgens Tamboer een beter zicht op hoe mensen met dyslexie hun taalproblemen compenseren door bijvoorbeeld intelligentie en/of aangeleerde strategieën.

Tunnelvisie over dyslexie doorbreken

De onderzoeker wil het denken over dyslexie als stoornis doorbreken. Hij ziet het als een natuurlijke breinvariatie, net als bijvoorbeeld linkshandigheid. Het is fijn om te weten dat je dyslexie hebt, merkt hij. Dan snap je dat jouw moeite met sommige talige vaardigheden niet door domheid komt. Ook je problemen met overzicht en planning hangen vaak samen met deze breinvariatie, aldus Tamboer. Fijn om te weten!

Daarnaast ziet hij opvallend vaak architecten met dyslexie. Of dit komt omdat mensen met dyslexie bovengemiddeld creatief zijn, of omdat ze talige beroepen mijden en eerder bij beeldende beroepen uitkomen weet hij niet. ‘Leuk als daar meer onderzoek naar komt’.

Lees meer over Peter Tamboers onderzoek in dit artikel van Folia. studentenmagazine van de UvA.

Online dyslexie vragenlijsten van Peter Tamboer

Tamboer ontwikkelde een aantal dyslexie testen. Dit zijn online vragenlijsten die je via Psi Testuitgevers kunt opvragen tegen lage kosten. Leden van Impuls & Woortblind kunnen de vragenlijsten GRATIS aanvragen.

Lees meer over de dyslexie testen van Peter Tamboer.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.