Oud-Windesheim student deelt in zijn nieuwste boek het ervaringsverhaal over zijn dyslexie

|
2 reacties

Afstuderen met dyslexie is geen pretje. Wanneer er dan ook nog eens fouten worden gemaakt en hulpvragen worden genegeerd is het helemaal een onmogelijk opgave. Veertien maanden lang ondervond Eduard moeite met afstuderen. Dit betekende negen maanden vertraging. Met het plan voor zijn afstuderen kreeg hij bewondering uit het werkveld en won zelf een aanmoedigingsprijs voor studentondernemers. Alleen de beoordelaars van de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening waren niet zo tevreden.

Hij stond er alleen voor

Eduard had zijn e-mails al bewaard. In eerste instantie dacht hij namelijk dat het zijn eigen onkunde zou zijn. Al snel kwam hij er wel achter dat hij er niet uitkwam, maar kreeg geen duidelijke informatie van beoordelaars en ook navraag bij de regiegroep liep op niets uit. Hij werd van kastje naar muur gestuurd en stond er helemaal alleen voor. Het voelde voor Eduard als een vloek, totdat hij een nieuwe begeleider kreeg. Alleen bleef zijn oude begeleiding de beoordelaar. Dat werkte natuurlijk ook niet. Pas toen Eduard naar de examencommissie ging wilde zijn oude beoordelaar hem met rust laten.

Dyslexie en creativiteit

Ondanks zijn dyslexie heeft Eduard een grote passie voor schrijven. De enige manier om van zijn vervelende ervaring iets positiefs te maken leek het schrijven erover.  Over de ervaringen van mensen met dyslexie is nog weinig bekend. Natuurlijk lijkt het ook heel paradoxaal voor mensen met dyslexie om met schrijven bezig te zijn. Toch blinken mensen met dyslexie vaak uit in creatieve vaardigheden, waarvan schrijven er één kan zijn.

Zogenaamde probleemleerlingen

Eduard wil de problemen die hij heeft ondervonden graag helder maken en daarin ook een voorbeeld vormen voor deze zogenaamde probleemleerlingen, zoals hij zichzelf zo nu en dan voelde. Tegelijk hoopt hij daarmee een beter beeld te schetsen van hem en zijn mede-dyslecten, die vaak eerder voor lui of dom worden uitgemaakt dan dat er gezocht wordt naar mogelijkheid waarbij ze zich wel goed kunnen uiten en ontwikkelen.

Lees het persoonlijke verhaal dat Eduard schreef voor Impuls & Woortblind Magazine nr 1 2020.

Zijn boek De probleem leerling verscheen eind 2019 bij uitgeverij Aspekt.
Met zijn eigen verhaal hoopt Eduard Poot anderen te inspireren om niet zomaar op te geven.

 

2 reacties. Reactie plaatsen

  • Dankjewel, Edouard, dat je dit geschreven hebt!

    Beantwoorden
  • Elizabeth Manders
    11 november 2019 15:33

    Hihhi, snap het helemaal ben zelf als SPH-er afgestudeerd maar dat is alweer een tijdje geleden. Als ik de sph- stagiaires van nu begeleid. Denk ik wel eens. Ik weet echt niet of ik wel geslaagd was. Heel benieuwd naar dit boek.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.