16 oktober 2021, Thema Stigma

|

Dyslexie Café Online. Thema Stigma

Deze keer gaan we het hebben over stigma van dyslexie. Stigma is een negatief vooroordeel wat de ander over jou heeft, omdat jij tot een bepaalde groep behoort, in ons geval de mensen met dyslexie. Maar onderling verschillen we nogal van elkaar, dus klopt het idee vaak niet.

Bijvoorbeeld dat iedereen met dyslexie nooit zal kunnen lezen, schrijven of spellen. Als je dus te horen krijgt dat je beter niet kan gaan schrijven, want dat gaat jou toch niet lukken, terwijl je best goed bent in schrijven en het leuk vindt. Of dat lezen niet je hobby zou kunnen zijn…

Mensen interpreteren bij stigma het gedrag wat we vertonen vaak verkeerd. Als we spelfouten maken, denken ze dat we andere dingen waarschijnlijk ook niet kunnen, omdat we er te dom voor zijn. Dat je sowieso geen leiding zou kunnen geven, een groep zou kunnen voorzitten, of een bepaalde opleiding zou kunnen halen.

Of dat je toch wel een beetje hebt zitten lummelen, je er wel heel makkelijk van af hebt gemaakt, dus dat je lui bent.

Zelfstigma

Zelfstigma komt ook voor. Dan denk je bijvoorbeeld iets nooit te kunnen omdat je dyslexie hebt en bij voorbaat daar ook geen moeite insteekt, of daar geen oplossingen voor zoekt. Of jezelf te snel en te hard veroordeeld met: zie je nou wel, ze hebben gelijk, ik kan dat ook niet. Ik ben hier ook te dom voor. Ik doe ook niet goed genoeg mijn best (terwijl je al heel hard hebt gewerkt). 

Heb je zelf dyslexie (of een vermoeden van) of een dierbare met dyslexie en wil je horen welke ervaringen anderen hebben met stigma en zelfstigma? Wil je je eigen verhaal met ons komen delen en van elkaar tips horen hoe je er mee om zou kunnen gaan, dan zien we je graag!

Meld je aan en schuif vanuit je eigen luie stoel aan bij de online bijeenkomst!

Datum: 16 oktober 2021 

Tijd:     13:30-16:00 uur. Graag inloggen om 13:15 uur, om te checken
             of alles werkt 

Waar:   Via ZOOM. Meld je aan bij Leontien [email protected] zodat
             zij je de link kan sturen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.